Κίνα: Το sell off «γονατίζει» τις παγκόσμιες αγορές

Κίνα: Το sell off «γονατίζει» τις παγκόσμιες αγορές
Photo:

Οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν μεγάλες απώλειες στο κλείσιμο της Δευτέρας, εξαιτίας του sell off που «βουλιάζει» τους δείκτες σε όλο τον κόσμο.

Πτώση έως και 9% σημείωσε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, εξανεμίζοντας όλα τα κέρδη που κατέγραψε το χρηματιστήριο εντός του 2015. Πολλές από τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στη Σαγκάη, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων, σημείωσαν απώλειες μέχρι και 10% (μέγιστο ημερήσιο όριο) μέσα στην πρώτη ώρα των συναλλαγών.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei κατέγραφε απώλειες 4,5% κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών, ενώ ο αυστραλιανός ASX All Ordinaries σημείωσε υποχώρηση 3,6%. Στη Σεούλ, ο δείκτης KOSPI κατέγραψε πτώση 2,5% την ώρα που τα ασιατικά νομίσματα υποχωρούσαν απέναντι στο αμερικανικό δολάριο.

Οι παράγοντες που συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τις αγορές είναι:

1. Η ανησυχία ότι η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται ταχύτερα από ό, τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

2. Η αβεβαιότητα σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

3. Οι συνέπειες της πτώσης του πετρελαίου, η τιμή του οποίου βρίσκεται ακόμη σε χαμηλό εξαετίας.

Οι αναλυτές της UBS κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν πως οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για περαιτέρω μεταβλητότητα , αν και εκτιμούν πως τουλάχιστον οι μετοχές στις αγορές των ανεπτυγμένων αγορών θα επιστρέψουν στην ανοδική τους πορεία.