Το σφυροκόπημα στη Wall Street εναντίον των μετοχών τεχνολογίας συνεχίζεται

Το σφυροκόπημα στη Wall Street εναντίον των μετοχών τεχνολογίας συνεχίζεται
The numbers are displayed after the closing bell of the Dow Industrial Average at the New York Stock Exchange on October 10, 2018 in New York. - Wall Street stocks plunged Wednesday, with major indices losing more than three percent in a selloff prompted by the sudden jump in US interest rates. At the closing bell, the Dow Jones Industrial Average had lost 3.1 percent or 830 points to finish at 25,613.35, in the biggest fall since February. (Photo by Bryan R. Smith / AFP) (Photo credit should read BRYAN R. SMITH/AFP/Getty Images)

του Bernhard Warner

Προς το τέλος του 2020, μόλις μάθαμε ότι το εμβόλιο COVID-19 ήταν έτοιμο για μαζική διάθεση, η Wall Street άρχισε να προειδοποιεί τους επενδυτές για την εμφάνιση μιας νέας δυναμικής των αγορών. Οι μετοχές τεχνολογίας υψηλής ανάπτυξης θα έπεφταν σε δυσμένεια από τους επενδυτές, έλεγε το μήνυμα. Στη θέση τους, οι παραγνωρισμένες μετοχές αξίας – σκεφτείτε την ενέργεια και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά – θα έκαναν ένα comeback.

Η Wall Street πέτυχε την πρόβλεψη.

Μέχρι στιγμής, το 2022, οι κάποτε ανερχόμενες τεχνολογικές μετοχές έχουν υποστεί πλήγμα, με τον Nasdaq να υποχωρεί κατά 14,4% από την αρχή του έτους και κατά 16,4% από τότε που έφτασε σε ιστορικό υψηλό στα μέσα Νοεμβρίου, λίγο πριν το κύμα της Όμικρον φτάσει για να πλήξει τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Για να είμαστε ακριβείς, πολύ λίγοι επαγγελματίες που επιλέγουν μετοχές θεωρούν ότι έχουμε φτάσει στο τέρμα όλου αυτού του πράγματος.

«Ενώ υπάρχουν πολλές λογικά αποτιμημένες και κερδοφόρες εταιρείες στην αγορά, υπάρχουν πολύ περισσότερες επικίνδυνα υπερτιμημένες και μη κερδοφόρες εταιρείες, των οποίων οι μετοχές θα μπορούσαν να πέσουν πολύ περισσότερο, και κάποιες ακόμη και να μηδενιστούν», λέει στο Fortune ο David Trainer, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επενδυτικών ερευνών New Constructs, με έδρα το Νάσβιλ.

Ακόμη και πριν από την Όμικρον, οι επενδυτές αντιμετώπιζαν ένα μεγάλο καλάθι μετοχών ανάπτυξης – όπως η Zoom, η PayPal και οι εταιρείες που θα βρείτε στο Ark Innovation ETF της Cathie Wood, οι οποίες εκτινάχθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 – σαν να επρόκειτο για …πανούκλα.

Μόλις οι επενδυτές παρατήρησαν ότι η ανάπτυξη των εταιρειών αυτών επιβραδύνεται, άρχισαν να κάνουν cash out. Σε πολλές περιπτώσεις, η τελευταία πτώση των μετοχών τεχνολογίας ήταν πολύ πιο επιζήμια για τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών από ό,τι είδαμε κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης του χρηματιστηρίου τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020, αμέσως μετά τον χαρακτηρισμό του COVID από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πανδημίας.

Η PayPal είναι μια τέτοια εταιρεία που τιμωρείται από τους επενδυτές. Η μετοχή έκλεισε την Παρασκευή στα 103,65 δολάρια, 15% κάτω από το υψηλό της πριν από την πανδημία του 2020. Η κατάρρευση των μετοχών της PayPal ήταν ασύλληπτη. Από το χαμηλό του Μαρτίου του 2020, οι μετοχές υπερτριπλασιάστηκαν τους επόμενους 15 μήνες, καθώς η χρήση και τα έσοδα αυξήθηκαν κατακόρυφα. Και στη συνέχεια, εξίσου γρήγορα, οι μετοχές κατέρρευσαν, χάνοντας δισεκατομμύρια σε αξία, καθώς η ανάπτυξη άρχισε να πέφτει.

Ο κολοσσός των ψηφιακών πληρωμών έχει πλέον χάσει τα δύο τρίτα της αξίας του από τα μέσα του καλοκαιριού του 2021, όταν και σημείωσε ιστορικό υψηλό. Η απώλεια ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή για τους …ταύρους της PayPal. Η κατάρρευση της τιμής της μετοχής τους τελευταίους επτά μήνες ήταν δύο φορές πιο δραματική από την κατάρρευση που είχαν βιώσει οι επενδυτές εκείνες τις σκοτεινές ημέρες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 2020.

Το Netflix, η Meta (η μητρική του Facebook) και το Twitter έχουν επίσης δεχθεί μεγαλύτερα πλήγματα στις τιμές των μετοχών τους σε αυτόν τον τελευταίο γύρο πωλήσεων από ό,τι συνέβη τις πρώτες ημέρες του COVID.

Πηγή: Fortune.com