Το σήμερα και το αύριο του ελληνικού τουρισμού

Το σήμερα και το αύριο του ελληνικού τουρισμού

Οι προτάσεις που κατέθεσαν οι επικεφαλής των Aegean Airlines,  SANI S.A. και ΤEMES S.A. στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Το παρόν και το μέλλον του τουρισμού στην Ελλάδα συζήτησαν σε ειδικό πάνελ του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος της Aegean Airlines, ο Ανδρέας Ανδρεάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου SANI S.A. και ο Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος ΤEMES S.A.

Ο Ευτύχιος Βασιλάκης τόνισε πως ο τουρισμός ήταν ένας τυχερός κλάδος, καθώς ήταν από τους ελάχιστους που είχε τη δυνατότητα παρά την κρίση, με σωστές κινήσεις να βελτιώσει την αποδοτικότητά του. Ωστόσο επεσήμανε πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.  Στόχος όπως είπε ο κ. Βασιλάκης είναι να μειωθεί το κόστος, να παραμείνει η Ελλάδα, ανταγωνιστική και να υπάρξει διάχυση του τουρισμού σε πολλά σημεία της Ελλάδας.

Βασική πρόκληση σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την ανάπτυξη της αγοράς β’ κατοικίας και την ποιοτική εκμετάλλευση των νέων ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν δημιουργηθεί.

Παράλληλα ο κ. Βασιλάκης επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την κουλτούρα γύρω από την ποιότητα στις σχέσεις εργασίας, να υπάρχει συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού γεγονός που θα καταστήσει την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική καθώς διαθέτει πολύ υψηλού επιπέδου ανθρώπινο κεφάλαιο.

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης τόνισε πως η Ελλάδα ταλανίζεται από σημαντικά προβλήματα όπως το δημογραφικό και το τοξικό πολιτικό κλίμα , γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες για το εάν μπορεί στο μέλλον να υπάρχει βιώσιμο τουριστικό προϊόν. Είναι χαρακτηριστικό όπως τόνισε, ότι παρά την αλματώδη αύξηση των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, το μέσο έσοδο ανά διανυκτέρευση παραμένει σχεδόν σταθερό τα τελευταία χρόνια, γεγονός που σημαίνει πως δε βελτιώνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε πως η μείωση της φορολογίας, η μείωση του ΦΠΑ και των εργοδοτικών εισφορών αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τον κ, Ανδρεάδη, η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια χώρα «lifestyle» στα πρότυπα της Μαρμπέγια στην Ισπανία που διαφημίζεται ως η «Φλόριντα της Ευρώπης» και να επενδύσει στην αγορά β’ κατοικίας προσελκύοντας εύπορους Ευρωπαίους που θα καταναλώνουν στη χώρα μας και θα αυξήσουν τη χρονική διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Ο Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος τόνισε πως η αύξηση του τουρισμού αποτελεί ένα ευχάριστο «πονοκέφαλο» που ωθεί την τουριστική βιομηχανία  να γίνει καλύτερη και να αναζητήσει νέες πηγές εσόδων. Σύμφωνα με τον κ.  Κωνσταντακόπουλο πρέπει να γίνουμε πιο λειτουργικοί, να δοθεί έμφαση στην αγορά β’ κατοικίας, να θεσμοθετηθεί το νέο χωροταξικό και να εκμεταλλευτούμε με βιώσιμους όρους την τεράστια ακτογραμμή μας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντακόπουλος «έχουμε ένα ολοκληρωμένο προϊόν, ειδικά στον ποιοτικό τουρισμό και  δημιουργούμε μια συλλογική εμπειρία για τον πελάτη».