Το Smart γίνεται ηλεκτροκίνητο μέσω… Κίνας

Το Smart γίνεται ηλεκτροκίνητο μέσω… Κίνας
Η Daimler και η κινεζική Geely συνεργάζονται για να παράξουν το διάσημο αυτοκίνητο πόλης σε μια συμφωνία 50-50.

Η Daimler και η Geely αποφάσισαν να συνεργαστούν στη παραγωγή του ηλεκτρικού Smart. Όπως ανακοινώθηκε, ο πρόεδρος της Geely Holding, Λι Σουφού και ο CEO της Daimler Ντίτερ Τσέτσε, υπέγραψαν στρατηγική συνεργασία για το Smart.

Η κοινή επιχείρηση 50-50 θα κατασκευάσει μια νέα γενιά μοντέλων Smart σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα. Οι παγκόσμιες πωλήσεις θα ξεκινήσουν το 2022, αναφέρει το Automotive News Europe.

Η Daimler θα μοιραστεί με την Geely την τεχνογνωσία της στον τομέα της μεταποίησης, της μηχανικής και του σχεδιασμού. Οι σχεδιαστές της Mercedes θα σχεδιάσουν μελλοντικά έξυπνα οχήματα και η Geely θα τα κατασκευάσει.

Οι Daimler και Geely δεν αποκάλυψαν τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας. Οι λεπτομέρειες της κοινοπραξίας θα οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ανέφεραν οι εταιρείες.

Η Τσέτσε δήλωσε ότι η Geely θα είναι «ισχυρός συνεργάτης» στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων. «Θα σχεδιάσουμε και θα αναπτύξουμε από κοινού την επόμενη γενιά των Smart ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που συνδυάζουν την υψηλή ποιότητα παραγωγής και γνωστά πρότυπα ασφαλείας προς πώληση τόσο στην Κίνα όσο και παγκοσμίως», ανέφερε ο Τσέτσε.

Οι συνολικές πωλήσεις των μοντέλων της Smart, μειώθηκαν κατά 4,6%, σε 128.802 μονάδες. Οι ζημίες από την δραστηριότητα της Smart βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998, που λανσαρίστηκε η μάρκα στην αγορά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, η Smart χάνει τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η Daimler, εκτιμά ότι οι αγοραστές μικρών αυτοκινήτων στη Κίνα θα προτιμήσουν τα μοντέλα της Smart.

Μέχρι το 2022, το ForTwo θα συνεχίσει να κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Smart στο Hambach της Γαλλίας και η παραγωγή του ForFour θα συνεχιστεί στο εργοστάσιο της Renault στο Novo Mesto της Σλοβενίας. Μετά το 2022, το εργοστάσιο στο Hambach θα κατασκευάσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα για τη Mercedes.

Η Daimler δήλωσε πέρσι ότι θα επενδύσει 500 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο του Hambach για να παράγει ένα συμπαγές ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τα σήματα της νέας μάρκας της Mercedes, EQ.