Το Spotify γίνεται 15 ετών: Το κερδισμένο στοίχημα του streaming, το μισό δισεκατομμύριο χρήστες και τα οικονομικά «σύννεφα»

Το Spotify γίνεται 15 ετών: Το κερδισμένο στοίχημα του streaming, το μισό δισεκατομμύριο χρήστες και τα οικονομικά «σύννεφα»
epa08573689 The logo of music streaming company Spotify is pictured on a smartphone in Taipei, Taiwan, 30 July 2020. The Stockholm-based company released its second quarter revenue results on 29 July 2020. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι χρηστές αυξάνονται συνεχώς, αλλά παραμένει υπό αμφισβήτηση η βιωσιμότητα του μοντέλου streaming.

Όταν το Spotify ξεκίνησε την υπηρεσία ροής μουσικής σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες στις 7 Οκτωβρίου 2008, λίγοι θα πίστευαν ότι αυτή η νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα τη Στοκχόλμη θα εξελισσόταν στην πιο δημοφιλή μουσική πλατφόρμα του κόσμου.

Τότε, το streaming μουσικής βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα, αντιπροσωπεύοντας ένα μικρό μέρος των παγκόσμιων εσόδων από τη μουσική, η εταιρεία κέρδισε το… στοίχημα.

Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, χρειάστηκε λίγος χρόνος για να απογειωθεί πραγματικά το Spotify. Μέχρι τα πέμπτα γενέθλιά του το 2013, ο πρωτοπόρος του streaming είχε περίπου 30 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες και 8 εκατομμύρια premium συνδρομητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκτοτε, οι αριθμοί των ενεργών χρηστών και των συνδρομητών premium του Spotify συνέχισαν να αυξάνονται σταθερά, φτάνοντας τα 551 εκατομμύρια και 220 εκατομμύρια, αντίστοιχα, στα μισά του 2023.

Παρ’ όλη αυτή την αύξηση των χρηστών, το Spotify εξακολουθεί να αγωνίζεται να γίνει κερδοφόρο. Πέρυσι, η εταιρεία που εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2018 και σήμερα αποτιμάται σε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια ανέφερε καθαρές ζημίες 430 εκατομμυρίων ευρώ σε έσοδα 11,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τις συνδρομές premium.

Αυτό φέρνει τις συσσωρευμένες ζημιές της Spotify από το 2009 κοντά στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα του μοντέλου streaming, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλοί καλλιτέχνες αισθάνονται άδικα επανακαταμετρημένοι από το Spotify και άλλες υπηρεσίες streaming.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: statista.com