Το Star Wars αξίζει πλέον περισσότερο από τα Harry Potter και James Bond μαζί

Το Star Wars αξίζει πλέον περισσότερο από τα Harry Potter και James Bond μαζί

Και περισσότερο κι απ’ το ΑΕΠ της Ιορδανίας!

του Τζόναθαν Τσιου

Καθώς η ταινία Πόλεμος των Άστρων: Η δύναμη ξυπνάει σπάει όλα τα ρεκόρ, η συνολική αξία του εμπορικού ονόματος αυξάνεται καθημερινά.

Η έβδομη προσθήκη στη σειρά ταινιών Star Wars προσθέτει εκατομμύρια δολάρια στην αξία του brand, έχοντας αποφέρει 238 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και 517 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μόλις την τελευταία εβδομάδα.

Τα συνολικά έσοδα για όλες τις εφτά ταινίες, τις επανεκδόσεις, και την ταινία κινουμένων σχεδίων Star Wars: The Clone Wars, αγγίζουν τα 5,149 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν λάβουμε υπόψη μας και τον πληθωρισμό και προσαρμόσουμε και το νούμερο καταλλήλως, τότε φτάνουμε στα 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα, το Star Wars ζει και μακριά από την κινηματογραφική οθόνη, από βίντεο παλαιότερα μέχρι ψηφιακές προβολές και κατεβάσματα. Οι πωλήσεις εκτός κινηματογραφικών αιθουσών (από DVD, ψηφιακές πωλήσεις, VHS κλπ.) ανέρχονται σε 5,291 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν προσθέστε και τα 458 εκατομμύρια δολάρια που αναμένεται να προσθέσει η τελευταία ταινία, έχουμε 5,749 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις για ψυχαγωγία στο σπίτι.

Όσο για παιχνίδια και άλλα επώνυμα προϊόντα της σειράς, ο συνολικός τζίρος από το 1977 εκτιμάται στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια, που γίνεται 17 δισεκατομμύρια δολάρια αν λάβουμε υπόψη και τα σχετικά έσοδα από προϊόντα που σχετίζονται με το The Force Awakens.

Περνώντας στα βιντεο-παιχνίδια, συναντούμε πωλήσεις ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε video games σχετικά με το Star Wars. Δύο νέοι τίτλοι παιχνιδιών θα αποφέρουν επιπλέον 1,28 δισεκατομμύρια δολάρια, άρα το σύνολο υπολογίζεται σε 4,28 δισεκατομμύρια δολάρια.

Προσθέστε και τα πνευματικά δικαιώματα (άλλα 4 δισεκατομμύρια δολάρια κατά προσέγγιση), και διάφορες άλλες πωλήσεις όπως βιβλία, τηλεοπτικές σειράς, άδειες και συλλεκτικά προϊόντα (3,65 δισεκατομμύρια δολάρια), και φτάνετε στο απίστευτο ποσό των 41,979 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συνολική αξία των σημάτων Harry Poter και James Bond προσεγγίζει τα 33 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Star Wars τους κερδίζει με διαφορά, ξεπερνώντας σε αξία ακόμα και το ΑΕΠ χωρών όπως η Ιορδανία και η Παραγουάη.