To στοίχημα ύψους 300 εκατομμυρίων της Philip Morris για την Ελλάδα

To στοίχημα ύψους 300 εκατομμυρίων της Philip Morris για την Ελλάδα
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Χρήστος Χαρπαντίδης μιλάει στην παρουσίαση της νέας επένδυσης της εταιρείας για την παραγωγή του νέου καπνικού προϊόντος IQOS στην ελληνική αγορά, σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Το παράδειγμά μας θα το ακολουθήσουν κι άλλοι» δήλωσε ο Χαρπαντίδης.

Η επένδυση της καπνοβιομηχανίας είναι μία από τις μεγαλύτερες από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι σήμερα, όπως επισημαίνει και σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Όταν η Philip Morris International Inc. ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα επένδυε 300 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική της μονάδα, ήταν εμφανές ότι η γνωστή καπνοβιομηχανία στοιχημάτιζε σε μια χώρα που πάσχιζε να βγει από την οικονομική στασιμότητα, αναμένοντας και την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της.

Η εταιρεία, με έδρα τη Νέα Υόρκη, και ο Παπαστράτος, η ελληνική θυγατρική της, δεν ήθελαν να περιμένουν. Και πλέον, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο Χρήστος Χαρπαντίδης, διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, δηλώνει ότι η εταιρεία νοιώθει δικαιωμένη.

«Το παράδειγμά μας θα το ακολουθήσουν κι άλλοι» δήλωσε ο Χαρπαντίδης – ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο του 2015 – σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Η επένδυση της καπνοβιομηχανίας, το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της οποίας περιλαμβάνει τα γνωστά Marlboro και Chesterfield, είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους το 2009 μέχρι σήμερα. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια εξαιρετικά χρήσιμη ώθηση για μια χώρα που είδε την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά περισσότερο από 25 τοις εκατό.

Η χώρα με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη χρειάζεται επενδύσεις που μπορούν να αναζωογονήσουν την οικονομία της, καθώς προσπαθεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται από τους όρους των συμφωνιών διάσωσης.

Εντωμεταξύ, η Philip Morris και ο Παπαστράτος έχουν αρχίσει να αναδιοργανώνουν το εργοστάσιο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο ώστε να μπορεί να παράγει τα στικ καπνού που θα χρησιμοποιούνται στο τελευταίας τεχνολογίας σύστημα ατμίσματος IQOS. Σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας, η Ελλάδα θα είναι μια από τις βάσεις της για την εξαγωγή αυτού του προϊόντος σε πάνω από 30 χώρες μέχρι το τέλος του 2017.

Το εργοστάσιο της Παπαστράτος παράγει περίπου 12 δισεκατομμύρια τσιγάρα ετησίως. Όταν ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο εργοστάσιο, η μονάδα θα παράγει 20 δισεκατομμύρια IQOS, όπως εκτιμά ο Χαρπαντίδης.

Τα IQOS είναι ηλεκτρονικές συσκευές που θερμαίνουν ένα ειδικό μίγμα καπνού με τρόπο ώστε να απελευθερώνεται ατμός που περιέχει νικοτίνη χωρίς όμως να επέρχεται καύση του καπνού.

Η Philip Morris ξεκίνησε να αγοράζει μερίδια στην Παπαστράτος το 2003 και πλέον κατέχει το 100 τοις εκατό της εταιρείας.