Το τεράστιο ποσό που πληρώθηκε ο MrBeast για το πρώτο του βίντεο στο X

Το τεράστιο ποσό που πληρώθηκε ο MrBeast για το πρώτο του βίντεο στο X
ANKARA, TURKIYE - JULY 24: In this photo illustration, the new logo of 'Twitter' is displayed on a screen displaying the former logo of 'Twitter' in Ankara, Turkiye on July 24, 2023. Harun Ozalp / Anadolu Agency (Photo by Harun Ozalp / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Είναι ένας από τους δημιουργούς περιεχομένου με το υψηλότερο προφίλ στον κόσμο.

Της Eleanor Pringle

Φαίνεται ότι το μεγαλύτερο όνομα του YouTube δεν θεωρεί το X (πρώην Twitter) μια “video-first” πλατφόρμα, αποκαλώντας τα διαφημιστικά έσοδα που δημιουργήθηκαν από το πρώτο του βίντεο στον ιστότοπο ένα «προσωπείο».

Ο MrBeast, γνωστός και ως Jimmy Donaldson, είναι ένας από τους δημιουργούς περιεχομένου με το υψηλότερο προφίλ στον κόσμο. Με περιουσία 500 εκατομμυρίων δολαρίων, η συγκεκριμένη προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης έχει 234 εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube, με τα βίντεό του να συγκεντρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια προβολές το καθένα.

Το έργο του Donaldson είναι τόσο περιζήτητο που ο ιδιοκτήτης του X, Elon Musk, τον παρακάλεσε να δημοσιεύσει απευθείας στην πλατφόρμα που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter, μια προσφορά που αρχικά απορρίφθηκε καθώς ο ιστότοπος δεν μπορούσε να «χρηματοδοτήσει ούτε ένα κλάσμα» των δαπανών του Donaldson.

Αλλά λιγότερο από τρεις εβδομάδες αργότερα, ο 25χρονος Donaldson αναδημοσίευσε στο X ένα βίντεο που είχε αναρτήσει αρχικά πριν από τέσσερις μήνες, υποσχόμενος να μοιραστεί τα έσοδα που θα δημιουργούσε στον ιστότοπο μετά από μία εβδομάδα.

Αναμφισβήτητα θα αποτελούσε μια νίκη για τον Musk το να αποδείξει ότι ο ιστότοπός του είναι πράγματι μια κορυφαία πλατφόρμα βίντεο, και το διακύβευμα ήταν μεγάλο: ένα κομβικό τεστ της ικανότητας του X να διαταράξει τον τομέα ροής βίντεο.

Αν και ο Donaldson είπε ότι θα κόστιζε «εκατομμύρια» για να καλύψει τα γενικά έξοδα παραγωγής του, τα έσοδα που δημιουργήθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα από την ανάρτησή του στο X ήταν 263.655 δολάρια, αποκάλυψε τη Δευτέρα.

Και ενώ το ένα τέταρτο ενός εκατομμυρίου δολαρίων θα ήταν μια καθοριστική στιγμή για την καριέρα πολλών δημιουργών, ο Donaldson απέρριψε τα μετρητά ως ένα «προσωπείο». Ο ίδιος εξηγεί: «Οι διαφημιστές είδαν την προσοχή που λάμβανε το βίντεο και αγόρασαν διαφημίσεις σε αυτό, και επομένως τα έσοδά μου ανά προβολή είναι πιθανώς υψηλότερα από αυτά που εσείς θα είχατε».

Ένα στιγμιότυπο οθόνης της σελίδας analytics του Donaldson δείχνει ότι το βίντεό του είχε περισσότερες από 156 εκατομμύρια εμφανίσεις και περισσότερες από 5 εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις. Η ανάλυση των εσόδων δεν εμφανίζεται στο στιγμιότυπο οθόνης που δημοσιεύτηκε στο X, αλλά στον πίνακα δημιουργών το X λέει ότι οι χρήστες δικαιούνται να πληρωθούν έως και το 97% των εσόδων που αποκομίζει το X από το περιεχόμενο. Ωστόσο, προσθέτει ότι αυτό συμβαίνει μετά από χρεώσεις αγοράς εντός εφαρμογής μέχρι το όριο των 50.000 δολαρίων σε συνολικά κέρδη σε όλα τα προϊόντα X.

Ωστόσο, οι εσωτερικές λειτουργίες του μοντέλου πληρωμής περιεχομένου του X είναι πιο περίπλοκες από αυτό, καθώς υπάρχουν περαιτέρω «ψιλά γράμματα» στους όρους συνδρομής των δημιουργών. Αυτά περιλαμβάνουν τα τέλη, τους φόρους, τον συνολικό αριθμό των συνδρομητών και άλλα.

Το X προσθέτει ότι οι δημιουργοί πρέπει «να το καταλάβουν αυτό και δεν πρέπει να έχουν καμία προσδοκία ότι κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό ή ποσό εσόδων θα ισχύει ή θα συνεχίσει να ισχύει με την πάροδο του χρόνου».

Το εξαψήφιο ποσό δεν θα βρίσκεται στον τραπεζικό λογαριασμό του Donaldson για πολύ. Μόλις πέντε λεπτά μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τα έσοδα από διαφημίσεις, ο δημιουργός του βίντεο δεσμεύτηκε να δώσει 250.000 δολάρια από τα κέρδη.

Ο ίδιος έγραψε: «Θα δώσω σε 10 τυχαίους ανθρώπους που θα το αναδημοσιεύσουν και θα με ακολουθήσουν 25.000 δολάρια για πλάκα (τα 250.000 δολάρια που έκανε το βίντεό μου στο X). Θα επιλέξω τους νικητές μέσα σε 72 ώρες».

Ούτε ο Donaldson ούτε το X απάντησαν σε αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο.

Ο σκεπτικισμός του Donaldson -και η παρεμφερής επιφυλακτικότητα που εκφράστηκε από τους οπαδούς του στο Διαδίκτυο- μπορεί να είναι δικαιολογημένος, δήλωσε ο Thomas Walters, διευθύνων σύμβουλος Ευρώπης και συνιδρυτής του παγκόσμιου πρακτορείου influencer Billion Dollar Boy.

Ο Walters επισημαίνει ότι οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι γνωστό ότι «ζεσταίνουν» περιεχόμενο από υψηλού προφίλ influencers όπως ο MrBeast – το προωθούν αλγοριθμικά για να κερδίσουν υψηλότερα ποσοστά θέασης και να εξασφαλίσουν ισχυρή αφοσίωση.

Ωστόσο, ο ειδικός των influencer – του οποίου η επιχείρηση έχει γραφεία στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ορλεάνη και το Μπρίστολ – λέει ότι άλλοι influencer μπορεί να μπουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν τον Donaldson, παρόλο που γνωρίζουν ότι η επιτυχία τους μπορεί να μην είναι τόσο συμφέρουσα.

«Όπου πάει ο MrBeast, ακολουθούν και άλλοι», είπε ο Walters στο Fortune. «Οι άνθρωποι προσκολλώνται σε όλα όσα λέει και ακούνε γιατί σε γενικές γραμμές αυτά που λέει είναι ακριβή και αληθή. Εάν οι άνθρωποι ακολουθήσουν τις συμβουλές του, μπορούν να είναι σίγουροι για κάποια μορφή επιτυχίας».

Ο Walters προσέθεσε, ωστόσο, ότι είναι απίθανο οι δημιουργοί να προσπαθήσουν να είναι X-exclusive influencer, δηλαδή να δουλεύουν αποκλειστικά με το X. Οι δημιουργοί συχνά στοχεύουν να διαφοροποιούν τις πλατφόρμες περιεχομένου που χρησιμοποιούν προκειμένου να εξασφαλίζουν σταθερότητα σε περίπτωση που κάποια πλατφόρμα πάει στραβά ή γίνει στόχος μποϊκοτάζ.

«Αν έχετε αφιερώσει χρόνια προσπάθειας σε μια πλατφόρμα και μια συγκεκριμένη ροή εσόδων, η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη», είπε ο Walters. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δημιουργοί έχουν όλους τους ακολούθους τους σε μια πλατφόρμα, και αυτοί είναι οι δημιουργοί που πρέπει να σκεφτούν να διαφοροποιηθούν μακριά από περιοχές όπου ενδέχεται να τεθούν σε κίνδυνο στο μέλλον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com