Το Tik Tok προκαλεί sold out της φέτας

Ας δούμε τη συνταγή που έκανε το ‘λευκό χρυσό’ της Ελλάδος περιζήτητο σε όλον τον κόσμο και τη συμβολή του social network.

Νίκη Μπάκουλη

Σε ταξίδι στο Λας Βέγκας είχα «συλλάβει» τον εαυτό μου να σκέφτεται τι φανταστικά θα ταίριαζε η φέτα με όλα τα spicy μεξικάνικα που έτρωγα -σαν να μην υπάρχει αύριο, πριν ‘ξεπλύνω’ τα έντερα μου με ένα κιλό γιαούρτι. Ελληνικό. Το βρήκα εντός του ξενοδοχείου. Δίπλα στη φέτα. Όταν έπεσαν τα μάτια του πάνω της ένιωσα πως βρίσκομαι σπίτι. Αν το ταξίδι το είχα κάνει τον περασμένο Γενάρη (ή Φλεβάρη), το πιθανότερο θα ήταν να μη δω ποτέ μπροστά μου το ‘λευκό χρυσό’, όπως έχει χαρακτηριστεί το πλέον αναγνωρίσιμο ελληνικό τρόφιμο σε όλον τον κόσμο. Γιατί; Να είναι καλά το Tik Tok με το #bakedfetapasta να έχει ‘μαζέψει’ έως τώρα 89.9 εκατομμύρια views και το #fetapasta να έχει ξεπεράσει τα 660 εκατομμύρια views. Μεταξύ των δυο hashtags υπάρχουν περισσότερα από 45.000 videos της original συνταγής, αλλά και παραλλαγών.

Ποιο είναι το original #bakedfetapasta

Η Washington Post ‘πίστωσε’ το trend σε συνταγή της Φινλανδής food blogger Jenni Häyrinen, την οποία είχε ονομάσει unnifetapasta (ζυμαρικά με φέτα στο φούρνο). Ένα απόγευμα του ‘βάρβαρου’ φιλανδικού χειμώνα του 2019 πεινούσε απεριόριστα. Ένιωσε μια τεράστια επιθυμία να φάει ψητή φέτα. Μετά σκέφτηκε ότι δεν θα ήταν ακριβώς ισορροπημένο αυτό το γεύμα. Έκανε λοιπόν, κάποιες προσθήκες. Όταν τελείωσε και πριν ριχθεί στη ‘μάχη’ πόσταρε στο blog της και το λογαριασμό της στο Instagram (‘μπήκε’ στο Tik Tok μήνες μετά) το μικρής διάρκειας video με τις κινήσεις που είχε κάνει.

Τα βήματα για τη δημιουργία του πιάτου ήταν λίγα και απλά: έβαλε σε ένα ταψί ένα κομμάτι φέτα και το έψησε για 20 λεπτά με ζυμαρικά, ντοματίνια, τσίλι πιπεριά, σκόρδο, ελαιόλαδο, αλάτι και φύλλα φρέσκου βασιλικού. Δεν θα έλεγες πως ανακάλυψε την Αμερική. Εν τούτοις, θα έλεγες πως -στην εξέλιξη της φάσης- η Αμερική ανακάλυψε ένα πιάτο που απολαμβάνουμε στην Ελλάδα γενιές επί γενιών.

Η Häyrinen χρησιμοποίησε ως hashtag το #unnifetapasta. “Μέσα σε λίγα λεπτά είχε γίνει viral. Σε λίγες εβδομάδες έφτιαχναν τη συνταγή όλοι στη χώρα”, γράφει στο site της. Οι πωλήσεις φέτας αυξήθηκαν στη χώρα κατά 300%. Το video που είχε ‘φτιάξει’, έχει ξεπεράσει τα 2.7 εκατομμύρια views. Στη Φινλανδία ζουν 5.5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr