Το TikTok θα «σταμπάρει» εικόνες και βίντεο που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη

Το TikTok θα «σταμπάρει» εικόνες και βίντεο που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη
The TikTok logo is seen on a mobile device in this illustration photo in Warsaw, Poland on 14 July, 2023. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Με τα «Content Credentials», ένα ψηφιακό υδατογράφημα που δηλώνει τον τρόπο δημιουργίας και επεξεργασίας των εικόνων.

Το TikTok ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί μια τεχνολογία για να επισημαίνει εικόνες και βίντεο που παράγονται από τεχνητή νοημοσύνη και ανεβαίνουν στην υπηρεσία κοινής χρήσης βίντεο.

Η θυγατρική της κινεζικής ByteDance γνωστοποίησε πως θα υιοθετήσει τα «Content Credentials», ένα ψηφιακό υδατογράφημα που δηλώνει τον τρόπο δημιουργίας και επεξεργασίας των εικόνων. Η τεχνολογία Content Credential πρωτοστάτησε από την Adobe, αλλά είναι ανοιχτή για χρήση από άλλες εταιρείες και έχει ήδη υιοθετηθεί από εταιρείες όπως η OpenAI, δημιουργός του ChatGPT, μετέδωσε το Reuters.

Οι ερευνητές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι το περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως παραπληροφόρηση σε μια προσπάθεια παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές αυτό το φθινόπωρο. Το TikTok ήταν ήδη μεταξύ μιας ομάδας 20 εταιρειών τεχνολογίας που νωρίτερα φέτος υπέγραψαν μια συμφωνία με την οποία δεσμεύτηκαν να την καταπολεμήσουν.

Το YouTube, το οποίο ανήκει στην Google καθώς και η Meta, στην οποία ανήκουν το Instagram και το Facebook, δήλωσαν επίσης ότι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν διαπιστευτήρια περιεχομένου.

Για να λειτουργήσει το σύστημα, τόσο ο κατασκευαστής του εργαλείου δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή περιεχομένου όσο και η πλατφόρμα που χρησιμοποιείται για τη διανομή του περιεχομένου πρέπει να συμφωνήσουν να χρησιμοποιούν το βιομηχανικό πρότυπο.

Εάν κάποιος χρησιμοποιεί το εργαλείο Dall-E του OpenAI για τη δημιουργία μιας εικόνας, για παράδειγμα, το OpenAI επισυνάπτει ένα υδατογράφημα στην εικόνα που προκύπτει. Εάν η εν λόγω σημαδεμένη εικόνα μεταφορτωθεί στη συνέχεια στο TikTok, θα επισημανθεί αυτόματα ως εικόνα που έχει παραχθεί από τεχνητή νοημοσύνη.

Το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική ByteDance, έχει 170 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ, οι οποίες ψήφισαν πρόσφατα νόμο που απαιτεί από την ByteDance να εκποιήσει το TikTok ή να αντιμετωπίσει απαγόρευση. Το TikTok και η ByteDance έχουν ασκήσει αγωγή για να μπλοκάρουν το νόμο, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει την Πρώτη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος.

Το TikTok επισημαίνει ήδη το περιεχόμενο που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη και γίνεται με εργαλεία μέσα στην εφαρμογή, αλλά η τελευταία κίνηση θα εφαρμόσει μια ετικέτα στο περιεχόμενο που δημιουργείται εκτός της υπηρεσίας.

«Έχουμε επίσης πολιτικές που απαγορεύουν τη ρεαλιστική τεχνητή νοημοσύνη που δεν φέρει ετικέτα, οπότε αν η ρεαλιστική τεχνητή νοημοσύνη (που παράγεται από περιεχόμενο) εμφανίζεται στην πλατφόρμα, τότε θα την αφαιρέσουμε ως παραβιάζουσα τις οδηγίες της κοινότητάς μας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Άνταμ Πρέσερ, επικεφαλής λειτουργιών και εμπιστοσύνης και ασφάλειας στο TikTok.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com