To TIME τιμά αναδρομικά 100 «Γυναίκες της Χρονιάς»

To TIME τιμά αναδρομικά 100 «Γυναίκες της Χρονιάς»
epa03673863 Copies of Time magazine at a news stand with the cover photo of a Pakistani girl Malala Yousafzai, who was shot and injured by Taliban militants in Swat valley, in Peshawar, the provincial capital of militancy-hit Khyber-Pakhtunkhwa province, Pakistan, 23 April 2013. Malala Yousafzai emerged in the list of 100 most influential people in the Time Magazine edition. Malala was attacked by Taliban on 09 October 2012 for advocating girls rights to education and wounded along with two schoolmates. After initial treatment, she was sent to Britain where she is recovering. EPA/BILAWAL ARBAB Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από την Amelia Earhart στη Beyoncé και την Eva Perón στη Malala, το ΤΙΜΕ μας συστήνει 100 γυναίκες που καθόρισαν τον τελευταίο αιώνα.

Το περιοδικό TIME «αποκαθιστά» και τιμά τη θέση της γυναίκας σε ένα επετειακό τεύχος με τις 100 πιο σημαντικές του κόσμου. Για 72 χρόνια ανακηρύσσει τον Άνδρα της Χρονιάς, αναφέρει το περιοδικό. Με μερικές μόνο εξαιρέσεις, πάντα ήταν κάποιος άνδρας, συνήθως κάποιος Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός ή ίσως μεγιστάνας της βιομηχανίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, τέτοιοι άνδρες έχουν επηρεάσει τον κόσμο.

Το 1999, ο Άνδρας της Χρονιάς έδωσε τη θέση του στο Πρόσωπο της Χρονιάς. Αν και ο τίτλος άλλαξε, συχνά η επιλογή ήταν ίδια. Με αυτό το project των 100 Γυναικών της Χρονιάς, «ανεβάζουμε στη σκηνή» στις γυναίκες που άσκησαν επιρροή αλλά συχνά υπερκαλύφθηκαν. Αυτό περιλαμβάνει και εκείνες τις γυναίκες που βρέθηκαν σε θέσεις, τις οποίες συχνά κατείχαν άνδρες, όπως οι ηγέτιδες του κόσμου, Golda Meir και Corazon Aquino, αλλά όχι εκείνες που επηρέασαν τον κόσμο μέσα από τον ακτιβισμό ή τον πολιτισμό.

Όπως γράφει η πρώην αρχισυντάκτρια του TIME, Nancy Gibbs, αυτό το project είναι μία άσκηση για να δούμε όλους τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες άσκησαν δύναμη μέσα από μία συστημική ανισότητα. «Οι γυναίκες ασκούσαν ήρεμη δύναμη πολύ πριν αυτή οριστεί ως ιδέα» γράφει η Gibbs. «Για να αναγνωρίσει κάποιος αυτές τις γυναίκες, δημιουργήσαμε 89 νέα εξώφυλλα του TIME, αρκετά από τα οποία είναι δημιουργίες πολλά υποσχόμενων καλλιτεχνών.

Έχουμε αφήσει ανέγγιχτα τα 11 εξώφυλλα των γυναικών που κέρδισαν τον τίτλο του Προσώπου της Χρονιάς. Οι 100 επιλογές αυτού του project είναι το αποτέλεσμα μιας πολύμηνης διαδικασίας που ξεκίνησε με περισσότερες από 600 υποψηφιότητες, από το προσωπικό μας.

Κατά τη διαδικασία αυτή προέκυψαν αρκετά ερωτήματα: «Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα;» και «Πώς η κοινωνία απέτυχε να αναγνωρίσει την προσφορά των γυναικών;». Μία απάντηση έδωσε η φεμινίστρια Gloria Steinem, επιλογή μας για το έτος 1970, και από την οποία ζητήσαμε να αναμοχλεύσει ένα κείμενό της που είχε γράψει για το TIME εκείνη τη χρονιά με τίτλο «Πώς θα ήταν αν οι γυναίκες κέρδιζαν;», μία σπάνια ευκαιρία να αναλογιστεί κανείς τα 50 χρόνια αλλαγών.»

Στις 100 Γυναίκες που κερδίζουν τον τίτλο της «Γυναίκας της Χρονιάς» δεσπόζουν σπουδαία ονόματα της επιστήμης, της τέχνης, του πολιτισμού, της πολιτικής.

Ηγετικές μορφές της παγκόσμιας ιστορίας και εκπαίδευσης του τελευταίου αιώνα, όπως η Margaret Thatcher, η Βασίλισσα Ελισάβετ, η Maria Montessori και η Michelle Obama. Aλλά και προσωπικότητες της παγκόσμιας τέχνης, μουσικής και σινεμά όπως η Frida Kahlo, η Madonna, η Sinead O’ Connor, φυσικά η Merylin Monroe και οι πιο σύγχρονες της τηλεόρασης Oprah Winfrey και Ellen DeGeneres.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

100 Women of the Year: Who are the leaders, innovators, activists, entertainers, athletes and artists who defined a century? Find out March 5. #womenoftheyear

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TIME (@time) στις