Το «καλάθι του νοικοκυριού» κάνει πρεμιέρα στη σκιά του πληθωρισμού

Το «καλάθι του νοικοκυριού» κάνει πρεμιέρα στη σκιά του πληθωρισμού
Woman with mask shopping in supermarket. In Nea Artaki on Sunday, March 15, 2020(Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto) (Photo by Wassilios Aswestopoulos / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Επίσημη πρώτη αύριο για το θεσμό - Οι προσδοκίες για τιθάσευση της ακρίβειας και τα μηνύματα από τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό.

Με φόντο τα στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα κάτω από το φράγμα του 10% τον περασμένο μήνα αλλά με διατήρηση των αυξητικών τάσεων των τιμών στα τρόφιμα, κάνει αύριο πρεμιέρα το «καλάθι του νοικοκυριού».

Στόχος της κυβέρνησης μέσω του νέου θεσμού είναι η διάθεση 51 προϊόντων -βασικών για την αξιοπρεπή διαβίωση του μέσου νοικοκυριού στην Ελλάδα- σε προσιτές τιμές και όσο γίνεται χαμηλότερες συγκριτικά με άλλα προϊόντα της κατηγορίας τους. Με βάση την υπουργική απόφαση οι υπόχρεες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τροφίμων θα πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες τους μέσω φυλλαδίων για τα προϊόντα που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» και τις αντίστοιχες τιμές.

Ειδικότερα, οι εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 90 εκατ. ευρώ έχουν υποχρέωση να αποστέλλουν σχετικό κατάλογο προϊόντων κάθε Τετάρτη έως 9.00, αρχής γενομένης από αύριο. Για την σωστή εφαρμογή του θεσμού αναμένονται έλεγχοι από τη διεύθυνση διαχείρισης δεδομένων, στατιστικής και εποπτείας ηλεκτρονικού εμπορίου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ). Το πρόστιμο για κάθε μέρα καθυστέρησης αποστολής του καταλόγου φτάνει τα 5.000 ευρώ ενώ οι ελεγκτικές αρχές θα συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων που έχουν ενταχθεί στο «καλάθι του νοικοκυριού» με τις τιμές που είχαν στις 3 Οκτωβρίου και η διαφορά πρέπει να κινείται αρκετά κάτω από τον πληθωρισμό.

Τα προϊόντα

Υπενθυμίζεται ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» περιλαμβάνει κωδικούς από τα εξής προϊόντα τα οποία θα φέρουν σχετική σήμανση: ρύζι, ψωμί για τόστ, ψωμί φρατζόλα, φρυγανιές, μακαρόνια Νο 6, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσπρια (ένα τουλάχιστον είδος), γαλοπούλα ή/και πάριζα, κατεψυγμένα ψάρια, νωπό χοιρινό, κοτόπουλο, γάλα φρέσκο πλήρες, γάλα φρέσκο χαμηλά λιπαρά, γάλα εβαπορέ, γιαούρτι από γάλα αγελάδος, γιαούρτι από γάλα αγελάδος με χαμηλά λιπαρά, φέτα, τυρί γκούντα, τυρί με χαμηλά λιπαρά, χυμό τομάτας διατηρημένο, αυγά, μαργαρίνες, παρθένο ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, κατεψυγμένα λαχανικά (αρακά, μπάμιες, φασολάκια), λευκή ζάχαρη, παιδικές τροφές, γάλα βρεφικής ηλικίας, ελληνικό καφέ, στιγμιαίο καφέ, γαλλικό, τσάι ή χαμομήλι, κακάο, χυμό πορτοκάλι, απολυμαντικά χεριών, απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων, απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα, απορρυπαντικά πιάτων, χαρτί κουζίνας, χαρτί υγείας, οδοντόκρεμες, σερβιέτες, ταμπόν, σαμπουάν, σαπούνια, πάνες ακράτειας, πάνες για μωρά, μωρομάντηλα, σαμπουάν για μωρά, τροφές για σκύλους και για γάτες.

Ο πληθωρισμός

Ζητούμενο είναι εάν το «καλάθι του νοικοκυριού», που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, θα συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που προέρχεται από τις τιμές στα τρόφιμα.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat συνεχίζεται η επιβάρυνση του πληθωρισμού από τις τιμές των τροφίμων. Ωστόσο, η μείωση των τιμών στην ενέργεια κατά 12% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο ευνόησε την πτώση του ενεργειακού πληθωρισμού σε ετήσια βάση στο 20,8% από 53,8% τον προηγούμενο μήνα. Αυτή η εξέλιξη είχε ουσιαστικά ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθωρισμού για την Ελλάδα στο 9,8% τον Οκτώβριο από 12,1% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat, που ανακοίνωσε ότι στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε 10,7% από 9,9% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία και στις υπηρεσίες καταγράφεται μείωση στην Ελλάδα, σε 6,7% έναντι 7,4% ενώ αντίθετα αυξητικές τάσεις επικράτησαν στα τρόφιμα, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα. Ο δείκτης τιμών τροφίμων, αλκοόλ και καπνού αυξήθηκε 1,6% σε μηνιαία βάση και 12,7% σε ετήσια βάση ενώ αύξηση 1,5% στο εξεταζόμενο διάστημα σημείωσαν και οι λιανικές τιμές των βιομηχανικών προϊόντων εκτός των ενεργειακών. Στην Ευρωζώνη, οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού αυξήθηκαν 1,5% τον Οκτώβριο και 13,1% σε ετήσια βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ