Το βαρύ πακέτο των νέων μέτρων που μπαίνει στη ζωή μας

Το βαρύ πακέτο των νέων μέτρων που μπαίνει στη ζωή μας

Τι περιλαμβάνει το Πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή. Πότε θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα.

Ένα βαρύ πακέτο μέτρων, με περικοπές συντάξεων και επικουρικών έως 18% από το 2019 και αυξήσεις φόρων 650 ευρώ για κάθε φορολογούμενο από το 2020, αλλά και νέες αυξήσεις εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταργήσεις φοροελαφρύνσεων από το 2018 περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει συνολικά δόση ύψους 7 δισ. ευρώ, πληρώνοντας όμως μεγάλο λογαριασμό. Συγκεκριμένα, από τις μειώσεις συντάξεων ο λογαριασμός θα φτάσει σωρευτικά τα 2,7 δισ. ευρώ το 2021, ενώ από τη μείωση του αφορολογήτου τα 2,058 δισ. ευρώ. Από τις επιβαρύνσεις εισφορών και περικοπές επιδομάτων τα 143 εκατ. Ευρώ (συνολικά, 4,9 δισ. ευρώ).

Τα κυριότερα μέτρα του νομοσχεδίου μεταφράζονται σε απώλεια από το 2019 δύο συντάξεων τον χρόνο για τις σχετικά υψηλές συντάξεις (που θα περικοπούν κατά 18%) συν άλλων 650 ευρώ τον χρόνο από τη μείωση του αφορολογήτου.

Οι φορολογούμενοι θα υποστούν επιπλέον επιβαρύνσεις λόγω της κατάργησης από φέτος της μείωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες και της παρακράτησης από το 2018 1,5 % του φόρου εισοδήματος. Θα υπάρξουν επίσης καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων και μείωση κατά 50% περίπου του επιδόματος θέρμανσης.

Τι ισχύει για τα αντίμετρα

Ενώ τα μέτρα θα εφαρμοστούν σίγουρα, η εφαρμογή των αντιμέτρων θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας. Αν, μετά την εφαρμογή των μέτρων, το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνά το 3,5% του ΑΕΠ και φτάνει π.χ. το 4,5%, τότε θα εφαρμόζονται αντίμετρα 1% του ΑΕΠ. Αν όχι, δεν θα εφαρμόζονται.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπερνά σταθερά τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, θα είναι 3,53% του ΑΕΠ το 2018 και στη συνέχεια θα ανέλθει στο 4% του ΑΕΠ το 2019, στο 4,01% του ΑΕΠ το 2020 και στο 4,03% το 2021. Έτσι υπολογίζει ότι τα αντίμετρα θα φτάσουν τα 7,5 δισ. ευρώ, τα οποία κατανέμονται μεταξύ παρεμβάσεων:

1. Στον τομέα των δαπανών, που φτάνουν σωρευτικά το 1,970 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως κοινωνικές δαπάνες (σχολικά γεύματα, νέες μονάδες προσχολικής εκπαίδευσης, οικογενειακά επιδόματα, επιδότηση ενοικίου) και επενδύσεις.

2. Στον τομέα των εσόδων, σωρευτικά 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ από μείωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή και εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και ΕΝΦΙΑ, ενώ 3,5 δισ. ευρώ δεν προσδιορίζονται.

Τι δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως η κυβέρνηση ποτέ δεν έκρυψε πως θα υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις και στο αφορολόγητο. «Αυτό δεν είναι ούτε μέσα στην ιδεολογία μας ούτε στην ανάλυση μας για την οικονομία. Έχουμε κάνει δημόσια κριτική και για τους αριθμούς του ΔΝΤ, και για το πόσοι δεν πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα και στη θεωρία για τους συνταξιούχους Έλληνες και Γερμανούς», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «άρα αυτό που κάναμε, αφού από την αρχή του Μνημονίου έπρεπε να μπει στο πρόγραμμα, ήταν ένας συμβιβασμός». Ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ που λέει ότι πρέπει να υπάρχει υπέρβαση των στόχων ότι «αυτό δεν είναι ένας έντιμος τρόπος».

«Είπαμε ότι θίγουμε τον δικό μας κόσμο και με το αφορολόγητο και με τις συντάξεις. Αποζημιώνουμε αυτούς τους ίδιους ανθρώπους με τα αντίμετρα; Όχι. Και εκεί ήμασταν ειλικρινείς. Δεν τους αποζημιώνουμε έναν προς έναν. Λέμε όμως στον συνταξιούχο ότι θα ωφεληθεί το εγγόνι του με το πρόγραμμα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. τους λέμε, εσείς δεν έχετε παιδιά και τσοντάρετε για το νοίκι ή το δάνειο τους;’», είπε ο κ. Τσακαλώτος και υπογράμμισε ότι δεν είναι σοβαρό κοινωνικό κράτος αυτό που οι συνταξιούχοι τσοντάρουν για τη συντήρηση των παιδιών τους και για τα εγγόνια τους, για τους ανέργους. «Εμείς θέλουμε στο τέλος αυτής της κατάστασης, οι συντάξεις να είναι για τις συντάξεις, να έχουμε προγράμματα για την απασχόληση. Εγώ πολλές φορές ακούω από έναν ηλικιωμένο στην Πρέβεζα ότι δεν με νοιάζει για τη σύνταξη όσο να βρει δουλειά το παιδί μου», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι τα αντίμετρα θα επηρεάσουν περίπου 6.000.000 κόσμο, και αυτό δείχνει ότι τα αντίμετρα δεν θα ωφελήσουν μόνο τους φτωχούς αλλά και τα μεσαία στρώματα. «Σε αυτά τα μεσαία στρώματα εμείς λέμε να αναρωτηθούν, τώρα που θα αρχίσει η ανάπτυξη, ποιος πιστεύουν ότι θα εκπροσωπήσει καλύτερα τα συμφέροντά τους, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προσπαθεί να πάρει μέτρα υποστηρικτικά μέσα στην κρίση», είπε ο κ. Τσακαλώτος.