Το βίαιο περιεχόμενο επιτρέπεται στο Facebook Live υπό προϋποθέσεις

Το βίαιο περιεχόμενο επιτρέπεται στο Facebook Live υπό προϋποθέσεις
epa04901364 (FILE) A file picture dated 28 November 2013 shows a man using the social networking site Facebook on his phone at a cafe in Hanoi, Vietnam. More than one billion people logged into the social media network Facebook in one day, marking a new record for the company, said Facebook co-founder and chief executive Mark Zuckerberg on 27 August 2015. The 31-year-old entrepreneur said the milestone was the 'beginning of connecting the whole world,' according to a message on his Facebook site. EPA/LUONG THAI LINH

Στον απόηχο ενός βίντεο που συντάραξε τον κόσμο, η Facebook λέει ότι το «πλαίσιο» είναι κρίσιμο για την πολιτική φιλτραρίσματος της εταιρείας.

του Ντέιβιντ Μόρις

Στον απόηχο ενός βίντεο που συντάραξε τον κόσμο, η Facebook λέει ότι το «πλαίσιο» είναι κρίσιμο για την πολιτική φιλτραρίσματος της εταιρείας.

Η οργή και το χάος που προκλήθηκαν από μια δολοφονία πολίτη από αστυνομικό – συμβάν το οποίο έγινε streaming στο Facebook Live – έδειξαν τη δυνατότητα της πλατφόρμας να επηρεάζει τη δημόσια ζωή.

Σε μια ανακοίνωσή της, η Facebook έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την πολιτική φιλτραρίσματος περιεχομένου της, ιδιαίτερα σε σχέση με βίαιες εικόνες και γεγονότα.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία επισημαίνει ότι όσον αφορά το περιεχόμενο αυτού του είδους, «το πλαίσιο και ο βαθμός είναι τα πάντα. Για παράδειγμα, αν ένας άνθρωπος ήταν μάρτυρας σ’ έναν πυροβολισμό και χρησιμοποιούσε το Facebook Live για να ευαισθητοποιήσει άλλους πολίτες ή για να συμβάλλει στη σύλληψη του δράστη, θα επιτρέπαμε το ανέβασμα του βίντεο. Όμως, αν κάποιος μοιραζόταν το ίδιο βίντεο για να κοροϊδέψει το θύμα ή για να πανηγυρίσει για το συμβάν, τότε θα κατεβάζαμε το βίντεο».

Το σύστημα φιλτραρίσματος της Facebook βασίζεται εν μέρει σε αναφορές περιεχομένου ως ακατάλληλου εκ μέρους των χρηστών – αναφορές οι οποίες στη συνέχεια εξετάζονται απ’ το προσωπικό της Facebook. Κατάλληλα εκπαιδευμένοι αξιολογητές περιεχομένου βρίσκονται «σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», όπως τονίζει η εταιρεία.

Η πολιτική έγκρισης περιεχομένου της Facebook έχει τεράστιες συνέπειες για τον ρόλο της πλατφόρμας ως πηγή ειδήσεων και χώρο παραγωγής δημοσίου λόγου. Και αυτή η ανεκτική στάση προς το βίαιο περιεχόμενο, εφόσον παρουσιάζεται στο σωστό πλαίσιο, φαίνεται ότι συμβαδίζει και με την υποστήριξη που ο CEO Μαρκ Ζούκερμπεργκ εξέφρασε προς το κίνημα Black Lives Matter. Πρόκειται για το κίνημα που εν μέρει τροφοδοτήθηκε και γιγαντώθηκε από την ταχύτατη διάδοση βίντεο με πυροβολισμούς πολιτών από αστυνομικούς.

Οι διευκρινίσεις της εταιρείας ήρθαν αφότου εκφράστηκαν διαμαρτυρίες για το προσωρινό κατέβασμα από το Facebook του γνωστού βίντεο που τράβηξε η Ντάιαμοντ Ρέινολντς ύστερα από τους πυροβολισμούς αστυνομικού εναντίον του συντρόφου της, Φιλάντο Καστίλε. Το βίντεο κατέβηκε για μια ώρα, και κάποιες πηγές ισχυρίζονται ότι αυτό συνέβη με πρωτοβουλία της αστυνομίας.

Η Facebook επιμένει ότι το κατέβασμα του βίντεο συνέβη εξαιτίας ενός άγνωστου τεχνικού προβλήματος.

Πηγή: fortune.com