Πώς το WordPress έγινε πιο ασφαλές για όλους

Πώς το WordPress έγινε πιο ασφαλές για όλους

Πάνω από ένα εκατομμύριο ιστοσελίδες θα έχουν πλέον το μικρό πράσινο λουκέτο πλάι στη διεύθυνσή τους.

Καλά νέα για το ασφαλές διαδίκτυο: η WordPress θα κρυπτογραφεί πλέον την κίνηση σε πάνω από ένα εκατομμύριο ιστοσελίδες που φιλοξενούνται στους διακομιστές της.

Το WordPress είναι ένα ευρύτατα χρησιμοποιούμενο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου που επιτρέπει σε blogger και εκδότες να ανεβάζουν περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Οι χρήστες μπορούν να φιλοξενήσουν το λογισμικό στους δικούς τους διακομιστές ή να χρησιμοποιήσουν τους διακομιστές του WordPress.com αν δεν θέλουν να ασχολούνται με ζητήματα συντήρησης.

Από την περασμένη Παρασκευή, η διαδικτυακή κρυπτογράφηση διατίθεται δωρεάν και ενσωματωμένη για όλες τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν το hosting του WordPress.com με τις δικές τους διευθύνσεις (σε αντίθεση με τις ιστοσελίδες με την κατάληξη wordpress.com, οι οποίες είχαν αυτή τη λειτουργία εδώ και καιρό).

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από ένα εκατομμύριο ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων απ’ τις μεγαλύτερες που διαβάζετε, έχουν πλέον το μικρό πράσινο λουκέτο στη μπάρα της διαδικτυακής διεύθυνσης και το ‘https’ στην αρχή της διεύθυνσης, που καταδεικνύει την ασφαλή σύνδεση.

Γιατί μας αφορά αυτό; Γιατί αποτρέπει εγκληματίες και κατασκόπους απ’ το να βλέπουν το τι βλέπετε εσείς όταν διαβάζετε κάτι σε μια απ’ αυτές τις ιστοσελίδες, ενώ προστατεύει και από την παραβίαση των λογαριασμών των αναγνωστών.

Παλαιότερα, η διαδικτυακή κρυπτογράφηση μεταφραζόταν σε πιο αργό κατέβασμα της σελίδας αλλά, όπως σημείωσε η ίδια η WordPress σε μια ανάρτησή της, αυτό δεν ισχύει πλέον, χάρη στις πρόσφατες τεχνολογικές βελτιώσεις.

Όφελος υπάρχει και για τους εκδότες του περιεχομένου, καθώς η Google στη μηχανή αναζήτησής της πλέον δίνει μεγαλύτερη ώθηση ως προς την σειρά κατάταξης σε ιστοσελίδες που προσφέρουν κρυπτογράφηση.

Από τότε που ο Έντουαρντ Σνόουντεν προέβη στις γνωστές αποκαλύψεις γύρω από τη μαζική παρακολούθηση του διαδικτύου, έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο κύμα εξάπλωσης της κρυπτογράφησης σε όλο το διαδίκτυο, με τιτάνες της τεχνολογίας όπως η Google, η Facebook και η Twitter να ηγούνται αυτής της αλλαγής.