Το ξεκαθαρίζει ο Βορίδης: Δεν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο για τους αγρότες

Το ξεκαθαρίζει ο Βορίδης: Δεν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο για τους αγρότες
Παραταγμένα τρακτέρ έξω από την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας αγροτών, Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024. Φορείς και αγροτικοί σύλλογοι από όλη τη Φθιώτιδα συγκεντρώθηκαν έξω από την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, με 100 περίπου τρακτέρ, στο κέντρο της πόλης. Μετά την πορεία, αντιπροσωπεία αγροτών συνάντησε τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό ενώ λίγο νωρίτερα στην είσοδο του κτιρίου της ΠΕ Φθιώτιδας αγρότες έριξαν μπάλα από άχυρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΗΣ ΜΑΡΤΑΚΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το αποθεματικό, το οποίο έχουμε στον προϋπολογισμό δεν είναι ατελείωτο, υπογραμμίζει ο υπουργός Επικρατείας.

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας την Τρίτη στην τηλεόραση της ΕΡΤ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο για τους αγρότες, τονίζοντας παράλληλα ότι το αποθεματικό δεν είναι ατελείωτο.

“Το αποθεματικό το οποίο έχουμε στον προϋπολογισμό δεν είναι ατελείωτο και πρέπει όταν είμαστε στο ξεκίνημα του χρόνου να το χειριζόμαστε με φειδώ γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας βρει” είπε χαρακτηριστικά.

“Πέρυσι με τον Daniel είχαμε πολύ μεγάλη καταστροφή. Η καταστροφή αυτή μας κόστισε μέχρι στιγμής 400 εκατομμύρια. Εάν είχαμε εξαντλήσει το αποθεματικό μας τον πρώτο μήνα του χρόνου, τι θα κάναμε;” δερωτήθηκε.

Ο κ. Βορίδης απάντησε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τους αγρότες. “Δεν υπάρχει κάτι κανονισμένο. Τώρα δεν ξέρω πως θα εξελιχθούν οι κουβέντες. Να μεταφέρω όμως το εξής: Ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο να γίνει”, τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός είπε πάντως ότι οι αγροτικές παροχές θα μπορούσαν να τεθούν και πάλι στο τραπέζι τον Ιούνιο, ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

“Αυτός ο προϋπολογισμός δεν είχε τα 83 εκατομμύρια. Είπαμε λοιπόν να τα βάλουμε. Δεν μπορούμε να βάλουμε περισσότερα χρήματα, δηλαδή περισσότερα χρήματα, δεν μπορούμε να πάμε σε διπλασιασμό του ποσού. Θέλουν να πάνε στα 160. Λοιπόν δεν γίνεται να πάμε σε αυτό το νούμερο. Άρα λοιπόν, εκείνο το οποίο νομίζω τους είπε ο πρωθυπουργός είναι μια πλήρης και επαρκής απάντηση και δείχνει τη θετική πρόθεση της κυβέρνησης. Πάντως, ποσό που δεν ήταν προϋπολογισμένο το βάλαμε και όχι μόνο το βάλαμε, αλλά θα το παίρνουν απολογιστικά. Δηλαδή, αφού κάνουν τη δαπάνη, θα το παίρνουν μπροστά προκαταβολικά το μισό. Άρα αυτό τους δημιουργεί και σημαντική ταμειακή διευκόλυνση. Και εν πάση περιπτώσει θα ξαναδούμε αυτό το θέμα τον Ιούνιο” σημείωσε ο κ. Βορίδης

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια έκανε λόγο για έναν εμβληματικό νόμο και για ένα θέμα που για την Αριστερά και για την άκρα αριστερά είναι “ιερή αγελάδα“.

“Τώρα αυτό το οποίο γίνεται είναι ότι Ελληνόπουλα είναι στη Λευκωσία, είναι στη Βουλγαρία, είναι στις Βρυξέλλες, είναι στο Άμστερνταμ, είναι στο Λονδίνο, είναι στο Παρίσι. Σπουδάζουν, παίρνουν πτυχία από ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τα πτυχία αυτά είναι αναγνωρίζονται στην Ελλάδα και έχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Τώρα τα Ελληνόπουλα εντάξει να είναι σε όλες αυτές τις πρωτεύουσες και σε όλες αυτές τις πόλεις, σε όλες αυτές τις χώρες που σας είπα να είναι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα δεν επιτρέπεται. Αυτός λοιπόν ο βαθύς παραλογισμός εκείνο που κάνει είναι να στέλνει παιδιά έξω και να επιβαρύνει οικογένειες και να μην επιτρέπει αυτό να γίνει και στην Ελλάδα. Εμείς βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή αντιμέτωποι με αυτόν τον παραλογισμό” σημείωσε ο κ. Βορίδης.

Σχετικά με τις καταλήψεις, κατηγόρησε την Αριστερά και την άκρα Αριστερά ότι βρίσκεται πίσω από την οργάνωση έκνομων ενεργειών, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα και κάνει τα πάντα για να εφαρμοστεί η νομιμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: