Το Zoom συνεχίζει να ανεβαίνει

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι αισιόδοξες προβλέψεις της εταιρείας φαίνεται να υποδηλώνουν ότι οι ανησυχίες περί μιας μελλοντικής επιβράδυνσης ίσως να μην είναι τόσο μεγάλες εν τέλει.

της Danielle Abril

Το Zoom συνεχίζει να ανεβαίνει πέρα από κάθε προσδοκία, σχεδόν έναν χρόνο αφότου η πανδημία του κορονοϊού συνέβαλε στην εκτόξευση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.

Και οι αισιόδοξες προβλέψεις της εταιρείας φαίνεται να υποδηλώνουν ότι οι ανησυχίες περί μιας μελλοντικής επιβράδυνσης ίσως να μην είναι τόσο μεγάλες εν τέλει.

Η εταιρεία ανέφερε τη Δευτέρα έσοδα 882,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 369% σε ετήσια βάση. Το αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο των προσδοκιών των αναλυτών για έσοδα τριμήνου 811,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Zoom επίσης είπε ότι περιμένει έσοδα 900 – 905 εκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του έτους, πολύ πιο πάνω από την εκτίμηση των αναλυτών για έσοδα 804,78 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι αισιόδοξες προβλέψεις του Zoom εκτόξευσαν τη μετοχή της εταιρείας πάνω από 10% στα 452 δολάρια ανά μετοχή.

Τα τελευταία αποτελέσματα κλείνουν ένα έτος όπου η εταιρεία ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες της Wall Street. Εντωμεταξύ, το Zoom διαφοροποιεί τα έσοδά του, με την τηλεφωνική υπηρεσία του, η οποία επιτρέπει στα άτομα να κάνουν και να λαμβάνουν κλήσεις μέσω του cloud, να έχει πλέον πάνω από 1 εκατομμύριο χρήστες.

Το Zoom εμφανίζεται να προπορεύεται στην κούρσα των εφαρμογών τηλεδιασκέψεων. Τη Δευτέρα, το Zoom ήταν η τρίτη δημοφιλέστερη δωρεάν εφαρμογή στο Google Play και η έκτη δημοφιλέστερη δωρεάν εφαρμογή στο app store της Apple. Και στα δύο stores, η εφαρμογή εξασφαλίζει επανειλημμένα υψηλά rankings.

Όμως, άλλες εταιρείες προσπαθούν να κάνουν τη ζωή δύσκολη για το Zoom. Τη Δευτέρα, για παράδειγμα, η Google ανακοίνωσε κάποιες νέες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου mobile view και της δυνατότητας συμμετοχής σε μια συνάντηση από πολλαπλές συσκευές με την υπηρεσία τηλεδιάσκεψης Google Meet.

Και το Instagram λάνσαρε μια λειτουργία live streaming με εμφάνιση που παραπέμπει στο Zoom, με την επωνυμία Live Rooms, 10 μήνες αφότου το Messenger του Facebook παρουσίασε τη δική του πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης Messenger Rooms.

Η ηγετική θέση του Zoom σημαίνει ότι οι ανησυχίες περί μιας επικείμενης επιβράδυνσης μεγάλης κλίμακας βραχυπρόθεσμα ίσως είναι υπερβολικές. Βεβαίως, το ερώτημα του πόσο θα διαρκέσει η φάση του big boom του Zoom παραμένει.

Κάποιες εταιρείες ήδη προειδοποιούν ότι θα υπάρξει κάποια επιβράδυνση καθώς η κατάσταση με τον COVID βελτιώνεται. Για παράδειγμα, η DoorDash, μια άλλη εταιρεία της οποίας η δραστηριότητα ενισχύθηκε από την πανδημία, είπε στους επενδυτές την προηγούμενη εβδομάδα ότι η υπηρεσία παράδοσης φαγητού ίσως επιβραδυνθεί μέσα στα επόμενα τρίμηνα, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιάζονται και θα επιλέγουν να τρώνε έξω.

Αλλά το Zoom ίσως να μην αισθανθεί την ίδια πίεση. Πολλές εταιρείες έχουν αποφασίσει να επιτρέψουν στους εργαζομένους τους να εργάζονται από το σπίτι, μόνιμα ή σε βάση part-time. Και, επιπλέον, το Zoom έχει αλλάξει σε κάποιο βαθμό την καταναλωτική συμπεριφορά, αυξάνοντας την εξοικείωση των ατόμων με το λογισμικό του και την εξάρτησή τους απ’ αυτό.

Εσείς θα συνεχίσετε να χρησιμοποιείται το Zoom και μετά την πανδημία; Το Zoom ποντάρει στο ότι η απάντησή σας στο ερώτημα αυτό είναι θετική.