Η TomTom μαζεύει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να «χτυπήσει» το Google Maps

Η TomTom μαζεύει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να «χτυπήσει» το Google Maps
epa05421646 Vehicles are stuck during a traffic jam at a main road in central of Bangkok city, Thailand, 12 July 2016. Bangkok city is ranked as the city with the highest traffic jam in the world in 2016. More than 295 city of 38 country in around the world was surveyed by GPS navigation system manufacturer company TomTom, Istanbul, Mexico city and Moscow came in second respectively. EPA/NARONG SANGNAK

Η ολλανδική εταιρεία θέλει να κάνει δυναμικό comeback στο χώρο της τεχνολογίας οδικών χαρτών.

Η TomTom NV θα πουλήσει την επιχείρηση διαχείρισης του στόλου της, Telematics, στην κατασκευάστρια εταιρεία λάστιχων Bridgestone Corp. έναντι 910 εκατ. ευρώ, απελευθερώνοντας έτσι πόρους για να αντιμετωπίσει την Alphabet για πρόσβαση στην τεχνολογία χαρτών που χρησιμοποιείται στα αυτοκινήτων.

Η πώληση αυτή είναι ένα μεγάλο βήμα στη στροφή της TomTom στην τεχνολογία τοποθεσίας, καθώς οι πελάτες της παρατούν πλέον τις συσκευές προσωπικής πλοήγησης, που έκαναν την εταιρεία πασίγνωστο όνομα έναντι των «έξυπνων» τηλεφώνων.

Ήδη από τον Σεπτέμβρη, η ολλανδική εταιρεία δήλωσε ότι εξέταζε το ενδεχόμενο πώλησης της Telematics, η οποία παρέχει δεδομένα σχετικά με το όχημα και πληροφορίες για την διαχείριση του στόλου και τις συνδεδεμένες υπηρεσίες αυτοκινήτων. Δημοσιεύματα ήθελαν τις: Verizon Communications Inc., Microsoft Corp., Daimler AG, και Michelin ως πιθανούς πλειοδότες για την εν λόγω επιχείρηση.

Η TomTom θα επιστρέψει 750 εκατ. ευρώ στους μετόχους με τη μορφή αποπληρωμής κεφαλαίου, συνδυασμένη με μια ενοποιημένη μετοχή, η οποία αναμένεται στο τρίτο τρίμηνο του 2019. Η επιχείρηση Telematics αντιπροσωπεύει το 18% των πωλήσεων της TomTom για το 2017.

Με την εξαγορά της Telematics, η Bridgestone σχεδιάζει να συλλέξει τα δεδομένα από 860.000 οχήματα που χρησιμοποιούν σε αυτή τη φάση την ψηφιακή υπηρεσία της TomTom για να σχεδιάσουν προϊόντα και να βελτιώσουν την υπηρεσία επισκευής λάστιχων, δήλωσε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2019, και δεν θα έχει μια σημαντική επίδραση στα έσοδα της φετινής χρονιάς της Bridgestone, αναφέρθηκε στην ίδια ανακοίνωση.

Η «μάχη» στις υπηρεσίες χαρτών γίνεται όλο και πιο έντονη, με τους κολοσσούς της αυτοκινητοβιομηχανίας και τις εταιρείες χαρτών να συνεργάζονται προκειμένου να επικρατήσουν έναντι των τεχνολογικών γιγάντων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των γερμανικών εταιρειών αυτοκινήτων που συνεργάστηκαν το 2015 για την απόκτηση της HERE Technologies, η οποία παρέχει δεδομένα τοποθεσιών για συστήματα πλοήγησης, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την Google από το να κατακτήσει μια κυρίαρχη θέση στους ψηφιακούς χάρτες, μια τεχνολογία- κλειδί για τα αυτόνομα αυτοκίνητα και τις υπηρεσίες μεταφορών του μέλλοντος.