Τον Σεπτέμβριο έτοιμο το σχέδιο της επιτροπής για την αναπτυξιακή στρατηγική

Τον Σεπτέμβριο έτοιμο το σχέδιο της επιτροπής για την αναπτυξιακή στρατηγική
(Ξένη Δημοσίευση) O πρόεδρος της επιτροπής για το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία καθηγητής του LSE και Πανεπιστημίου Κύπρου και βραβευμένος με το Nobel Οικονομικών 2010 Χριστόφορος Πισσαρίδης συνομιλεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβούλιου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), στο Μέγαρο Μαξίμου , Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το σχέδιο που εκπονείται θα προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές για ανάπτυξη των παραπάνω τομέων και θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

Συνεδρίασε σήμερα, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για την ελληνική οικονομία από τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, που έχει αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Στρατηγική, τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ καθηγητή Νίκο Βέττα και τον καθηγητή του London School of Economics Δημήτρη Βαγιανό.

Το σχέδιο που εκπονείται θα προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές για ανάπτυξη των παραπάνω τομέων και θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

Στόχος της Επιτροπής είναι να καταθέσει συστάσεις προς την κυβέρνηση για τους στρατηγικούς άξονες, στους οποίους πρέπει να κινηθεί μεσομακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να γίνει συγκρίσιμη με τις πιο πετυχημένες μικρές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Δανία.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις τις οποίες η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει:

«Το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την ελληνική οικονομία, θεσμική καχεξία, σχετικά χαμηλή παραγωγικότητα, περιορισμένη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων -δημόσιων και ιδιωτικών- αρνητική αποταμίευση, αλλά και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα είχαμε μία αναποτελεσματική κοινωνική στόχευση προς τους πραγματικά ευάλωτους.

» Αυτές είναι μακροπρόθεσμες προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε και δεν είναι ζητήματα που λύνονται με ένα μαγικό ραβδί. Χρειάζονται πολιτικές οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν με συνέπεια, σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό και ζητήσαμε τη δική σας συνδρομή, ώστε να μπορούμε να έχουμε μία ανεξάρτητη και τεκμηριωμένη ματιά για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με 134 μεγάλες κεντρικές παρεμβάσεις και επιμέρους σχέδια από τα υπουργεία.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο θα τοποθετεί την προστασία του περιβάλλοντος στο κέντρο των πολιτικών επιλογών και αναφέρθηκε στην ανάγκη «να προχωρήσουμε σε έναν πολύ τολμηρό ψηφιακό μετασχηματισμό, όχι μόνο του κράτους αλλά και του τρόπου με τον οποίο είναι οργανωμένη συνολικά η ελληνική κοινωνία».

Από την πλευρά του, ο Χριστόφορος Πισσαρίδης επισήμανε ότι η Ελλάδα υπέφερε πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια, συμπληρώνοντας ότι ίσως να μην χρειαζόταν να υποφέρει τόσο. Σημείωσε ότι είναι πολύ καλές οι προοπτικές ανάπτυξης, αλλά «χρειάζεται δουλειά για μεταρρυθμίσεις, για νέες υποδομές. Χρειάζεται πολιτική βούληση, η οποία πιστεύω πως υπάρχει, και είναι αυτό δεχτήκαμε και την πρόσκληση να ετοιμάσουμε σχέδιο». «Βλέπουμε τις μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο μας σε δύο μέρη κυρίως. Στο πρώτο μέρος μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που να εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία. Να τη φέρουμε ας πούμε στο επίπεδο των πιο σύγχρονων και αναπτυγμένων μικρών οικονομιών της Ευρώπης, χωρών, ας πούμε όπως Ολλανδία, Δανία, Ισραήλ. Και αφού φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, θα βρισκόμαστε σε πολύ καλή θέση να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που -όπως έχετε πει- είναι η νέα τεχνολογία, η ψηφιακή τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή» είπε ο κ. Πισσαρίδης.

Ακόμη επισήμανε ότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται πολύ πίσω, κυρίως στην ψηφιακή τεχνολογία, αλλά είναι οπωσδήποτε απαραίτητο να την υιοθετήσει. «Εφαρμόζοντας αυτό το πρόγραμμα -και αυτό αναφέρεται περισσότερο και στην ειδικότητα μου στο πανεπιστήμιο- θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για πολύ περισσότερους και για νέους. Θα σταματήσει το brain drain. Και περισσότερες γυναίκες θα χρειάζεται να μπουν στην ελληνική οικονομία. Αυτό χρειάζεται πάλι και κοινωνική πολιτική, μαζί με την οικονομική πολιτική, και αυτά θα τα λάβουμε όλα υπόψη» κατέληξε ο κ. Πισσαρίδης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην συνεδρίαση παρουσιάστηκαν τα χρόνια προβλήματα και οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, αναλύθηκε το διεθνές περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε και αναφέρθηκαν οι τομείς στους οποίους υπάρχουν μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες όπως:

– Η ενέργεια και το φυσικό περιβάλλον

– Ο τουρισμός και ο αγροδιατροφικός τομέας

– Η μεταποίηση, οι μεταφορές και τα logistics

– O ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και κράτους – η καινοτομία

– Η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.

Το σχέδιο που εκπονείται θα προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές για ανάπτυξη των παραπάνω τομέων και θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής εγκρίθηκε επίσης η μεταβίβαση έκτασης στην Περαία Θεσσαλονίκης από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να δημιουργηθεί η ζώνη καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη (ThessINTEC).

Ήδη έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους για εγκατάσταση στο τεχνολογικό πάρκο 70 επιχειρήσεις και 17 ερευνητικές ομάδες.