Τόσοι άνθρωποι γίνονται εκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ κάθε μέρα

Τόσοι άνθρωποι γίνονται εκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ κάθε μέρα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι αριθμοί μίλησαν, όσο κι αν αυτό φαίνεται περίεργο.

Παρά το γεγονός ότι στις ΗΠΑ η αύξηση των μισθών και οι προοπτικές για υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας στους νέους δεν γνώρισαν ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια, η χώρα παραμένει το «σπίτι» των περισσότερων εκατομμυριούχων σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, τα επόμενα χρόνια ο ρυθμός αύξησης του πλούτου για ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού θα ενισχυθεί, φτάνοντας μάλιστα στη δημιουργία 1.700 νέων εκατομμυριούχων κάθε μέρα.

Τα στοιχεία της έρευνας βασίζονται στα δεδομένα και τις προβλέψεις της Boston Consulting Group, και ως το 2020 οι ΗΠΑ θα προσθέσουν 3,1 εκατ. νέους εκατομμυριούχους σε αυτό το κλειστό κλαμπ των υπερ-πλουσίων, το οποίο αύξησε τον πληθυσμό του κατά 2,1 εκατ. ανθρώπους από το 2010 ως το 2015.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 8 εκατ. Αμερικανοί με περιουσία άνω του 1 εκατ. δολαρίων, εξαιρουμένων των ακινήτων και των πολυτελών αγαθών, όπως αναφέρει η Boston Consulting Group.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή η μεταφορά πλούτου θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη στην ιστορία, καθώς οι περισσότεροι εκ των σημερινών πλουσίων ανήκουν σε μεγαλύτερες γενιές και σιγά-σιγά μεταφέρουν τις περιουσίες τους στα νεότερα μέλη της οικογένειας.

Όμως τα πράγματα δεν είναι ρόδινα για τους πολλούς, καθώς σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το 75% των Αμερικανών τα βγάζουν δύσκολα πέρα, σε αντίθεση με το υπόλοιπο 25% που ζει καλά ή και πλούσια.

Όμως το να είσαι σήμερα εκατομμυριούχος δεν είναι το ίδιο όπως παλιά. Σύμφωνα με το Bloomberg, η σημερινή αγοραστική δύναμη 1 εκατ. δολαρίων αντιστοιχεί με 341.000 δολάρια της δεκαετίας του 1980, ή μόλις 45.000 δολάρια των αρχών του 20ου αιώνα.