Total: Ο Τραμπ μπορεί να «σκοτώσει» μια συμφωνία δισεκατομμυρίων με το Ιράν

Total: Ο Τραμπ μπορεί να «σκοτώσει» μια συμφωνία δισεκατομμυρίων με το Ιράν
epa06063341 Iranian Oil Minister Bijan Zanganeh (C) looks as French Total's Chief Executive Patrick Pouyanne (2-L) signs during a signing ceremony between National Iranian Oil Company (NIOC) and French Total in Tehran, Iran, 03 July 2017. French energy company Total and Iran signed a contract over the development of South Pars Phase 11. EPA/STR

Ο πετρελαϊκός κολοσσός τα βάζει ανοιχτά με τον Αμερικανό πρόεδρο μετά την αλλαγή της πολιτικής απέναντι στην Τεχεράνη.

 

Η αδιάλλακτη προσέγγιση του Προέδρου Trump προς το Ιράν θα μπορούσε να «σκοτώσει» μια τεράστια επένδυση στον κλάδο της ενέργειας, η οποία υπογράφηκε μόλις πριν από τέσσερις μήνες.

Βάσει της συμφωνίας, η Total και η κινεζική CNPC πρόκειται να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια στο Ιράν για να εκμεταλλευθούν το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars, σε συνεργασία με την ιρανική εταιρεία Petropars.

Αυτή η επένδυση ήταν η πρώτη του είδους από τότε που χαλάρωσαν οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν το 2016, αφότου η Τεχεράνη υποσχέθηκε να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Trump έχει απειλήσει να αποσυρθεί από τη σχετική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ και οι σύμμαχοι των Αμερικανών δεν μπορέσουν να την κάνουν αυστηρότερη.

«Αν υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο, θα κάνουμε τη συμφωνία νόμιμα» είπε στο CNNMoney ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Patrick Pouyanné.

«Αν δεν τα καταφέρουμε λόγω νομικών προβλημάτων, εξαιτίας μιας αλλαγής στο καθεστώς των κυρώσεων, τότε θα πρέπει να επανεξετάσουμε τη συμφωνία».

Τον περασμένο μήνα, ο Trump παρουσίασε μια νέα, σκληρή πολιτική των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε το Ιράν ότι παραβιάζει τη συμφωνία για τα πυρηνικά και ανακοίνωσε ότι πλέον δεν θεωρεί ότι η άρση των κυρώσεων εξυπηρετεί το συμφέρον των ΗΠΑ.

Πλέον, το Κογκρέσο καλείται να αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει το ίδιο, αλλά η στρατηγική του Trump είναι πιθανό να πυροδοτήσει μια αλυσίδα γεγονότων που θα οδηγήσουν σε χρεοκοπία την συμφωνία για τα πυρηνικά.

«Αν υπάρξει κάποιο καθεστώς κυρώσεων εναντίον του Ιράν, θα πρέπει να το εξετάσουμε προσεκτικά» είπε ο Pouyanné. «Δραστηριοποιούμαστε στις ΗΠΑ, έχουμε στοιχεία ενεργητικού στις ΗΠΑ, και μάλιστα μόλις αγοράσαμε επιπλέον τέτοια στοιχεία».

Την περασμένη εβδομάδα, η Total αύξησε την παρουσία της στις ΗΠΑ με την αγορά ενός χαρτοφυλακίου στοιχείων ενεργητικού της Engie που σχετίζονται με το φυσικό αέριο.

Για την ώρα, πάντως, τα πράγματα είναι …business as usual για τη γαλλική εταιρεία στο Ιράν.

Η απώλεια της Total θα ήταν τεράστιο πλήγμα για το Ιράν. Η Τεχεράνη χρειάζεται ξένες επενδύσεις για να αναπτύξει το ενεργειακό δυναμικό της και πρόσφατα έκανε λόγο για πρότζεκτ ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την ελπίδα να προσελκύσει εταιρείες όπως η BP, η Gazprom και η Petronas.