Τουρισμός, Τουρκία και ραντεβού με την επιχειρηματική ελίτ του Ισραήλ στο «μενού» της επίσκεψης Μητσοτάκη

Τουρισμός, Τουρκία και ραντεβού με την επιχειρηματική ελίτ του Ισραήλ στο «μενού» της επίσκεψης Μητσοτάκη
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) υποδέχεται τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου (Α) στο Μέγαρο Μαξίμου, Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα υπογράψουν Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, στο Ζάππειο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Είναι η πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού σε άλλη χώρα, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού που οδήγησε σε γενικό lockdown αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 16 Ιουνίου καθώς θα επισκεφθεί το Ισραήλ. Το προηγούμενο ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στο εξωτερικό είχε πραγματοποιηθεί στις 9 Μαρτίου, όταν είχε βρεθεί στο Βερολίνο και στη Βιέννη.

Η μετάβαση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα συνοδεύεται και από πολυπληθή ομάδα υπουργών (ενημερωμένες πηγές μιλούσαν ουσιαστικά για ένα άτυπο μικρό G2G), στο Ισραήλ έχει τόσο πρακτικό όσο και ισχυρό συμβολικό φορτίο.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο πρωθυπουργός την Τρίτη στο εμβληματικό ξενοδοχείο Waldorf Astoria Jerusalem θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τρεις από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς και επενδυτικούς ομίλους της χώρας και συγκεκριμένα με την Jerusalem Venture Partners, την AMPA Capital και την ELBIT Systems. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις συναντήσεις αυτές θα συνοδεύει ο επικεφαλής του οικονομικού του γραφείου Αλέξης Πατέλης αλλά και ο πρέσβης στο Ισραήλ Παναγιώτης Σαρρής.

Επίσης συναντήσεις με μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών από κλάδους όπως η αγροτεχνολογία, η κυβερνοασφάλεια, ο τουρισμός και η αμυντική βιομηχανία θα έχει και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης που συνοδεύει τον πρωθυπουργό. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μεταξύ των ισραηλινών επιχειρήσεων που έχουν προγραμματίσει ραντεβού με την ελληνική κυβέρνηση, περιλαμβάνονται οι Minrav (κατασκευές, υποδομές), Keshel Agritech (αγροτεχνολογία), Checkpoint (κυβερνοασφάλεια), Ellomay Capital (επενδυτική), Brown Hotels, Start-Up Nation, Gav Yam Negev High Tech Park και SK Group (ναυπηγεία).

Ο τουρισμός και η Τουρκία

Οι δύο χώρες βρίσκονταν το τελευταίο διάστημα σε εντατικές συνεννοήσεις για τη διαμόρφωση των κατάλληλων υγειονομικών πρωτοκόλλων στο πεδίο του τουρισμού. Τα αρμόδια υπουργεία (Εξωτερικών και Τουρισμού) είχαν στενή συνεργασία.

Υπάρχουν παράλληλα και τα ζητήματα γεωπολιτικής, με την τουρκική προκλητικότητα να αυξάνεται κάθε μέρα.

Η πρόσφατη κίνηση της Τουρκικής Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να καταθέσει αιτήσεις για αδειοδότηση με σκοπό την έρευνα για υδρογονάνθρακες σε επτά περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες εφάπτονται των ελληνικών χωρικών υδάτων των 6 ναυτικών μιλίων, θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα στην ατζέντα των συζητήσεων του κ. Μητσοτάκη τόσο με τον ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου όσο και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρεουβέν Ρίβλιν.

Σημειώνεται συναφώς ότι τον έλληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύουν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ. Είναι το πρώτο ταξίδι εκτός Ελλάδας, μετά από την πανδημία του κορωνοϊού. Τουρισμός, επενδύσεις και ενέργεια αποτελούν βασικά σημεία της ατζέντας της επίσκεψης» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας.