Τουρκία: Η πολιτική Ερντογάν πιέζει τράπεζες και καταθέσεις σε λίρες λόγω του υψηλού κόστους

Τουρκία: Η πολιτική Ερντογάν πιέζει τράπεζες και καταθέσεις σε λίρες λόγω του υψηλού κόστους
Τα επιτόκια καταθέσεων, τα οποία ξεπερνούσαν το 52% κατά μέσο όρο στο τέλος του 2023, έπεσαν στο 44% στις αρχές του 2024.

Ορισμένες τουρκικές τράπεζες έχουν αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια καταθέσεων σε λίρες για να μειώσουν την πίεση στα περιθώρια κέρδους, δήλωσαν τραπεζικές πηγές, αφού η σύσφιξη της της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα της χώρας περιόρισε τη ζήτηση δανείων.

Τα επιτόκια καταθέσεων σκαρφάλωσαν το δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς η Άγκυρα εφάρμοσε στροφή πολιτικής προς μια μεγαλύτερη νομισματική «ορθοδοξία», αυξάνοντας απότομα τα επιτόκια.Έχει επίσης αρχίσει να τερματίζει το λεγόμενο σύστημα KKM, το οποίο αποσκοπούσε στην προστασία των καταθέσεων της λίρας από τη συνεχή υποτίμηση που σημειώθηκε μετά από μια νομισματική κρίση στα τέλη του 2021.

Τραπεζικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι τα επιτόκια καταθέσεων, τα οποία ξεπερνούσαν το 52% κατά μέσο όρο στο τέλος του 2023, έπεσαν στο 44% στις αρχές του τρέχοντος έτους, καθώς οι τράπεζες προσπαθούσαν να διαχειριστούν τα spreads τους εν μέσω ανησυχιών για το κόστος χρηματοδότησης που αντιμετώπιζαν.

Μέχρι τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε νέα θητεία στην προεδρία της Τουρκίας, η κεντρική τράπεζα εφάρμοσε μια ανορθόδοξη πολιτική χαμηλών επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Μετά τις εκλογές, ανέβασε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 3.400 μονάδες βάσης στο 42,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα επιτόκια δανείων και τα επιτόκια καταθέσεων ανέβηκαν παράλληλα με το επιτόκιο πολιτικής και ένας ανώτερος τραπεζίτης δήλωσε ότι οι τράπεζες προσπαθούν τώρα σοβαρά να ελέγξουν την πλευρά του κόστους για να διαχειριστούν καλά τα spreads.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους του τραπεζικού τομέα της Τουρκίας μειώθηκαν κατά περίπου 4% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου σε 632,6 δισεκατομμύρια λίρες (21,3 δισ. δολάρια), καθώς οι μη συμβατικές πολιτικές διεύρυναν το χάσμα των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων. Η συρρίκνωση των καθαρών εσόδων από τόκους άγγιξε το 20% τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δύο τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι τα επιτόκια καταθέσεων σε ορισμένες κορυφαίες κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες μειώθηκαν έως και 5 μονάδες, αρνούμενες να δώσουν ονόματα καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένες να μιλήσουν για το θέμα.

«Οι τράπεζες προσπαθούν να ελέγξουν το κόστος. Τα ομόλογα με δείκτη πληθωρισμού δεν έχουν πλέον τόσο θετική επίδραση όσο παλαιότερα», δήλωσε μια πηγή.

Οι τράπεζες προσέφεραν υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων για να καταστήσουν τις καταθέσεις σε λίρες πιο ελκυστικές, σύμφωνα με τη στρατηγική εξόδου των αρχών από το πρόγραμμα KKM, ενώ η ζήτηση δανείων έχει μειωθεί λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Ο λόγος των δανείων σε λίρες προς τις εγχώριες καταθέσεις σε λίρες μειώθηκε ως αποτέλεσμα από 110% τον Ιανουάριο του περασμένου έτους σε 95% τον Νοέμβριο. Αυτό έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες πιέσεις κόστους για τις τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com