Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα
epa06879749 A man holds a Turkish flag in front of the Higher Regional Court (Oberlandesgericht OLG) in Munich, Bavaria, Germany, 11 July 2018. The court found Beate Zschaepe guilty on ten counts of murder on 11 July 2018, some five years after the trial started. The court sentenced her to life imprisonment and established the particular severity of guilt. Zschaepe was accused of being a founding member of the extreme right-wing National Socialist Underground (NSU) terror cell and faced charges of complicity in the murder of nine Turkish and Greek immigrants and a policewoman between 2000 and 2007, as well as two bombings in immigrant areas of Cologne, and 15 bank robberies. EPA/FILIP SINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, τόνισε ότι σύμφωνα με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να μείνουν αποστρατικοποιημένα.

Για αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου κάνει και πάλι λόγο το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, σε ένα νέο κρεσέντο προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας. Απαντώντας ουσιαστικά στον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, που είχαν αναφερθεί στην στάση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, τόνισε ότι σύμφωνα με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να μείνουν αποστρατιοτικοποιημένα.

Πρόσθεσε δε ότι ακόμη και τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν έχουν το δικαίωμα να πλησιάζουν τα λιμάνια, ούτε να κάνουν ασκήσεις, ούτε να επισκέπτονται ή να ανεφοδιάζονται από τα εν λόγω νησιά. Στην ανακοίνωση εκτός των άλλων αναφέρεται ότι η δράση του ΝΑΤΟ στην περιοχή για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης δεν σημαίνει ανοχή, όπως προσπαθεί να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες. Παράλληλα το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και δημιουργεί τετελεσμένα στο Αιγαίο. Τέλος η ανακοίνωση υπογραμμίζει πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί όλα τα δικαιώματά της στην περιοχή.