Γάζα: Στριμωγμένοι πάνω από 12.000 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στη Ράφα – Ο Νετανιάχου αποκλείει κάθε ενδεχόμενο εκεχειρίας

Γάζα: Στριμωγμένοι πάνω από 12.000 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στη Ράφα – Ο Νετανιάχου αποκλείει κάθε ενδεχόμενο εκεχειρίας
EDITORS NOTE: Graphic content / People search through the rubble after an Israeli strike on the Ali ben Abi Taleb Mosque in Rafah in the southern Gaza Strip on December 20, 2023, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by Mahmud HAMS / AFP) Photo: AFP
«Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την εξολόθρευση της Χαμάς, μέχρι τη νίκη… », δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η επαρχία της Ράφα έχει μετατραπεί στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, με εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους να συνωστίζονται σε ασφυκτικά γεμάτους χώρους, ζώντας σε φρικτές συνθήκες διαβίωσης, ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Η μεγάλη πλειονότητα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Στο νότιο άκρο της περιοχής, η Ράφα, στα κλειστά για τους κατοίκους σύνορα με την Αίγυπτο, έχει μετατραπεί σε γιγαντιαίο καταυλισμό εκτοπισμένων, με προχειροφτιαγμένες σκηνές.

«Η πληθυσμιακή πυκνότητα εκτιμάται ότι ξεπερνά πλέον τους 12.000 ανθρώπους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, τετραπλάσια αύξηση [σε σχέση με την περίοδο] πριν από την κλιμάκωση», ανέφερε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Χιλιάδες άνθρωποι στοιχίζονται μπροστά σε κέντρα διανομής βοήθειας, αναζητώντας τροφή, νερό, στέγη και προστασία, ενώ δεν υπάρχουν αποχωρητήρια και επαρκείς εγκαταστάσεις νερού και αποχέτευσης σε άτυπες εγκαταστάσεις εκτοπισμένων και σε αυτοσχέδια καταφύγια», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νετανιάχου αποκλείει κάθε ενδεχόμενο εκεχειρίας στη Γάζα μέχρι την «εξολόθρευση» της Χαμάς

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε την Τρίτη το ενδεχόμενο εκεχειρίας στον πόλεμο του εβραϊκού κράτους κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι την «εξολόθρευση» του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος.

«Συνεχίζουμε τον πόλεμο μέχρι το τέλος. Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την εξολόθρευση της Χαμάς, μέχρι τη νίκη… Όποιος πιστεύει ότι θα σταματήσουμε είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα…», δήλωσε ο Νετανιάχου σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωσή του.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε βρίσκεται στο Κάιρο για συνομιλίες για την κατάσταση στην Γάζα, ανακοίνωσε η οργάνωση την ώρα που η Χαμάς και το Ισραήλ δίνουν όλο και περισσότερα δείγματα ότι κινούνται προς νέα ανακωχή στον πόλεμο.

Ο Ισμαΐλ Χανίγιε, ο οποίος χρησιμοποιεί ως βάση το Κατάρ, έφθασε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα «για συνομιλίες με τους Αιγύπτιους αξιωματούχους σχετικά με τις εξελίξεις της σιωνιστικής επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας και πλήθος άλλων θεμάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Χαμάς.

Την Τρίτη, πηγή της Χαμάς δήλωσε ότι ο Ισμαΐλ Χανίγιε θα συναντήσει τον αρχηγό των υπηρεσιών Πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Κάμελ για συνομιλίες σχετικά με τον «τερματισμό της επίθεσης και του πολέμου, για την προετοιμασία συμφωνίας για την απελευθέρωση κρατουμένων και την άρση της πολιορκίας που έχει επιβληθεί στην Λωρίδα της Γάζας».

Πηγή του παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ δήλωσε στο AFP ότι ο αρχηγός της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, της δεύτερης σημαντικότερης στην Λωρίδα της Γάζας, ο Ζιάντ αλ-Ναχάλα, επρόκειτο να μεταβεί επίσης στην Αίγυπτο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για συνομιλίες.

Πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων στην Αίγυπτο για την κήρυξη πιθανής δεύτερης ανακωχής ανέφερε ότι το θέμα που συζητείται είναι το ενδεχόμενο επιστροφής κάποιου αριθμού ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Αν και ο αριθμός τους βρίσκεται υπό συζήτηση, το Ισραήλ επιμένει ότι στους ομήρους που θα απελευθερωθούν πρέπει να περιλαμβάνονται γυναίκες, καθώς και άνδρες με προβλήματα υγείας, σύμφωνα με την πηγή, ενώ Παλαιστίνιοι που εκτίουν ποινές για σοβαρά εγκλήματα είναι πιθανόν να περιλαμβάνονται επίσης στους κρατούμενους που θα απελευθερωθούν από την ισραηλινή πλευρά.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ «είναι έτοιμο για νέα ανθρωπιστική ανακωχή και την παροχή επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση ομήρων».

Κατά την διάρκεια συνάντησης με τις οικογένειες των ομήρων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξήγησε ότι έστειλε πρόσφατα «δύο φορές τον αρχηγό της Μοσάντ στην Ευρώπη για την προώθηση της διαδικασίας απελευθέρωσης» ομήρων.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: