Τραγωδία με χιλιάδες νεκρούς στο Αφγανιστάν

Τραγωδία με χιλιάδες νεκρούς στο Αφγανιστάν

Τους 2.100 έχει φτάσει ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων της χθεσινής φονικής κατολίσθησης στην επαρχία Μπαντακσάν.

Σε 2.100 ανέρχεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών στην επαρχία Μπαντακσάν του βορειοανατολικού Αφγανιστάν, όπου σημειώθηκε χθες φονική κατολίσθηση μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την περιοχή, ενώ είναι ακόμη σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και τη διάσωση όσων έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια.

«Τουλάχιστον 2.100 άνθρωποι από 300 οικογένειες είναι νεκροί», δήλωσε ο Ναουίντ Φοροτάν εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας, ανακοινώνοντας νεότερο απολογισμό της καταστροφής που αφάνισε το απομακρυσμένο χωριό Αμπ-ε-Μπάρικ.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο της αποστολής του πρέπει να είναι στο εξής η μέριμνα για τους περισσότερους από 4.000 εκτοπισμένους, πληγέντες της φυσικής καταστροφής. Υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν και άλλες κατολισθήσεις, προειδοποιούν αξιωματούχοι.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Μπανταχσάν, Σαλ Ουαλιουλάχ Αντίμπ εξέφρασε το φόβο, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι «2.500 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί».

Η κατολίσθηση σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιφέρεια Άργκο, μια φτωχική, ορεινή περιοχή στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Τατζικιστάν, την Κίνα και το Πακιστάν. Στο επίκεντρο της καταστροφής βρέθηκε το χωριό Αμπ-ε-Μπάρικ. Σύμφωνα με τον αντικυβερνήτη της επαρχίας, τον Μοχάμαντ Μπαϊντάρ, «το χωριό επλήγη από δύο κατολισθήσεις μέσα σε διάστημα μιας ώρας». Στην πρώτη καταπλακώθηκαν πολλοί χωρικοί που είχαν πάει στα δύο τεμένη του χωριού για την προσευχή της Παρασκευής, ενώ η δεύτερη «έπληξε εκείνους που έσπευσαν να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους».

Ο αντικυβερνήτης σημείωσε ότι το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο στην περιοχή είναι ανεπαρκές και ως εκ τούτου καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρωθούν ακριβείς πληροφορίες για την έκταση της καταστροφής. Σύμφωνα με πηγές της Unama, οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο για να σώσουν τους εγκλωβισμένους, σε συνεργασία με τον στρατό του Αφγανιστάν, αλλά και με άνδρες της Διεθνούς Δύναμης του ΝΑΤΟ (Isaf).

«Προσπαθούν να σηκώσουν βράχια και έχουμε στείλει στην περιοχή σκηνές και κουβέρτες για όσους έμειναν άστεγοι», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι 700 οικογένειες σώθηκαν, αλλά χιλιάδες άλλοι άνθρωποι έχουν χάσει τα πάντα καθώς 350-400 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς.

«Οι άνθρωποι χρειάζονται τρόφιμα, καταλύματα, ιατρική περίθαλψη. Δεν τους έμεινε τίποτα», ανέφερε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν σημείωσε ότι επείγει να κατασκευαστούν άμεσα κανάλια αποστράγγισης των νερών, καθώς υπάρχει κίνδυνος για νέες κατολισθήσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν τουλάχιστον 580 οικογένειες.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για την καταστροφή και διέταξε την αποστολή κατεπείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή ενώ από την Ουάσινγκτον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει τις αφγανικές αρχές να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Βίντεο: Άνοιξε η γη και τα κατάπιε!

Επιτυχής ο πρώτος κύκλος των εκλογών στο Αφγανιστάν