Τραμπ: Ενίσχυση των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν και ο «τζιχάντ»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν τις δυνάμεις από το Αφγανιστάν, η χώρα, θα μετατραπεί  σε ένα νέο κοιμητήριο, τονίζουν οι ταλιμπάν σε ανακοίνωσή τους. 

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε το δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών στρατιωτών στο Αφγανιστάν χθες σε τηλεοπτικό διάγγελμα όπου παρουσίασε τη νεα στρατηγική του για την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι η απόσυρση από τη μακροβιότερη στρατιωτική συμπλοκή της Αμερικής δεν πρέπει να γίνει εσπευσμένα. 

Ο Τραμπ, στο διάγγελμα που μεταδόθηκε στην πιό δημοφιλή ζώνη τηλεθέασης, είπε ότι η νέα του προσέγγιση σκοπεύει να εμποδίσει το Αφγανιστάν να γίνει ασφαλής τόπος για ισλαμιστές μαχητές που είναι προσηλωμένοι σε επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ. Περιέγραψε επίσης μια σκληρότερη προσέγγιση στην αμερικανική πολιτική ως προς το Πακιστάν.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εξέφρασε τις αρχικές του αμφιβολίες για τη συνέχιση του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001 μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ της 11ης Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε επανειλημμένα αναφέρει ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είχε κοστίσει υπερβολικά σε ζωές και χρήματα.

«Το αρχικό μου ένστικτο ήταν η απόσυρση», είπε στην ομιλία του, αλλά πρόσθεσε πως τον έπεισαν οι σύμβουλοί του της εθνικής ασφάλειας να ενισχύσει την στήριξη της κυβέρνησης στην Καμπούλ, που στηρίζει η Αμερική, ώστε να εμποδιστούν οι Ταλιμπάν να την ανατρέψουν.

epaselect USA TRUMP PRESIDENTIAL ADDRESS

Ο Τραμπ δεν ανέφερε πόσοι στρατιώτες θα αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αλλά ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις σκοπεύει να στείλει άλλους 4.000 που θα συμπληρώσουν τους 8.400 που ήδη έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγός Τζον Νίκολσον δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η μελλοντική παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν θα βασίζεται στις «συνθήκες και όχι σε αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα».

«Αυτή η νέα στρατηγική σημαίνει ότι οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να κερδίσουν στο στρατιωτικό πεδίο. Τώρα είναι η ώρα να αποκηρύξουμε τη βία και να συμφιλιωθούμε», ανέφερε ο στρατηγός σε ανακοίνωσή του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε χθες τον δρόμο για την αύξηση του αριθμού των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την περιοχή ξεπερνώντας τις αμφιβολίες που είχε για τον μεγαλύτερο σε διάρκεια πόλεμο των ΗΠΑ και με τη δέσμευση να «δώσει μάχη και να κερδίσει».

«Νέο κοιμητήριο»

Το Αφγανιστάν κινδυνεύει να γίνει ένα «νέο κοιμητήριο» για τις ΗΠΑ αν δεν αποσύρουν σύντομα τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, ανακοίνωσαν σήμερα οι Ταλιμπάν έπειτα από την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να στείλει ενισχύσεις στη χώρα.

«Αν οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Αφγανιστάν, (η χώρα) θα μετατραπεί σύντομα σε ένα νέο κοιμητήριο γι αυτή την υπερδύναμη του 21ου αιώνα. Οι αμερικανοί ηγέτες θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό», αναφέρουν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή τους.

«Όσο υπάρχει έστω και ένας αμερικανός στρατιώτης στη χώρα μας», οι ένοπλοι ισλαμιστές θα «συνεχίζουν τον τζιχάντ»»

Members of the Afghan security force arrive at scene after Taliban fighters stormed a government building in Jalalabad

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν καταδίκασε σήμερα την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να παραμείνουν οι αμερικανοί στρατιώτες στη χώρα χωρίς να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρσή τους.

«Αντί να συνεχίζουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί θα έπρεπε να έχουν σκεφτεί να αποσύρουν τους στρατιώτες τους από το Αφγανιστάν», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Τραμπ για την νέα πολιτική στο Αφγανιστάν και τη Νότια Ασία.

Ο Μουτζαχίντ είπε ότι «όσο υπάρχει έστω και ένας αμερικανός στρατιώτης στη χώρα μας», οι ένοπλοι ισλαμιστές θα «συνεχίζουν τον τζιχάντ».

Το Λονδίνο χαιρετίζει την νέα στρατηγική των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν

WASHINGTON, DC - JANUARY 27:  British Prime Minister Theresa May shakes hands with U.S. President Donald Trump in The Oval Office at The White House on January 27, 2017 in Washington, DC. British Prime Minister Theresa May is on a two-day visit to the United States and will be the first world leader to meet with President Donald Trump.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

Η Βρετανία χαιρέτισε σήμερα την δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει την αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν.

«Χαιρετίζουμε την αμερικανική δέσμευση», αναφέρει ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον σε ανακοίνωσή του.

«Σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον υπουργό Μάτις χθες συμφωνήσαμε ότι, παρά τις προκλήσεις, θα πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι τέλους (την πολιτική μας) στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουμε στο χτίσιμο της εύθραυστης δημοκρατίας της χώρας και να μειώσουμε την τρομοκρατική απειλή για την Δύση».

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να υπάρξει ευημερία και ασφάλεια στο Αφγανιστάν: αυτός είναι και ο λόγος που ανακοινώσαμε την αύξηση του αριθμού των δικών μας στρατιωτών τον Ιούνιο».

Τον Ιούνιο, η Βρετανία μαζί με άλλες ευρωπαϊκές συμμαχικές χώρες δεσμεύτηκαν να στείλουν περισσότερους στρατιώτες στο Αφγανιστάν με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις να υποστηρίζει τότε ότι ο αριθμός των στρατιωτών στη χώρα είχε μειωθεί πολύ εσπευσμένα.

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε χθες το βράδυ, αλλάζοντας την αρχική του στάση, ότι θα στείλει ενισχύσεις στη χώρα χωρίς κάποιο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης.