Τραμπ: Μετά τις απειλές τελικά επιβεβαιώνει την πίστη του στο ΝΑΤΟ

Τραμπ: Μετά τις απειλές τελικά επιβεβαιώνει την πίστη του στο ΝΑΤΟ
epa06883113 US President Donald J. Trump (L) and US Secretary of State Mike Pompeo during a press conference on the second day of the NATO Summit in Brussels, Belgium, 12 July 2018. NATO member countries' heads of states and governments gather in Brussels on 11 and 12 July 2018 for a two days meeting. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε για τον Πούτιν ότι είναι «ανταγωνιστής, όχι εχθρός μου».

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Kορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας αύξησαν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες τον τελευταίο χρόνο, κατά 33 δισ. δολάρια.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Τραμπ ανέφερε ότι χθες βράδυ εξέφρασε στους Συμμάχους του ΝΑΤΟ τη δυσφορία του για τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες και εκείνοι με τη σειρά τους δεσμεύτηκαν ότι θα τις αυξήσουν σημαντικά. Ο Τραμπ τόνισε ότι «δεν είναι δίκαιο» οι ΗΠΑ να ξοδεύουν το 4,2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, τη στιγμή που οι περισσότεροι Σύμμαχοι δεν δαπανούν ούτε το 2%. «TO ΝΑΤΟ βοηθά την Ευρώπη περισσότερο από ό,τι η Ευρώπη βοηθά εμάς», ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος επέμεινε ότι οι αμυντικές δαπάνες των Συμμάχων πρέπει μελλοντικά να αυξηθούν στο 4% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 οι Νατοϊκοί Σύμμαχοι συμφώνησαν να σταματήσουν τις περικοπές και να αρχίσουν να αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες προς το 2% του ΑΕΠ, εντός μιας δεκαετίας. «Αναμένουμε 8 συμμάχους να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για άμυνα φέτος, σε σύγκριση με μόλις 3 Συμμάχους το 2014», είχε δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Παράλληλα, οι Σύμμαχοι επενδύουν σε νέο εξοπλισμό και ενισχύουν τις συνεισφορές τους σε αποστολές και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, εκτιμάται ότι οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι και ο Καναδάς θα προσθέσουν πρόσθετα $266 δισεκατομμύρια δολάρια στην άμυνα μέχρι το 2024.

Δεν απείλησε να αποσύρει επισήμως τη χώρα του από το ΝΑΤΟ, υπογραμμίζουν οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Λιθουανίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ ότι αν δεν αυξήσουν μέχρι τον Ιανουάριο τις αμυντικές τους δαπάνες, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν μόνες τους, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.

«Είπε ότι πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες ως τον Ιανουάριο του 2019, σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν μόνες τους», εξήγησε η μία.

Ωστόσο δεν απείλησε άμεσα να αποσύρει επισήμως τη χώρα από τον ΝΑΤΟ, πρόσθεσαν οι πηγές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του τόνισε ότι ο Τραμπ δεν απείλησε άμεσα να αποσύρει τη χώρα του από το ΝΑΤΟ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. Όταν ρωτήθηκε αν κάτι που δήλωσε ο Τραμπ θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να παρακρατήσουν αμυντικές τους ικανότητες από την Ευρώπη, η Γκριμπαουσκάιτε απάντησε: «Δεν θα το ερμήνευα με αυτό τον τρόπο».

Ο Πούτιν «είναι ανταγωνιστής, δεν είναι εχθρός»

Ο  Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε επίσης ότι η σύνοδος κορυφής που θα έχει τη Δευτέρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ίσως είναι το ευκολότερο κομμάτι της επίσκεψής του στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα δεν είναι εχθρός.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες αν ο Πούτιν αποτελεί απειλή, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν θέλω να είναι και για αυτό τον λόγο έχουμε το ΝΑΤΟ».

«Είναι ένας ανταγωνιστής», τόνισε. «Είναι εχθρός μου; Δεν είναι εχθρός μου (…) Εκείνος εκπροσωπεί τη Ρωσία, κι εγώ εκπροσωπώ τις ΗΠΑ (…) Ελπίζω κάποια ημέρα ίσως να είναι φίλος. Δεν τον ξέρω πολύ καλά», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι στη διάρκεια της διμερούς τους συνάντησης θα αναφερθεί σε μια σειρά θεμάτων, όπως ο έλεγχος των όπλων, η Συρία και η Ουκρανία.

«Θέλουμε να μάθουμε για τη Συρία. Θα συζητήσουμε για τη (ρωσική) παρέμβαση (στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016) (…) Θα μιλήσουμε για την Ουκρανία», εξήγησε.

Τι απαντά το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η Γερμανία « είναι όμηρος» της Ρωσίας επειδή βασίζεται σε αυτή για να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες, λέγοντας ότι η Μόσχα και το Βερολίνο εξαρτώνται εξίσου ο ένας από τον άλλον.

«Θεωρούμε αθέμιτο ανταγωνισμό δηλώσεις ενάντια στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας -Γερμανίας. Πρόκειται για μία προσπάθεια να αναγκασθούν οι Ευρωπαίοι πελάτες να αγοράσουν πιο ακριβά φυσικό αέριο από άλλες πηγές» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Νμτίτρι Πεσκόφ.

«… Οι προμήθειες του φυσικού αερίου δεν οδηγούν σε εξάρτηση τη μία χώρα από την άλλη, αλλά στην ολοκλήρωση μίας αμοιβαίας εξάρτησης. Αυτό αποτελεί εγγύηση για την σταθερότητα και τη μελλοντική ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά ο ρώσος αξιωματούχος. Τόνισε ακόμα ότι εδώ και δεκαετίες η Ρωσία έχει αποδείξει οτι είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι πελάτες της Ρωσίας πρέπει να επιλέξουν από πού θέλουν να προμηθεύονται φυσικό αέριο. Διευκρίνισε όμως, ότι πολύ λίγοι προμηθευτές φυσικού αερίου μπορούν να ανταγωνισθούν στις τιμές τη Ρωσία.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Τραμπ ότι το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 διχάζει την Ευρώπη, είπε ότι το σχέδιο έχει καθαρά εμπορική φύση. Όσον αφορά την επικείμενη συνάντηση Πούτιν – Τραμπ στις 16 Ιουλίου στο Ελσίνκι, υπό το φως των δηλώσεων αυτών του αμερικανού προέδρου, ο Νμτίτρι Πεσκόφ εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να περιπλέξουν τις μεταξύ τους συνομιλίες.

Στόλτενμπεργκ: Ευρωπαίοι και Καναδάς έχουν αυξήσει τις αμυντικές τους δαπάνες

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι οι 29 ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ είχαν μία ειλικρινή συζήτηση για μία δικαιότερη κατανομή των βαρών των αμυντικών δαπανών.

«Μετά από αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι παρά τις διαφορές που υπήρχαν στην αρχή της Συνόδου, τώρα υπάρχει κοινή κατανόηση των προκλήσεων και της αναγκαιότητας για αυξήσεις των αμυντικών δαπανών.

Επίσης, σημείωσε ότι από τότε που ανέλαβε Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη και ο Καναδάς αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες τους κατά 41 δισ. ευρώ.

«Kάθε ανάμειξη από άλλες χώρες είναι απαράδεκτη», απάντησε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ερωτηθείς αν υπάρχει παρέμβαση της Ρωσίας στο θέμα της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Συνεχίζοντας, ο γγ του ΝΑΤΟ, επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων και τόνισε ότι είναι ευκαιρία για την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στη Συμμαχία.