Τραμπ: Συνεχίζουμε να ερευνούμε «εάν και κατά πόσον» ο κορωνοϊός προήλθε από εργαστήριο στη Γουχάν

Τραμπ: Συνεχίζουμε να ερευνούμε «εάν και κατά πόσον» ο κορωνοϊός προήλθε από εργαστήριο στη Γουχάν
epa08293284 US President Donald J. Trump speaks during a news conference during which he declared a national emergency due to the COVID-19 coronavirus pandemic, in the Rose Garden of the White House, in Washington, DC, USA, 13 March 2020. The declaration invokes the Stafford Act, which allows state and local governments the ability to access federal disaster relief funds. The Dow Jones sank into bear-market-territory this week for the first time in over a decade. EPA/Oliver Contreras / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «περάσει την κορυφή» της πανδημίας του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι η «ενθαρρυντική πρόοδος» που καταγράφεται θα του επιτρέψει να αποκαλύψει σήμερα Πέμπτη τις κατευθυντήριες γραμμές για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να εξακριβώσει εάν και κατά πόσον ο κορωνοϊός που έχει προκαλέσει παγκόσμια πανδημία προήλθε «από εργαστήριο» στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο απαίτησε το Πεκίνο «να ξεκαθαρίσει» τι συνέβη.

Η προέλευση του ιού παραμένει μυστήριο. Ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, δήλωσε την Τρίτη πως οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ κατατείνουν στο ότι ο κορωνοϊός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από κάποιο ζώο και όχι ότι δημιουργήθηκε σε εργαστήριο στην Κίνα, πρόσθεσε όμως πως δεν υπάρχει τρόπος να ειπωθεί αυτό με απόλυτη βεβαιότητα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News υποστήριξε χθες ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε από εργαστήριο στη Γουχάν. Μετέδωσε ότι δεν αναπτύχθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως όπλο βιολογικού πολέμου, αλλά ως μέρος της προσπάθειας της Κίνας να δείξει πως οι προσπάθειές της να εντοπίζει και να καταπολεμά ιούς είναι εφάμιλλες αν όχι ανώτερες από αυτές των ΗΠΑ.

Τόσο το Φοξ όσο και άλλα μέσα ενημέρωσης διατείνονται ότι στο εργαστήριο της Γουχάν γίνονταν πειράματα με ιούς και ότι η χαλαρότητα στην τήρηση των κανονισμών ασφαλείας οδήγησε στο να μολυνθεί κάποιος και ο ιός να εμφανιστεί στην αγορά τροφίμων και να αρχίζει να διασπείρεται.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά στον Λευκό Οίκο για την πορεία της πανδημίας στις ΗΠΑ, ο Τραμπ είπε πως είναι ενήμερος για τα δημοσιεύματα.

«Εξετάζουμε πολύ διεξοδικά αυτή τη φρικιαστική κατάσταση», είπε.

Ερωτηθείς εάν έχει εγείρει το θέμα αυτό στις συζητήσεις που έχει κάνει με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν θέλω να μιλήσω για το τι συζήτησα με αυτόν για το εργαστήριο, απλά δεν θέλω να το θίξω, θα ήταν ανάρμοστο αυτή τη στιγμή».

Ο Τραμπ μέχρι τώρα τονίζει τους ισχυρούς δεσμούς ΗΠΑ-Κίνας εν μέσω της πανδημίας, καθώς η κυβέρνησή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κινεζική βιομηχανία για να εξασφαλίζει μέσα ατομικής προστασίας, εξοπλισμό που χρειάζονται απελπιστικά τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις ΗΠΑ.

Τον Φεβρουάριο, το κινεζικό κρατικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν είχε διαψεύσει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο κορωνοϊός κατασκευάστηκε σε κάποιο από τα εργαστήριά του ή ότι του «ξέφυγε». Από την άλλη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διέψευσε τον Μάρτιο μιλώντας για «ψευδείς ειδήσεις» και «παραπληροφόρηση» ισχυρισμούς στην Κίνα και αλλού περί του ότι ο κορωνοϊός είναι «βιολογικό όπλο» κατασκευασμένο από τον αμερικανικό στρατό.

Χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετά τη συνέντευξη Τύπου του Τραμπ, υπενθύμισε πως «ξέρουμε πως αυτός ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν, στην Κίνα» και επισήμανε ότι ο Ινστιτούτο Ιολογίας απέχει μερικά χιλιόμετρα από την αγορά τροφίμων.

«Πραγματικά έχουμε ανάγκη η κυβέρνηση της Κίνας να ανοιχτεί» και να εξηγήσει «πώς ακριβώς εξαπλώθηκε αυτός ο ιός», αξίωσε ο Πομπέο.

«Η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τι έχει γίνει», επανέλαβε.

Γενικά, οι επιστήμονες συναινούν ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε από νυχτερίδες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και άλλα στελέχη της κυβέρνησής του αμφισβητούν εξάλλου εδώ και καιρό τον επίσημο απολογισμό της πανδημίας στην Κίνα (3.332 νεκροί, 82.341 κρούσματα μόλυνσης μέχρι σήμερα), καθώς ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ έχει πλέον ξεπεράσει τους 28.300 και αυξάνεται καθημερινά.

Επανήλθε στο ζήτημα χθες Τετάρτη, επιμένοντας ότι στις ΗΠΑ καταγράφονται περισσότερα κρούσματα «επειδή τα αναφέρουμε».

«Αλήθεια πιστεύετε αυτούς τους αριθμούς στην αχανή χώρα που τη λένε Κίνα, ότι έχουν τον συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων και τον συγκεκριμένο αριθμό νεκρών; Το πιστεύει κανείς στ’ αλήθεια αυτό;» διερωτήθηκε ο Τραμπ. Στις ΗΠΑ σημειώθηκε ξανά χθες Τετάρτη νέο θλιβερό ρεκόρ, με σχεδόν 2.600 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού σε 24 ώρες, τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό μέχρι σήμερα στη χώρα και στον πλανήτη, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Άλλοι 2.569 ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 ως τις 20:30 χθες (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας) από την ίδια ώρα της προηγουμένης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τζονς Χόπκινς, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.

Ο συνολικός επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έφθασε έτσι τους 28.326 νεκρούς στην αμερικανική επικράτεια.

Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων μέσα σε μια ημέρα (2.228) είχε καταγραφεί μόλις την προηγουμένη.

Οι ΗΠΑ εξάλλου μετρούν από τα τέλη του Μαρτίου τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, που πλέον ανέρχονται σε 637.000. Έχουν γίνει περίπου 3,2 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ στη χώρα.

Τραμπ: Οι ΗΠΑ «πέρασαν την κορυφή» της πανδημίας

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «περάσει την κορυφή» της πανδημίας του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι η «ενθαρρυντική πρόοδος» που καταγράφεται θα του επιτρέψει να αποκαλύψει σήμερα Πέμπτη τις κατευθυντήριες γραμμές για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Η μάχη συνεχίζεται όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι σε όλη τη χώρα, έχουμε περάσει την κορυφή των νέων κρουσμάτων» μόλυνσης, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Είναι καταφανές ότι η επιθετική στρατηγική μας φέρνει αποτέλεσμα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Αυτή η ενθαρρυντική πρόοδος μας φέρνει σε πολύ ισχυρή θέση ώστε να οριστικοποιήσουμε τις οδηγίες προς τις πολιτείες ώστε να ξανανοίξει η χώρα», συνέχισε και ανήγγειλε πως θα τις παρουσιάσει αύριο Πέμπτη. Χαρακτήρισε τις εξελίξεις «πολύ συναρπαστικές».

«Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είναι πολύ μεγάλη μέρα, θα μιλήσουμε με τους κυβερνήτες, θα έχουμε πληροφορίες για το άνοιγμα σε κάποιες», είπε.

«Θα ανοίξουμε ξανά πολιτείες, κάποιες πολύ πιο σύντομα από ό,τι άλλες. Ορισμένες πολιτείες μάλιστα θα μπορέσουν να επανέλθουν στην ομαλότητα πριν από την προθεσμία της 1ης Μαΐου», διαβεβαίωσε. «Θα επιστρέψουμε πιο δυνατοί, όλοι μας», έκρινε.