Τραπεζική κρίση διαρκείας στις ΗΠΑ: Εντείνεται ο φόβος για φαινόμενο ντόμινο…

Τραπεζική κρίση διαρκείας στις ΗΠΑ: Εντείνεται ο φόβος για φαινόμενο ντόμινο…
Financial crisis, conceptual illustration. (Photo by CHRISTOPH BURGSTEDT/SCIENCE PHOT / CBR / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Χορός δισεκατομμυρίων για να ξεπεραστεί η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, αλλά…

Τα χειρότερα φαίνεται πως δεν έχουν περάσει σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα στις ΗΠΑ, παρότι οι καταθέτες της First Republic, του δεύτερου μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που πτώχευσε στη χώρα, διεσώθησαν την ύστατη στιγμή από τον κολοσσό JP Morgan.

Πλέον, μετά την κατάρρευση της «Πρώτης Δημοκρατίας», σειρά παίρνουν οι  PacWest (PACW) και Western Alliance (WAL), οι μετοχές των οποίων δοκίμασαν ακραία διολίσθηση στη συνεδρίαση της 2ας Μαΐου 2023, με πτώση 28% και 15%, αντίστοιχα.

Άλλες περιφερειακές τράπεζες βρίσκονται επίσης σε επικίνδυνη ζώνη, συμπεριλαμβανομένων των Zions, Comerica και Key, οι οποίες υποχώρησαν μεταξύ 9-12%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρώτη Δημοκρατία» και… πτώχευση 

Σε ό,τι αφορά την πτώχευση της First Republic, την τρίτη κατά σειρά πτώχευση τραπεζικού ιδρύματος στις ΗΠΑ, μετά τις Signature Bank και Silicon Valley Bank, το τέλος ήταν… λίγο πολύ αναμενόμενο.

Και σε αυτή την περίπτωση, ο επέδρασε ο επιτοκιακός κίνδυνος… 

Η επονομαζόμενη τράπεζα των πλουσίων γνώρισε ταχεία ανάπτυξη αξιοποιώντας υπέρογκες καταθέσεις (άνω των 250.000 δολ.) για να συνάψει μεγάλα δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων στεγαστικών δανείων, με τα επιτόκια όμως να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

Ταυτόχρονα, τα στελέχη της τράπεζας προσπαθούσαν να πείσουν πελάτες σε πιο κερδοφόρα αλλά και πιο ριψοκίνδυνα προϊόντα, π.χ. wealth managementΩστόσο, μόλις η Silicon Valley Bank κατέρρευσε, οι πελάτες της τράβηξαν τα χρήματά τους, φοβούμενοι ότι οι καταθέσεις τους κινδύνευαν, δεδομένου ότι επρόκειτο για μη ασφαλισμένα χρήματα, καθώς ξεπερνούσαν το όριο των 250.000 δολ. που έχει ορίσει ως ποσό αποζημίωσης η αρμόδια ρυθμιστική αρχή. 

Η δε αρχή του τέλους ήλθε όταν την περασμένη εβδομάδα η First Republic, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, δήλωσε ότι είχε βιώσει ένα bank run 100 δισ. δολ., τα περισσότερα από αυτά κατά τη διάρκεια λίγων ημερών στα μέσα Μαρτίου. «Πάρα πολλοί πελάτες έδειξαν ότι η πραγματική τους πίστη ήταν στους δικούς τους φόβους», έγραψε ο Τίμοθι Κόφεϊ, αναλυτής της Janney Montgomery Scott, σε ένα σημείωμα προς τους επενδυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον, τα jumbo δάνεια που είχαν εγγραφει στον ισολογισμό της First Republic μειώθηκαν σε αξία καθώς η Federal Reserve αύξησε γρήγορα τα επιτόκια. Ετσι, εάν η τράπεζα προσπαθούσε να πουλήσει τα δάνεια για άντληση κεφαλαίων θα το έκανε με ζημία.  Η First Republic σχεδίαζε να πουλήσει ασύμφορα περιουσιακά στοιχεία και είχε  σχέδια να απολύσει έως και το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της. Αλλά μάλλον άργησε…

Oι short κάνουν… πάρτι

Σε αυτό το δυστοπικό τοπίο, όπως ήταν αναμενόμενο, οι short sellers κάνουν πάρτι, με τα στοιχεία της  S3 Partners να δείχνουν ότι αύξησαν τις θέσεις και τα ανοίγματά τους. Μάλιστα, τις τελευταίες 30 ημέρες έχουν «ποντάρει» πάνω από 440 εκατ. δολάρια κατά των μετοχών περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, από την Παρασκευή, το short ενδιαφέρον για την PacWest αυξήθηκε σε πάνω από 18% των μετοχών, καθιστώντας την τη δεύτερη πιο σορταρισμένη περιφερειακή τραπεζική μετοχή για την ίδια περίοδο. 

Σημειώνεται πως η PacWest και η Western Alliance ήταν επίσης μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μαζί με τη First Republic, που τέθηκαν υπό έντονο έλεγχο μετά τις πτωχεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις 10 και 12 Μαρτίου. Η PacWest, με έδρα το Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια, έχει απολέσει το 17% των καταθέσεών της και η Western Alliance με έδρα το Φοίνιξ έχει χάσει το 11%, ενώ η First Republic έχασε το 41%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάγος…

Στο μεταξύ, κορυφαίοι επενδυτές προειδοποίησαν κατά του εφησυχασμού μετά τη διάσωση της First Republic, υποστηρίζοντας ότι η τρίτη κατάσχεση τράπεζας από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές από τον Μάρτιο απειλεί να συρρικνώσει τις πιστώσεις και να επιδεινώσει την οικονομική επιβράδυνση.

Η «διάσωση» της First Republic και η πώληση των υπολειμμάτων της στην JPMorgan συμφωνήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, καθώς επενδυτές και χρηματοδότες βρέθηκαν στο Μπέβερλι Χιλς για το συνέδριο του Milken Institute, μια από τις μεγαλύτερες συνάξεις του είδους της.

Αν και η πτώχευση της προβληματικής τράπεζας της Καλιφόρνιας είχε ως αποτέλεσμα το sell off στις μετοχές ορισμένων τραπεζών τη Δευτέρα, δεν προκάλεσε τον ίδιο βαθμό χάους στην αγορά με την προηγούμενη κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, γεγονός που έφερε σχετική ανακούφιση μεταξύ των στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα και των αξιωματούχων της κυβέρνησης Biden.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, αρκετοί επιφανείς επενδυτές χρησιμοποίησαν την εναρκτήρια ημέρα του συνεδρίου για να προβλέψουν μετασεισμούς από την πρόσφατη αναταραχή.  Υποστήριξαν ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν με αυστηρότερους κανόνες που θα μπορούσαν να περιορίσουν την ικανότητά τους να χορηγούν δάνεια την ώρα που η αμερικανική οικονομία αρχίζει να αισθάνεται την πλήρη ισχύ των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: