«Οι τραπεζίτες μπορούν να διδαχτούν πολλά από τις πόρνες»!

«Οι τραπεζίτες μπορούν να διδαχτούν πολλά από τις πόρνες»!

Ο Ολλανδός CEO της ABN και πρώην υπουργός Οικονομικών μιλά για τις «αξίες πορνείου» στον τραπεζικό κλάδο (βίντεο).

Του Στέφεν Γκάντελ

Στις αρχές του μήνα ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της ABN Amro, Γκέριτ Ζαλμ, μίλησε στους υπαλλήλους της τράπεζας ντυμένος σαν drag queen και υποδύθηκε το ρόλο της «αδελφής» του Πρισίλα, η οποία ανέφερε ότι ήταν επιτυχημένη πόρνη. Η παράσταση έλαβε χώρα στη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης όπου ο Ζαλμ ενημερώνει τους υπαλλήλους της εταιρείας για την πορεία της. Ο Ζαλμ εμφανίσθηκε ντυμένος Πρισίλα επειδή, όπως είπε, ως «Πρισίλα οι τραπεζίτες θα μπορούσαν να διδαχθούν πολλά από τις εργαζόμενες σε πορνεία». Μπορείτε να φανταστείτε τι συνέβη στη συνέχεια.

Εν μέσω βοών για την εμφάνισή του ο Ζαλμ ανέφερε ότι, όπως και στις τράπεζες, η δουλειά της Πρισίλα έχει ένα «μαγαζί με προσεγμένη πρόσοψη και άριστη υποστήριξη.» Υποδυόμενος το ρόλο της φανταστικής αδελφής του, ο Ζαλμ είπε ότι στη δουλειά της δεν υπήρχε πρόβλημα με την προσέλκυση εξαιρετικών γυναικών για εργασία. «Οι γυναίκες πάνω απ’ όλα, αυτό είναι το σλόγκαν μας,» ανέφερε. Είπε επίσης ότι, σαν Πρισίλα, οι πελάτες της προτιμούσαν τις νεαρότερες σε ηλικία «υπαλλήλους.»

Η φανταστική αδελφή του Ζαλμ είπε επίσης ότι ο αδελφός της είχε προστρέξει στην ίδια για συμβουλές. Η ίδια συστήνει στις υπαλλήλους της να είναι «ζεστές στο καλωσόρισμα, και να επιδιώκουν μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες τους,» και πάντα να «υπερκαλύπτουν τις προσδοκίες τους.»

Πώς λέγεται το «success story» στα σουηδικά;

Η κακογουστιά στην ABN Amro δε σταματά στον πρόεδρό της, που υπήρξε επίσης πρώην υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας. Η τράπεζα ανάρτησε ένα βίντεο του συμβάντος στο Youtube. Στο βίντεο ακούγονται υπάλληλοι να γελάνε με τα αστεία του Ζαλμ. Δεν έχει αποσαφηνιστεί πότε έλαβε χώρα η συνάντηση.

Το βίντεο αναρτήθηκε την Τρίτη. Η ΑΒΝ όμως ανέφερε ότι ο Ζαλμ εμφανίστηκε έξι φορές υποδυόμενος αυτό το ρόλο και μιλώντας σε υπαλλήλους της τράπεζας, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν στο Άμστερνταμ. Ένας σχολιαστής σε ολλανδικό ΜΜΕ ανέφερε, «Κακό γούστο… τόσο στις πράξεις του / της όσο και για το φρικτό φόρεμα!»

Εκπρόσωπος της ΑΒΝ είπε ότι η παράσταση του Ζαλμ έλαβε χώρα στο πλαίσιο μιας εταιρικής συνάντησης η οποία παραδοσιακά είναι πιο χαλαρή και λιγότερο σοβαροφανής. Είπε ότι ο Ζαλμ ντύνονταν ρόλους και τις προηγούμενες χρονιές, όμως ποτέ δεν είχε ντυθεί σα γυναίκα. Η παράσταση «ταιριάζει με το ολλανδικό χιούμορ,» ανέφερε ο εκπρόσωπος σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα της εταιρείας. «Έχει πολύ, πολύ μεγάλη επιτυχία στην Ολλανδία!» Η πορνεία είναι νόμιμη στην Ολλανδία.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος είναι παραδοσιακά ανδροκρατούμενος και κατά καιρούς έχει δεχθεί κριτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις γυναίκες. Η εμφάνιση του Ζαλμ σίγουρα δε βοηθά την κατάσταση. Το 2008 η Citigroup πλήρωσε 33 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις σε 2.500 υπαλλήλους ύστερα από καταγγελίες για διακρίσεις με βάση το φύλο. Από τους 280 υπαλλήλους που προήχθησαν σε διευθυντικές θέσεις πέρυσι στην Goldman Sachs, λιγότεροι από το 25% ήταν γυναίκες. Στο διοικητικό συμβούλιο της ABN Amro, από τα οκτώ μέλη τα δύο είναι γυναίκες.