Τραβάει το σχοινί η Ουγγαρία για το προσφυγικό – Αντιδράσεις από Τσεχία, Σλοβακία, Γερμανία

Τραβάει το σχοινί η Ουγγαρία για το προσφυγικό – Αντιδράσεις από Τσεχία, Σλοβακία, Γερμανία
epa04912562 Police officers distribute fruit and juice to migrants at the Bicske Railway Station, in Bicske, Hungary, 04 September 2015. At Bicske in Hungary, police and interpreters on 03 September urged refugees and migrants to leave a train bound for the western town of Sopron and board 20 waiting buses to a nearby camp, but many were promptly brought back to the station platform. Earlier, hundreds of migrants rushed the platforms in Budapest after Hungarian police opened the city's Keleti station, which had been blocked to migrants since 01 September. Hungary's railway service said there were no trains headed to Western Europe for the time being. Thousands of refugees - many of whom have traveled from Africa and the Middle East in the hopes of reaching countries like Germany and Sweden - have been stranded at the station. EPA/BALAZS MOHAI HUNGARY OUT

Το ουγγρικό κοινοβούλιο ενέκρινε νέα σκληρότερα μέτρα και μεγαλύτερες εξουσίες στην αστυνομία - Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ζητά η Αυστρία.

Το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε σήμερα σειρά νόμων που αποσκοπούν στον έλεγχο της ροής των μεταναστών στη χώρα, δίνοντας περισσότερες εξουσίες στην αστυνομία και θεσπίζοντας αυστηρές ποινές, περιλαμβανομένης και της φυλάκισης, για την παράνομη διέλευση των συνόρων.

Η Ουγγαρία κατασκευάζει έναν φράκτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία, ελπίζοντας ότι θα αναχαιτίσει την εισροή μεταναστών, μετά την άφιξη τους τελευταίους μήνες στη χώρα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως από χώρες όπως η Συρία και το Αφγανιστάν.

Με βάση τους νόμους που ψηφίστηκαν σήμερα η διέλευση ή η πρόκληση ζημιών στον φράκτη θεωρείται ποινικό αδίκημα και η παράνομη διέλευση των συνόρων τιμωρείται με ποινή που φθάνει έως και τα τρία έτη φυλάκισης.

Η νέα νομοθεσία καθιστά δυνατή την υποβολή αιτημάτων ασύλου στα σημεία διέλευσης των συνόρων και επιτρέπει την επίσπευση της διαδικασίας εξέτασής τους.

Ενισχύει επίσης τη δυνατότητα ανάπτυξης στρατού στα σύνορα και υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία 140 ψήφων έναντι 33.

Σε αναβρασμό Τσεχία και Σλοβακία, τα βάζουν με Ουγγαρία και Γερμανία

Η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Σλοβακία θα εξετάσουν τη δημιουργία ενός σιδηροδρομικού διαδρόμου για τους μετανάστες που ταξιδεύουν από την Ουγγαρία στη Γερμανία, αν η Βουδαπέστη και το Βερολίνο συμφωνήσουν πώς θα χειριστούν την εισροή των μεταναστών, δήλωσαν σήμερα ο τσέχος και ο Σλοβάκος υπουργοί Εσωτερικών.

“Αν υπάρξει κάποια δημόσια δέσμευση από τη Γερμανία ότι θα αποδεχθεί και δεν θα επιστρέψει τους σύρους πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε έναν διάδρομο αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ουγγαρία και στη Γερμανία”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο τσέχος υπουργός Εσωτερικών Μίλαν Τσόβανετς μετά τη συνάντησή του στην Πράγα με τον σλοβάκο ομόλογό του Ρόμπερτ Κάλινακ.

Οι δύο κεντροευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται πάνω στον κύριο σιδηροδρομικό άξονα που συνδέει τη Γερμανία με την Ουγγαρία, απ’ όπου χιλιάδες μετανάστες –πολλοί από τους οποίους είναι πρόσφυγες από τη Συρία– ελπίζουν ότι θα μεταβούν σε πιο πλούσιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον Σεπτέμβριο ζητά ο Αυστριακός καγκελάριος

Τη σύγκληση μέσα στο Σεπτέμβριο μιας έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης για το θέμα των προσφύγων, ζήτησε σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιένη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το δίκαιο παροχής ασύλου απαιτεί την ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Ειδικά η Ουγγαρία θα πρέπει να ταχθεί υπέρ των δεσμευτικών ποσοστώσεων και υπέρ της από κοινού ευρωπαϊκής προστασίας των συνόρων, σημείωσε ο καγκελάριος μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρεσβευτή της Ουγγαρίας στην Αυστρία Γιάνος Πέρενι, ο οποίος είχε κληθεί στην καγκελαρία προκειμένου να του εκφραστεί η δυσαρέσκεια της Βιέννης για την — επικρινόμενη διεθνώς ως απαράδεκτη — στάση της δεξιάς κυβέρνησης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν απέναντι στο δράμα που ζουν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ουγγαρία.

“Κάποιος που φθάνει και συναντά συρματοπλέγματα, πρέπει να έχει την ευκαιρία να αναγνωρίζεται ως αιτών άσυλο και να του δίνεται κατάλυμα, και αυτό ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες”, τόνισε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας πως η Ουγγαρία έχει την υποχρέωση να καταγράφει τους πρόσφυγες, να τους συμπεριφέρεται ανθρώπινα και να υποστηρίζει μια δεσμευτική ποσόστωση καθώς, όπως είπε, αυτή είναι η βάση για μια ελεγχόμενη διαδικασία και για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ζητώντας τη σύγκληση ενός έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την προσφυγική κρίση μέσα στο Σεπτέμβριο, έπειτα από την έκτακτη σχετική σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, ο κ. Φάιμαν παρατήρησε ότι “δεν είναι δυνατόν στο παρελθόν να είχαμε τόσο πολύ χρόνο για τις τράπεζες και να συναντιόμασταν συνεχώς, και τώρα να μην έχουμε αυτό τον χρόνο. Οι τράπεζες ήταν σημαντικές, διότι τελικά θα πλήττονταν οι άνθρωποι από την ανεργία, ωστόσο τώρα είναι σημαντικό, διότι πρόκειται για ανθρώπινες ζωές”.

Ο ίδιος είχε ήδη σχετικές τηλεφωνικές συνομιλίες — χθες με τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με τους οποίους συμφωνήθηκε να βρίσκονται διαρκώς σε στενό συντονισμό.

Οπως ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος, ο ίδιος υποστηρίζει πλήρως το σχέδιο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την εφαρμογή δίκαιων και υποχρεωτικών ποσοστώσεων στο θέμα των προσφύγων, ενώ θεωρεί ότι η συζήτηση για μια λύση του ζητήματος πρέπει να διεξαχθεί το ίδιο εντατικά σε επίπεδο ΕΕ, όπως είχε διεξαχθεί για τα πακέτα διάσωσης των τραπεζών, κάτι στο οποίο συμφωνούν με τον κ. Γιούνκερ, με τον οποίο υπάρχει στενός συντονισμός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρέτισε τις προγραμματιζόμενες για την ερχόμενη Δευτέρα στην Μπρατισλάβα συνομιλίες ανάμεσα στον Αυστριακό καγκελάριο και τους πρωθυπουργούς της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο και της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σβόμποντα.

Η Γερμανία διπλασιάζει την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Τον διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τους πρόσφυγες και την στήριξη των ελληνικών αρχών στην καταγραφή και την ιατρική περίθαλψη των προσφύγων, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη επιβάρυνση που υφίσταται η Ελλάδα.

«Η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κατάστασης με τους πρόσφυγες. Το υπουργείο Εξωτερικών διπλασιάζει στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ τα ως τώρα διατιθέμενα μέσα στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του Ερυθρού Σταυρού. Επιπροσθέτως, η γερμανική κυβέρνηση θα στηρίξει την Ελλάδα στην καταγραφή και την ιατρική περίθαλψη των προσφύγων», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, ενώ ο υπουργός εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε σχετικά: «Αποφασίσαμε να διπλασιάσουμε για άλλη μια φορά, στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ, την βοήθειά μας για την Ελλάδα, όπου φθάνουν πολλοί πρόσφυγες. Με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτούμε το γεγονός ότι η Ελλάδα υφίσταται ιδιαίτερη επιβάρυνση και ότι δεν έχουμε μόνο απαιτήσεις, αλλά στηρίζουμε την Αθήνα και έμπρακτα ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει».

Έκκληση του Γερμανού ΥΠΕΞ για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό

O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους να σταματήσουν «να διαμαρτύρονται» και να «συνεργαστούν» προκειμένου να ανταποκριθούν στη μεταναστευτική κρίση που διχάζει βαθειά τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να διχάζεται μπροστά σε μια τέτοια πρόκληση» δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ κατά την άφιξή του στο Λουξεμβούργο για μια συνάντηση με τους ομολόγους του.

«Τα παράπονα δεν θα βοηθήσουν να καταστεί ελέγξιμο το πρόβλημα», επισήμανε ο Στάινμαϊερ.

«Δεν θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας εάν δε σταματήσουμε να εκτοξεύουμε κατηγορίες ο ένας εναντίον του άλλου», προσέθεσε ο υπουργός και απηύθυνε έκκληση στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ να «προχωρήσουν σε έναν άλλο τρόπο συνεργασίας».

Ο ίδιος άλλωστε υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήλθε αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη κρίση με επίκεντρο την οικονομική στήριξη της Ελλάδας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

«Πριν ακόμα από μερικές εβδομάδες ελπίζαμε ότι θα υπήρχε μια κάποια ανάπαυλα», ωστόσο «επρόκειτο για μια ψευδαίσθηση», παραδέχθηκε.

«Η πρόκληση την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και τους πρόσφυγες που συρρέουν όλο και περισσότεροι είναι πολύ σημαντικότερη» σε σύγκριση με την ελληνική κρίση, επισήμανε.

“Αυτό μας υπόσχεται ότι θα εμπλακούμε σε δύσκολες αποφάσεις και συζητήσεις για πολλούς μήνες”.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας απηύθυνε επιπλέον έκκληση για μια «κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου» και επανέλαβε ότι έχει υποβάλει μαζί με τους ομολόγους του από τη Γαλλία και την Ιταλία, Λοράν Φαμπιούς και Πάολο Τζεντιλόνι, μια πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση στα άλλα κράτη μέλη της Ένωσης.

«Πρέπει να πούμε την αλήθεια, οι ποσοστώσεις δεν είναι το πρόβλημα» είπε από την πλευρά του ο Ιταλός ΥΠΕΞ κατά την άφιξή του στη Σύνοδο.

«Οι άνθρωποι που φεύγουν για να γλυτώσουν από τη δικτατορία (…) θέλουν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη και όχι στην πρώτη χώρα που συναντούν λόγω της γεωγραφικής της θέσης» επέμεινε ο ίδιος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters