Τρεις λόγοι για τους οποίους τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι σύντομα φθηνότερα

Τρεις λόγοι για τους οποίους τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι σύντομα φθηνότερα
(211028) -- RISHON LEZION, Oct. 28, 2021 (Xinhua) -- An Israeli car company worker shows an electric car made by Chinese automaker Skyworth Auto in Rishon Lezion, Israel, Oct. 27, 2021. Chinese automaker Skyworth Auto, the electric car division of tech giant Skyworth Group, has begun selling electric cars in Israel through the Israeli dealership Caduri Group, both companies said on Monday. (Photo by Gil Cohen Magen/Xinhua) (Photo by GIL COHEN MAGEN / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προβληματίζονται, αλλά αισιοδοξούν.

Δεν είναι μυστικό ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι τόσο προσιτά για τους καταναλωτές. Τα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν επισημάνει τις υψηλές τιμές ως έναν βασικό λόγο, για τον οποίο η ζήτηση έχει υποχωρήσει φέτος.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα.

Ακολουθούν τρεις λόγοι για τους οποίους τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο προσιτά.

1. Φθηνότερες μπαταρίες

Μακράν το πιο ακριβό μέρος οποιουδήποτε ηλεκτρικού οχήματος είναι η μπαταρία, και οι ακραίες τιμές τους έχουν πλήξει σκληρά τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Ωστόσο υπάρχει η τάση προς φθηνότερες μπαταρίες.

Μπορεί οι τιμές να αυξήθηκαν το 2022, αλλά το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ εκτιμά ότι η τιμή ενός πακέτου μπαταριών ιόντων λιθίου μειώθηκε κατά 89% μεταξύ 2008 και 2022 και η Goldman Sachs αναφέρει ότι οι τιμές των μπαταριών θα μειωθούν περαιτέρω κατά 40% έως το 2025.

«Η μπαταρία είναι το μεγαλύτερο κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων και υπόκειται στις ίδιες τεχνολογικές καμπύλες τιμών που βλέπουμε και αλλού», δήλωσε στο Business Insider ο David Browne, ο επικεφαλής της βρετανικής εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Smart.

Πρωταγωνιστής είναι η ανάπτυξη νέων κατηγοριών μπαταριών EV, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών ιόντων νατρίου, οι οποίες είναι πιο βιώσιμες και οικονομικά αποδοτικές από τις κυψέλες ισχύος που βασίζονται στο λίθιο. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης, οι οποίες είναι ελαφρύτερες και έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια.

Τον Οκτώβριο, η Toyota ανακοίνωσε μια σημαντική ανακάλυψη στην τεχνολογία στερεάς κατάστασης που, όπως είπε, θα της επιτρέψει να μειώσει στο μισό το βάρος των μπαταριών της μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020. Οι κατασκευαστές πιστεύουν ότι υπάρχουν και άλλες ανακαλύψεις που πρέπει να γίνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2. Περισσότερα σημεία φόρτισης

Ένα άλλο εμπόδιο στην πορεία προς τη μαζική υιοθέτηση των EV είναι το δίκτυο φόρτισης, το οποίο εξακολουθεί να είναι αποσπασματικό ακόμη και σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως το Λος Άντζελες.

Ο Matthias Preindl, καθηγητής ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, δήλωσε στο ότι η ενίσχυση των δικτύων φόρτισης θα επιτρέψει στους κατασκευαστές να δώσουν λιγότερη έμφαση στις ισχυρές μπαταρίες που αυξάνουν την αυτονομία, καθιστώντας τα οχήματά τους ελαφρύτερα και φθηνότερα στην παραγωγή, κάτι που σημαίνει χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή.

Το δίκτυο της Tesla επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς, με την εταιρεία να σχεδιάζει να διπλασιάσει τον αριθμό των σημείων φόρτισης που προσφέρει, μέχρι το 2024. Γίνεται επίσης το πρότυπο της βιομηχανίας, καθώς τόσο η Ford όσο και η GM ανακοίνωσαν ότι τα EV τους θα χρησιμοποιούν τους υπερφορτιστές Tesla από το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

3. Οικονομίες κλίμακας

Ένας βασικός πονοκέφαλος για τις αυτοκινητοβιομηχανίες αποτελεί το ότι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί το κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών οχημάτων είναι να παράγουν περισσότερα από αυτά.

«Πρέπει να φτάσεις σε μια ορισμένη κλίμακα για να αρχίσεις πραγματικά να βγάζεις χρήματα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να μειωθεί το κόστος», δήλωσε ο Valdez Streaty.

«Αρχίζεις να βλέπεις περισσότερη καινοτομία και βελτιωμένη αποτελεσματικότητα στη διαδικασία κατασκευής», πρόσθεσε.

Αυτό είναι ένα ζήτημα για τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες έχουν προχωρήσει όλο και περισσότερο στη μείωση των στόχων παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων λόγω της επιβράδυνσης της ζήτησης.

Ορισμένες εταιρείες, όπως η Tesla, μειώνουν το κόστος αλλάζοντας τον τρόπο μαζικής παραγωγής των αυτοκινήτων τους, με την εταιρεία του Έλον Μασκ να πρωτοπορεί σε μια νέα διαδικασία που ονομάζεται «gigacasting», η οποία της επιτρέπει να παράγει μεγάλα τμήματα του αμαξώματος ενός αυτοκινήτου μέσω λιωμένου μετάλλου που χύνεται σε καλούπια υψηλής πίεσης.

Άλλες εταιρείες, όπως η Toyota, κάνουν αγώνα δρόμου για να υιοθετήσουν παρόμοιες μεθόδους, οι οποίες επιτρέπουν στα εργοστάσια παραγωγής να παράγουν αυτοκίνητα που είναι ελαφρύτερα και φθηνότερα.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι η νέα μέθοδος θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολη την αντικατάσταση εξαρτημάτων του αυτοκινήτου και ο Browne δήλωσε ότι, ενώ η τακτική της Tesla είναι καλή για τη διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους επισκευής.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: