«Τρικλοποδιές» Πούτιν στη συμφωνία Ουκρανίας – Ε.Ε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτά την επανεξέταση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας. 

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως ο πρόεδρος (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έλαβε μια επιστολή του προέδρου Πούτιν» σχετικά με τη συμφωνία σύνδεσης, δήλωσε η εκπρόσωπός του Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν.

Από την πλευρά της, η ΕΕ «δεν επιδιώκει καμιά αλλαγή σ’ αυτή τη συμφωνία», επισήμανε η εκπρόσωπος.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η Ουκρανία είναι ελεύθερη και κυρίαρχη για να κάνει επιλογές που να ανταποκρίνονται στα συμφέροντά της στις εξωτερικές σχέσεις της.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συμφωνία είναι «διμερής» και οποιαδήποτε τροποποίηση δεν θα μπορούσε να επέλθει παρά μόνον ως αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών που την υπογράφουν, υπογράμμισε.

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος Πούτιν εγείρει «συστημικά προβλήματα» που απορρέουν σύμφωνα με τον ίδιο από τη συμφωνία σύνδεσης. Σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο, ο Ρώσος ηγέτης ζητάει να αναθεωρηθεί η συμφωνία και απειλεί με «άμεσα και αρμόζοντα αντίμετρα» αν η ΕΕ και η Ουκρανία δεν σεβασθούν τη δέσμευσή τους να αναβάλουν για τον Ιανουάριο του 2016 την εφαρμογή της εμπορικής και οικονομικής πτυχής της.

Ο Μπαρόζο «θα αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να απαντήσει», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η αναβολή της έναρξης της ισχύος της συμφωνίας είχε ανακοινωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου έπειτα από μια συνάντηση ανάμεσα στον επίτροπο Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ και τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας της Ουκρανίας και της Ρωσίας στις Βρυξέλλες.