Tρεις «γκουρού» των business δείχνουν το δρόμο

Tρεις «γκουρού» των business δείχνουν το δρόμο

Οδηγός προσαρμογής και επιτυχίας για επιχειρηματικά μοντέλα.

Στο κεντρικό πάνελ του Fortune Global Forum, οι κορυφαίοι πρόεδροι και CEO’s, τριών από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο, ο Μουχτάρ Κεντ της Coca-Cola, ο Τζέιμι Ντάιμον της JP Morgan και ο Γουανκίνγκ Γιανγκ της κινεζικής Lenovo, επικεντρώθηκαν στην διαρκή μεταμόρφωση των επιχειρηματικών μοντέλων που επιτάσσουν οι τεχνολογικές εξελίξεις, στην οικονομική κρίση της Ευρωζώνης και την άνοδο της κινεζικής οικονομίας.


Μουχτάρ Κεντ , Πρόεδρος και CEO: The Coca-Cola Company

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

• Η σημαντικότερη αλλαγή που παρατηρούμε να συμβαίνει πολύ δυναμικά, είναι το ότι οι καταναλωτές δεν επιθυμούν πλέον να «τους μιλούν» οι εταιρείες που παράγουν προϊόντα, αλλά θέλουν να διεξάγουν διάλογο με τις εταιρείες. Σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο η συνδεσιμότητα, ο αριθμός των νοικοκυριών που διαθέτουν ίντερνετ, ο αριθμός των κινητών και ειδικά των smartphones.

• Σήμερα δεν έχει πλέον σημασία να έχει ο καταναλωτής θετική εντύπωση για ένα προϊόν. Σημασία έχει οι καταναλωτές να μιλάνε θετικά για το προϊόν σου μεταξύ τους.

• Η αγορά της Κίνας εξελίσσεται με απίστευτο ρυθμό. Κι εδώ θα παίξει σημαντικό ρόλο η επικοινωνία με τους καταναλωτές. Μέχρι το 2015-2016 η επικοινωνία με τους καταναλωτές μέσω social media θα αποσπά το ένα τρίτο της συνολικής διαφημιστικής πίτας. Είναι λοιπόν κλειδί η δημιουργία θετικών καταναλωτικών εκφράσεων. Το πως τις δημιουργείς, αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας».

• Οι συνήθειες των καταναλωτών αλλάζουν με πολύ πιο μεγάλη ταχύτητα από ότι στο παρελθόν. Σήμερα διαθέτουν περισσότερες πληροφορίες από ποτέ. Βλέπουμε επίσης αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αγοράζουν οι καταναλωτές παγκοσμίως. Είναι σημαντικό να προλαβαίνουμε τις αλλαγές στις καταναλωτικές τάσεις, να τις καταλαβαίνουμε και να είμαστε μπροστά. Για αυτό είναι σημαντικό και να καινοτομείς διαρκώς.

Διαβάστε: Ο Tόνι Μπλερ εξορκίζει τον δράκο


Τζέιμι Ντάιμον, Πρόεδρος και CEO : JP Morgan

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

• Οι ενέργειες της Fed και μερικών άλλων κεντρικών τραπεζών, έπιασαν τόπο. Είχαμε κρίση, χρειάζονταν αλλαγές. Όμως η Αμερική αναπτύσσεται, οι τιμές των σπιτιών ανεβαίνουν, το ΑΕΠ αυξάνεται πάνω από 2%, θα έπρεπε περισσότερο. Στον κόσμο τώρα, η Κίνα αναπτύσσεται και ίσως, να μπορεί και περισσότερο. Η Ευρώπη έχει κατά κάποιο τρόπο παγώσει, αλλά ίσως να έλεγε κάποιος πως θα μπορούσε να είναι και χειρότερα.

• Ο ρόλος των κυβερνήσεων έχει αλλάξει δραματικά από την αρχή της κρίσης. Το καλύτερο παράδειγμα για αυτό είναι η Ευρώπη, όπου θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πως θα εξελιχθεί όλο αυτό, ποιος θα είναι ο τελικός ρόλος των κυβερνήσεων, τι θα μπορέσουν και τι δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν από όσα υπόσχονται.

• Υπάρχει μια κρίση, τα πρότυπα αλλάζουν. Δίνω συμβουλές στα παιδιά μου, τους λέω «να προσαρμόζεστε πάντοτε γρήγορα σε μια νέα πραγματικότητα’».

• Πιστεύω πως είναι σημαντικό οι εταιρείες, τα στελέχη να γνωρίζουν τι συμβαίνει, να βγαίνουν έξω και να αφουγκράζονται την πραγματικότητα. Μπορεί να μην σου αρέσει αυτό που ακούς, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να μπορείς να ανταποκριθείς σε αυτό.

Διαβάστε: Πόσο «Fortune» είναι η επιχείρηση σου;


Γουανκίνγκ Γιανγκ , Πρόεδρος και CEO: Lenovo Group Ltd

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

• Η αγορά Η/Υ έπεσε σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο. Εάν όμως συνδυαστεί η αγορά των Η/Υ με την αγορά των smartphones και των tablets, τότε μιλάμε για μία αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Έτσι, λοιπόν, θέσαμε ως στόχο να μετατραπούμε σε σημαντικό παίκτη της αγοράς «PC-plus».

• Η Κίνα προφανώς δεν έχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που είχε τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά δεν έχει ακόμη πάρει μπρος η εσωτερική κατανάλωση. Η αστικοποίηση είναι το βήμα που θα απελευθερώσει την καταναλωτική δύναμη στην Κίνα.

• Πρέπει να ισορροπεί το επιχειρηματικό μοντέλο μιας εταιρείας. Η στροφή από την εμπορική πλευρά προς την πλευρά του καταναλωτή επιβάλλει αλλαγές. Το λιανικό εμπόριο έγινε και πάλι δημοφιλές. Εδώ στην Κίνα πιστεύουν επίσης πως θα υπάρξει ραγδαία ανάπτυξη στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου, αλλά προσωπικά δεν το νομίζω. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ online και offline.

• Οι υπολογιστές θα βρίσκονται παντού στο μέλλον. Όχι μόνο ως Η/Υ, αλλά στα κινητά τηλέφωνα, τις τηλεοράσεις και σε πληθώρα άλλων συσκευών. Αλλά υπάρχει και η τάση του ανθρώπινου παράγοντα που θα είναι πιο σημαντικός. Θα υπάρχει εξέλιξη στην επικοινωνία ανθρώπων και μηχανών, τεχνολογίες όπως η τεχνολογία αφής ή voice-control θα προσαρμοστούν περισσότερο στον άνθρωπο.