Τρεις προσφυγές στο ΣτΕ από την Eldorado Gold – Σε καθεστώς «συντήρησης» οι Σκουριές

Τρεις προσφυγές στο ΣτΕ από την Eldorado Gold – Σε καθεστώς «συντήρησης» οι Σκουριές

Η διοίκηση της καναδικής εταιρείας προχωρά σε νομικές ενέργειες ώστε να «στηρίξει και να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματά της» έναντι του ΥΠΕΝ.

 

Την απόφασή της να θέσει σε καθεστώς συντήρησης τις εγκαταστάσεις της στις Σκουριές και να κινηθεί νομικά κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε η καναδική εταιρεία Eldorado Gold.

Η διοίκηση της καναδικής εταιρείας, που ελέγχει την «Ελληνικός Χρυσός», ανακοίνωσε πως προχώρησε σε νομικές ενέργειες, εντός της νόμιμης προθεσμίας, ώστε να «στηρίξει και να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματά της».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, υπήρξε, όπως είχε συμφωνηθεί, διάλογος μεταξύ της εταιρείας και του ΥΠΕΝ σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων στις Σκουριές. Ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία αυτή δεν καθίσταται άλλο δυνατή, αφού το υπουργείο δεν εξέδωσε εγκαίρως την άδεια ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης για τις Σκουριές. Παράλληλα εκκρεμούν και άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων και η υπόθεση της μεταφοράς αρχαιοτήτων από την εγκατάσταση των Σκουριών.

 

Έτσι η εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει σε τρεις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις οποίες ζητείται η δικαστική προστασία έναντι του ΥΠΕΝ που «καθυστέρησε την έκδοση αδειών ρουτίνας» με αποτέλεσμα «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της εγκατάστασης στις Σκουριές». Επιπλέον, η εταιρεία κατέθεσε στο ΣτΕ προσφυγή για μη συμμόρφωση του ΥΠΕΝ σε προηγούμενη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.

Στην Eldorado Gold επαναλαμβάνουν πως θα επανεξετάσουν τη στάση τους ανάλογα με την έκδοση των απαιτουμένων αδειών, σε συνδυασμό με μια υποστηρικτική κυβέρνηση που είναι ανοικτή σε συζητήσεις σε σχέση με τη χρήση και την εφαρμογή της καλύτερης διαθέσιμης τεχνολογίας, ενώ αναφέρουν πως η ανάπτυξη της Ολυμπιάδας θα συνεχίσει.