Υβριδική εργασία: Η αποτυχία των εταιρειών να εκπαιδεύσουν τους μάνατζέρ τους για τη νέα εποχή

Υβριδική εργασία: Η αποτυχία των εταιρειών να εκπαιδεύσουν τους μάνατζέρ τους για τη νέα εποχή
Photo: pixabay.com
...Και τα προβλήματα που προκαλεί στο χώρο εργασίας.

Μετά από μια διελκυστίνδα πολλών ετών μεταξύ αφεντικών και εργαζομένων για τις εντολές επιστροφής στο γραφείο, εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν καταλήξει σε έναν συμβιβασμό: την υβριδική εργασία.

Ο αριθμός των υβριδικών ρόλων αυξήθηκε σταθερά μετά το χτύπημα της πανδημίας, ανεβαίνοντας από 18% τον Μάιο του 2020 σε 53% τον Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Gallup. Έκτοτε, ενώ ο αριθμός των τελείως απομακρυσμένων ρόλων έχει μειωθεί, το μερίδιο των υβριδικών θέσεων εργασίας παρέμεινε σχετικά σταθερό και ένα μοντέλο εργασίας που θα ήταν αδιανόητο για τους περισσότερους ανθρώπους μόλις πριν από λίγα χρόνια, έχει γίνει πλέον κομμάτι της σύγχρονης ζωής.

Ωστόσο, η διαχείριση αυτών των υβριδικών εργαζομένων έχει αναδειχθεί σε ένα πρόβλημα ηγεσίας που οι εταιρείες δεν έχουν ακόμη επιλύσει, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από την εταιρεία λογισμικού TechSmith και την εταιρεία ερευνών Global Workplace Analytics. Μόνο το ένα τέταρτο περίπου των εταιρειών έχει εκπαιδεύσει τους διευθυντές προσωπικού τους ώστε να ηγούνται με επιτυχία των υβριδικών και των κατανεμημένων ομάδων. Και μόνο το ένα τέταρτο των εργαζομένων πιστεύουν ότι ο οργανισμός τους τους έχει υποστηρίξει επαρκώς καθώς προσπαθούν να αλλάξουν τον τρόπο εργασίας τους σε υβριδικά περιβάλλοντα. Αυτά τα στατιστικά αντικατοπτρίζουν μια πρόσφατη έκθεση της Gallup που βρήκε ότι το 70% των μάνατζερ λένε ότι δεν έχουν λάβει επίσημη εκπαίδευση για το πώς να διαχειρίζονται υβριδικές ομάδες.

«Το πρόβλημα είναι ότι ενώ η πλειοψηφία των εργοδοτών έχει υιοθετήσει μια αλλαγή στον χώρο της εργασίας, πολλοί δεν έχουν υιοθετήσει νέες πρακτικές και διαδικασίες για να την υποστηρίξουν», αναφέρει η έκθεση της TechSmith. «Αυτή η αναντιστοιχία βρίσκεται στην καρδιά πολλών από τα προβλήματα με τα οποία παλεύουν οι οργανισμοί και οι άνθρωποι τους σήμερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υβριδική πρόκληση

Η διαχείριση των υβριδικών εργαζομένων συνοδεύεται από τις δικές της συγκεκριμένες προκλήσεις.

Όταν οι ομάδες είναι διασκορπισμένες αντί να εργάζονται σταθερά μαζί στον ίδιο χώρο, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα οι εργαζόμενοι να αισθάνονται αποκομμένοι μεταξύ τους και αποδεσμευμένοι από την εταιρεία όταν δεν έχουν τη σωστή διαχείριση, λένε οι ειδικοί. Υπάρχουν όμως ορισμένες βασικές ιδιότητες στις οποίες μπορούν να εκπαιδευτούν οι μάνατζερ για να αποφεύγουν αυτές τις παγίδες.

Οι υβριδικοί μάνατζερ πρέπει να λειτουργούν στοχευμένα σε κάθε πτυχή της δουλειάς, λέει στο Fortune η Kate Lister, πρόεδρος της Global Workplace Analytics. Αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό συγκεκριμένων στόχων και την απόλυτη σαφήνεια με τους υπαλλήλους σχετικά με το ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι. «Τι είναι αυτό που αναμένεται να παράγετε σε μια δεδομένη εβδομάδα;» επισημαίνει. «Ποιο είναι το επίπεδο συνεργασίας που χρειάζεστε για να το κάνετε αυτό; Και πώς θα μετρηθεί;»

Ο Jim Harter, επικεφαλής επιστήμονας διαχείρισης χώρου εργασίας στη Gallup, προσθέτει ότι η δημιουργία μιας ροής εργασίας στην οποία κάθε μέλος μιας ομάδας κατανοεί την ευθύνη του είναι το κλειδί. «Αυτό που συχνά ξεχνιέται στην υβριδική εργασία είναι η υπευθυνότητα», λέει.

Το να διδαχθούν τα αφεντικά πώς να επικοινωνούν καλά – ακόμα κι αν μιλούν μέσω μιας οθόνης υπολογιστή – είναι επίσης ένα κρίσιμο μέρος της μάχης κατά της αίσθησης απόσπασης στις υβριδικές ομάδες, σύμφωνα με τη Lister. Αυτό σημαίνει να είσαι προσεκτικός ακροατής, να έχεις ουσιαστικές και περιεκτικές συνομιλίες με τους υπαλλήλους και να προσαρμόζεις την προσέγγιση σε κάθε άτομο ξεχωριστά.

«Πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί ως προς το πώς φέρνουμε τους ανθρώπους στη συζήτηση. Πώς επικοινωνούν διαφορετικοί άνθρωποι, πώς μαθαίνουν και πώς θέλουν να ανταμείβονται».

Το 2023, η Gallup μελέτησε μάνατζερ που είχαν εκπαιδευτεί να έχουν πιο ουσιαστικές συνομιλίες με τους υπαλλήλους με την ελπίδα να βελτιώσουν τη δέσμευση σε ένα υβριδικό περιβάλλον. Όταν οι διευθυντές άρχισαν να εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές, η δέσμευση για την ομάδα τους συνολικά αυξήθηκε έως και 18%, και η δέσμευση για τους ίδιους τους διευθυντές ήταν έως και 22% υψηλότερη. Η φυγή εργαζομένων μειώθηκε επίσης έως και 28%, και οι μάνατζερ είχαν 28% μεγαλύτερη πιθανότητα βελτιωμένης απόδοσης σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com