Τρόποι που το Facebook καταφέρνει να σας παρακολουθεί

Τρόποι που το Facebook καταφέρνει να σας παρακολουθεί
epa05932010 The Facebook icon is displayed in Taipei, Taiwan, 28 April 2017. According to media reports, Facebook is increasing its security to tackle fake news and abuses. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα σημεία αυτά αποτελούν μια ανησυχητική υπενθύμιση όλων των τρόπων με τους οποίους το Facebook είναι σε θέση να παρακολουθεί τους χρήστες του.

της Natasha Bach

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μάρκ Ζούκερμπεργκ, απάντησε σε πολλές ερωτήσεις όταν κατέθεσε στο Κογκρέσο τον Απρίλιο. Τώρα, όπως είχε υποσχεθεί ο ίδιος, απάντησε και στις υπόλοιπες ερωτήσεις στις οποίες δεν είχε προλάβει να απαντήσει κατά την ακροαματική διαδικασία. Και το κάνει μέσω ενός εγγράφου σχεδόν 500 σελίδων.

Αν και πολλές από τις απαντήσεις δεν φωτίζουν κάτι καινούργιο, υπάρχουν κάποια σημεία που αποτελούν μια ανησυχητική υπενθύμιση όλων των τρόπων με τους οποίους το Facebook είναι σε θέση να παρακολουθεί τους χρήστες του. Οι μέθοδοι είναι πολλές. Αυτές είναι μερικές από αυτές.

  1. Facebook Pixel

Το Pixel, γνωστό και ως διαδικτυακός φάρος ή web tag, είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει στην εταιρεία κοινωνικών μέσων να συλλέγει πληροφορίες για τους διαφημιζόμενους σχετικά με το τι συμβαίνει αφότου ένας χρήστης κάνει κλικ σε μια διαφήμιση στο Facebook, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε θέση να συνεχίσει να παρακολουθεί τις κινήσεις ενός χρήστη αφότου αυτός ή αυτή φύγει από το Facebook. Ωστόσο, το Facebook επισημαίνει ότι δεν είναι η μόνη εταιρεία που μοιράζεται πληροφορίες με τρίτα μέρη, δείχνοντας τη Google και άλλους που κάνουν το ίδιο.

  1. Το Facebook ξέρει εάν και πώς χρησιμοποιείτε τον ιστότοπο

Η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις «λειτουργίες και συμπεριφορές», συμπεριλαμβανομένου και του αν χρησιμοποιείτε ενεργά το Facebook ή αν είναι απλά μία από τις πολλές καρτέλες που έχετε ανοίξει – αν δηλαδή έχετε την ιστοσελίδα στο «προσκήνιο» ή στο «παρασκήνιο». Αυτές οι λειτουργίες περιλαμβάνουν επίσης τις κινήσεις του ποντικιού, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες επιτρέπει στην εταιρεία να καθορίσει εάν ο χρήστης είναι άνθρωπος ή bot.

  1. Το Facebook γνωρίζει τις συνήθειες αγορών σας

Το Facebook έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τις αγορές σας – ακόμη και όταν αυτές πραγματοποιούνται σε ιστότοπους εκτός του Facebook και εσείς δεν είστε συνδεδεμένοι. Είναι επίσης σε θέση να παρακολουθεί τα παιχνίδια που παίζετε.

  1. Το Facebook μπορεί να έχει πρόσβαση στο βιβλίο διευθύνσεών σας ή στο ιστορικό κλήσεων

Εάν ένας χρήστης έχει επιλέξει να μεταφορτώσει ή να συγχρονίσει τη συσκευή του με το Facebook για να βρει άτομα που ίσως γνωρίζει, η εταιρεία θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένου του βιβλίου διευθύνσεών του. Και να ήτανε μόνο αυτό! Παραχωρώντας αυτές τις πληροφορίες, δίνετε στο Facebook πρόσβαση στο ιστορικό κλήσεων και sms σας.

  1. Το Facebook γνωρίζει πολλά για τη συσκευή που χρησιμοποιείτε

Το Facebook συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τον τύπο συσκευής που χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε στο κοινωνικό μέσο, όπως υπολογιστής, τηλέφωνο ή συνδεδεμένη τηλεόραση. Και δεν είναι μόνο ο τύπος της συσκευής – έχει επίσης δεδομένα σχετικά με τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου ή κινητής τηλεφωνίας, ή ακόμα και τη δύναμη του σήματος Wi-Fi. Μπορεί επίσης να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με άλλες συσκευές που βρίσκονται κοντά ή στο ίδιο δίκτυο.

Επιπλέον, το Facebook γνωρίζει το επίπεδο μπαταρίας της συσκευής σας, πόσος αποθηκευτικός χώρος είναι διαθέσιμος, και ποια πρόσθετα έχουν εγκατασταθεί.

Ευτυχώς, υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο δεν χρειάζεται να ανησυχείτε: Το Facebook ισχυρίζεται ότι δεν χρησιμοποιεί το μικρόφωνο της συσκευής σας για να ακούει τις συνομιλίες σας. Στις απαντήσεις της, η εταιρεία έγραψε ότι «το Facebook δεν εμπλέκεται σε αυτές τις πρακτικές, ούτε συλλέγει δεδομένα από μικρόφωνο ή κάμερα χωρίς συγκατάθεση. Φυσικά, επιτρέπουμε στους χρήστες να τραβάνε βίντεο στις συσκευές τους και να τα μοιράζονται στην πλατφόρμα μας».