Τροπολογία στη Βουλή που «φωτογραφίζει» τη Βιοχάλκο

Τροπολογία στη Βουλή που «φωτογραφίζει» τη Βιοχάλκο

«Φρένο» στην έξοδο επιχειρήσεων από τη χώρα επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση. 

Τροπολογία με την οποία επιδιώκει να θέσει αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις για τις συγχωνεύσεις εταιρειών, κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια να ανακοπεί το κύμα φυγής των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων από τη χώρα, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την περίπτωση της Βιοχάλκο.

Και αυτό γιατί μετά την ανακοίνωση του βιομηχανικού ομίλου ότι θα μεταφέρει την έδρα του στις Βρυξέλλες, γεγονός που προκάλεσε αμηχανία στην αγορά και στην κυβέρνηση, οι φήμες ότι θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες εταιρείες τον ίδιο δρόμο, φούντωσαν .

Οι λόγοι που εταιρείες σκέπτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα μας είναι η υψηλή φορολογία και η αδυναμία τραπεζικού δανεισμού με ευνοϊκούς όρους σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα.

Διαβάστε ακόμη: Μετά τη Βιοχάλκο ποιος;

Η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών, ρυθμιστική αρχή επιβατικών μεταφορών και άλλες διατάξεις», προβλέπει ότι για να μπορεί μία εισηγμένη στο χρηματιστήριο επιχείρηση να αποφασίσει τη συγχώνευσή της με μία άλλη εισηγμένη (που θα εκδώσει μετοχές για αντάλλαγμα), θα πρέπει να συμφωνήσει το 95% των μετόχων της που κατέχουν δικαιώματα ψήφου.

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι «η πλειοψηφία 95% κρίνεται απαραίτητη και στην περίπτωση που η διαγραφή μιας εταιρείας από το χρηματιστήριο επέρχεται συνεπεία εταιρικού μετασχηματισμού (συγχώνευση, διάσπαση ή μετατροπή), ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι οι μέτοχοι θα λάβουν μετοχές εισηγμένες ή μη εισηγμένες, καθώς η σχετική απόφαση αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τους μετόχους, κυρίως της μειοψηφίας, αφού έχει ως αποτέλεσμα την οριστική παύση διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο χρηματιστήριο».

Όπως επισημαίνεται, «το γεγονός αυτό έχει ουσιώδεις επιπτώσεις για τους μετόχους της, αφού στερούνται οριστικά της δυνατότητας χρηματιστηριακής εκποίησης των μετοχών τους. Συνεπώς, και προκειμένου να διασφαλίζονται επαρκώς και στην περίπτωση εταιρικού μετασχηματισμού τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας των εισηγμένων εταιρειών προτείνεται να απαιτείται, σε κάθε περίπτωση, για τη λήψη απόφασης από τη γενική συνέλευση, η οποία τελικώς θα οδηγεί στη διαγραφή της εταιρείας από το χρηματιστήριο, πλειοψηφία 95% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου στην εκδότρια εταιρεία ανά κατηγορία μετοχών».

Διαβάστε επίσης: Ευτυχώς έφυγε και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ