Τσάι, το νέο στοίχημα των Starbucks

Τσάι, το νέο στοίχημα των Starbucks
Photo:

Η εταιρεία που μεταμόρφωσε την παράδοση και το εμπόριο του καφέ στρέφεται και στο τσάι. 

Η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο, τα Starbucks,  θέλει οι Νεοϋορκέζοι να στραφούν σε πιο «ζεστές» και συντηρητικές συνήθειες. Αυτή τη φορά το νέο στοίχημα της εταιρείας, που έγινε γνωστή για τους καφέδες της, είναι να βγάλει το τσάι πέρα από τα βρετανικά σαλόνια και να κυριαρχήσει και σε αυτή την αγορά κάνοντας την αρχή από την Αμερική.

Η πρώτη τσαγερί θα ανοίξει στη Νέα Υόρκη, με την επωνυμία όμως Teavana και πρόκειται για μια εταιρεία που αγόρασαν πριν από ένα χρόνο τα Starbucks. Ήδη η εταιρεία διαθέτει περισσότερα από 300 καταστήματα, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται σε εμπορικά κέντρα.

Mikel: Το μυστικό του νέου βασιλιά των καφέ

Όπως ανακοινώθηκε από την ιδιοκτήτρια εταιρεία μαζί με το τσάι θα σερβίρονται όχι μόνο μπισκότα, αλλά και σαλάτες καθώς και διάφορα άλλα μικρά πιάτα η τιμή των οποίων θα κυμαίνεται από τρία έως δεκαπέντε δολάρια. Όσο για το τσάι θα μπορεί κανείς να το γεύεται σε διάφορες εξωτικές γεύσεις, όπως το μανταρίνι και ο ανανάς, πληρώνοντας από τρία έως έξι δολάρια.

Την απόπειρα «καλωσόρισε» η Jenny Ko, ιδιοκτήτρια τσαγερίας στην περιοχή του Χάρλεμ, αν και αναγνωρίζει το γεγονός ότι με το άνοιγμα των Starbucks έβαλαν λουκέτο πολλά μικρά καφέ. Άλλωστε, όπως υποστηρίζει είναι μια πολύ καλή ευκαιρία οι αμερικανοί πολίτες να εξοικειωθούν με τη φιλοσοφία του τσαγιού.

Διαβάστε ακόμη: Τα Starbucks στο στόχαστρο των κινεζικών ΜΜΕ

Τα Starbucks σε αριθμούς
Μπορεί η οικονομική κρίση να μαστίζει εκατοντάδες επιχειρήσεις, ωστόσο για τα Starbucks αυτή είναι μια λέξη άγνωστη. Η εταιρεία υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί περίπου 45 εκατ. πελάτες κάθε εβδομάδα, ενώ στην αλυσίδα εργάζονται 200.000 άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα Starbucks επιχειρούν σε 61 χώρες, έχουν περισσότερα από 18.000 καταστήματα και στις 30 Σεπτεμβρίου του 2012 τα κέρδη τους ανήλθαν σε 13,3 δισ. δολάρια. Από αυτά το 72% προέρχεται από τα ροφήματα και μόλις το 19% από τα φαγώσιμα.

Ο Χάουαρντ Σουλτς (φωτογραφία) είναι πρόεδρος και υπεύθυνος για την επιχειρηματική επιτυχία των Starbucks. Πήγε στην επιχείρηση το 1982 και την μετέτρεψε από εταιρεία πώλησης καφέ σε διεθνή φίρμα. Το περιοδικό Time τον έχει χαρακτηρίσει ως έναν από τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, ενώ η περιουσία του υπολογίζεται στα 1,5 δισ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: Ο κόσμος πίνει καφέ, τα Starbucks αυξάνουν τα κέρδη