Τσίπρας: Έρχονται σταδιακές φοροελαφρύνσεις – Νέο «όχι» σε πιστωτική γραμμή στήριξης

Τσίπρας: Έρχονται σταδιακές φοροελαφρύνσεις – Νέο «όχι» σε πιστωτική γραμμή στήριξης
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά το χαιρετισμό του στη φετινή έκθεση της Διεθνούς Ναυτιλίας «Ποσειδώνια 2018», στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα, τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

«Η χώρα ολοκληρώνει το πρόγραμμα με επιτυχία και ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ θα βρεθεί λύση για το χρέος», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σαφές μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα της χώρας έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη μεγάλη γιορτή της Ναυτιλίας, τα Ποσειδώνια. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα ολοκληρώνει το πρόγραμμα με επιτυχία και πως ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή όχι του Δ.Ν.Τ στο πρόγραμμα η λύση που επιχειρείται από τη χώρα μας και τους εταίρους για το χρέος θα λειτουργήσει θετικά στις αγορές.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση υλοποίησε ένα πολύ φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό σχέδιο που δημιουργεί τις συνθήκες για την επόμενη μέρα και υπενθύμισε τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες πολλές φορές η κυβέρνηση χρειάστηκε να διαπραγματευτεί.

Ωστόσο σήμερα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, πολλοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της ναυτιλίας, η οποία όπως είπε ο κ. Τσίπρας δεν ακολούθησε την γενική εικόνα της χώρας την περίοδο της κρίσης.

Για την οικονομία και την έξοδο της χώρας στις αγορές

« Υλοποιήσαμε ένα πολύ φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, με πολλές και βαθιές μεταρρυθμίσεις στο σύνολο της οικονομικής ζωής του τόπου. Ισορροπήσαμε τα δημόσια οικονομικά αφού τα εξυγιάναμε και σήμερα η Ελλάδα από μια χώρα διαρκώς ελλειμματική και σχεδόν τελευταία στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, σήμερα η Ελλάδα είναι από τις πρώτες και είναι μια χώρα πλεονασματική» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε πως έτσι «καταφέραμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας αλλά και των αγορών. Και αυτό είναι το διαβατήριο για την οριστική έξοδο από τα προγράμματα στήριξης» είπε ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια.

«Σήμερα με σταθερά και προσεκτικά βήματα προετοιμάζουμε την επόμενη μέρα για τη χώρα έξω από τα προγράμματα στήριξης, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την επάνοδό μας στις διεθνείς αγορές» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «εντός του Ιουνίου, ολοκληρώνουμε τα τελευταία προαπαιτούμενα για την τελευταία αξιολόγηση θέτοντας ως ορόσημο το Eurogroup της 21ης Ιουνίου».

«Μέχρι τότε θα έχουν καταλήξει και οι εντατικές διεργασίες γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που βρίσκονται σε εξέλιξη όλο αυτό το διάστημα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικά για το θέμα του χρέους ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «επιδιώκουμε όχι μια οποιαδήποτε λύση για το χρέος αλλά μια λύση που θα δώσει όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του EG, σταθερή και διαρκή πρόσβαση στις αγορές. Όχι πρόσκαιρη πρόσβαση» σημείωσε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση με τους εταίρους δουλεύει για μια λύση ικανή να πείσει μακροπρόθεσμα τις αγορές και να δίνει το χρόνο στη χώρα μας να αναπτυχθεί.

«Είμαι αισιόδοξος ότι η λύση θα βρεθεί και η αξιοπιστία της δε θα κριθεί από τη ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ ή όχι, για τον ελάχιστο υπόλοιπο χρόνο που απομένει ως την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Αλλά από την ίδια την ουσία της» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα λοιπόν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης και την οριστική και ουσιαστική συμφωνία για το χρέος θα είναι μια χώρα που θα μπορεί να πατήσει ξανά στα πόδια της. Στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Χωρίς δεκανίκια. Χωρίς πιστοληπτικές γραμμές στήριξης. Χωρίς τη διαρκή τεχνίτη υποβοήθηση της αναπνοής της. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός καλώντας τους πάντες και ιδιαίτερα τον κόσμο της ναυτιλίας να συμμετάσχουν στον εθνικό αυτό στόχο.

«Η επιτυχία θα είναι επιτυχία της χώρας και θα είναι αντάξια των θυσιών και των αγώνων του ελληνικού λαού για να παραμείνει η χώρα στον σκληρό πυρήνα των κρατών μελών της ΕΕ.» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την ελληνική ναυτιλία

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του σε ένα γεγονός που συγκεντρώνει πάνω του τα βλέμματα της παγκόσμιας οικονομίας στη χώρα μας. « Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως, με το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου και το 50% του ευρωπαϊκού, σε όρους χωρητικότητας, να ανήκει σήμερα σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες» είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την τοποθέτησή του για την ελληνική οικονομία για να συμπληρώσει πως μόνο το 2017, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα ξεπέρασε τα 9 δισ. ευρώ, σχεδόν 20% πάνω, σε σχέση με το 2016.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως τα χρόνια της κρίσης η δραστηριότητα του τομέα της ναυτιλίας, δεν συμβάδισε με την γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο υπογράμμισε πως σήμερα η ναυτιλία δεν θα είναι μια θετική εξαίρεση αλλά ένα από τα πολλά παραδείγματα, των κλάδων της ελληνικής οικονομίας που αναπτύσσονται δυναμικά.

«Χρειάστηκαν τρία χρόνια δύσκολης και επίμονης προσπάθειας για να ξαναμπεί η οικονομία σε πορεία ανάκαμψης, να προστατευτούν τα στρώματα της κοινωνίας που επλήγησαν περισσότερο από τη μακροχρόνια ύφεση, και κυρίως για να θέσουμε τις νέες, σταθερές και υγιείς βάσεις πάνω στις οποίες πρέπει να στηριχτεί η χώρα για ένα καλύτερο αύριο ξεπερνώντας τις διαρθρωτικές αδυναμίες και τις παθογένειες του παρελθόντος» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως για να δημιουργηθεί η επόμενη ημέρα για τη χώρα χρειάστηκε «ένα συνεκτικό εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, και θα προωθεί την εξωστρέφεια της οικονομίας μας στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και σε αυτό δουλεύει η κυβέρνηση.

«Έχουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία ότι αυτή η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα, ήδη συμβαίνει» είπε ο πρωθυπουργός παραθέτοντας σειρά οικονομικών αποτελεσμάτων σημειώνοντας «οι εξαγωγές μας μέχρι σήμερα κατευθύνονταν κυρίως στις χώρες της Ευρώπης, επιλέξαμε συνειδητά, για οικονομικούς αλλά και για γεωπολιτικούς σκοπούς, να αξιοποιήσουμε τη γεωστρατηγική μας θέση στο ΝΑ άκρο της Μεσογείου, ως το σημείο συνάντησης τριών ηπείρων και σύνδεσης τριών θαλασσών» σημείωσε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει την αύξηση των εμπορικών σχέσεων της χώρας μας με τις ανερχόμενες δυνάμεις της Ασίας.

«Η ανάδειξη του Πειραιά, σε κύρια πύλη της Ευρώπης για το διαμετακομιστικό εμπόριο με τις οικονομίες της Ασίας, κεφαλαιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο αυτό το γεωγραφικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας » είπε ο Αλέξης Τσίπρας και διαβεβαίωσε πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βοηθήσει περισσότερο για την καθιέρωσή του σε σύγχρονο, ευρωπαϊκό, ναυτιλιακό κέντρο.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η χώρα μας ακολουθώντας μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική , καταφέρνει να είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής, με κύρος και επιρροή, αλλά και παράγοντας σταθεροποίησης σε μια περιοχή αντικειμενικά δύσκολη.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι δημιουργείται μια ιστορική ευκαιρία, για την αμοιβαία συνεργασία ανάμεσα στον κλάδο της ναυτιλίας και των άλλων δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, «που θα μας επαναφέρει με αξιώσεις στο διεθνές οικονομικό προσκήνιο».

«Η λιμενική πολιτική, μέσω επιλεγμένων συμβάσεων παραχώρησης λιμένων στρατηγικής σημασίας, και με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη του Πειραιά σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, με τις απαραίτητες δομές και υποδομές, μπορεί να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη και στην αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός.

Στόχος της κυβέρνησης η αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Η Ελλάδα διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή και τα περισσότερα νησιά στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, διεκδικεί σημαίνοντα ρόλο στη χάραξη και υλοποίηση, τόσο της θαλάσσιας πολιτικής -ιδιαίτερα της νησιωτικής- όσο και της πολιτικής εδαφικής συνοχής της ΕΕ. Η νησιωτικότητα είναι μια δομική ιδιαιτερότητα της πατρίδας μας.Και φυσικά, αποτελεί στρατηγικό μας πλεονέκτημα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

« Είναι δεδομένο ότι στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, υπάρχουν νέες – κυρίως τεχνολογικές – προκλήσεις στον τομέα της Ναυτιλίας και της αξιοποίησης των θαλασσών. Η χρήση των τεχνολογιών του Διαστήματος, για παράδειγμα, καθώς και των δεδομένων από τα δορυφορικά συστήματα είναι πλέον απαραίτητη για τη Ναυτιλία και αυξάνει καθημερινά. Στο πλαίσιο αυτό ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, την ESA, να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία με θέμα “Διάστημα και Ναυτιλία” στην οποία η χώρα μας θα έχει ηγετικό ρόλο» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «σας καλώ να συμμετάσχετε ουσιαστικά στην πρωτοβουλία αυτή, η οποία θα αναδείξει τον πρωτοπόρο ρόλο της Ελληνικής ναυτιλίας, εντός της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Σε μια περίοδο προστατευτισμού ο πρωθυπουργός είπε «έχει μεγάλη σημασία να παραμένει η ναυτιλία στην κορυφή της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής ατζέντας. Και η τεχνογνωσία των Ελλήνων αποτελεί εχέγγυο προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Άρης Τσίπρας συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στο ρόλο και στο έργο του IMO» και πρόσθεσε πως η χώρα μας «ως κράτος μέλος της ΕΕ με ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της για τη ναυτιλία, συνεισφέρει πάντοτε ενεργά σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ παράλληλα κυρώνει εγκαίρως και εφαρμόζει το σύνολο των συμβάσεων του ΙΜΟ. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον Γ.Γ. του ΙΜΟ κ. Kitack Lim, ο οποίος τιμά για μία ακόμη φορά τη χώρα μας και τα «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ» με την παρουσία του, ότι η Ελλάδα ως μέλος της Κατηγορίας Α του Συμβουλίου του ΙΜΟ, θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά τις προτεραιότητες και τους στόχους του Οργανισμού προς όφελος της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας».

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως κάθε επιτυχημένη προσπάθεια οφείλεται πάνω από όλα στους ανθρώπους.

«Σε αυτά τα χωρίς υπερβολή, ηρωικά πληρώματα, που τα καταφέρνουν υπό συνθήκες πολλές φορές αδιανόητες για τα συνηθισμένα ανθρώπινα μέτρα. Σε αυτούς τους ανθρώπους, στους οποίους η ελληνική ναυτιλία οφείλει την εντυπωσιακή της ανάπτυξη και τον ισχυρό διεθνή της ρόλο. Σε ότι μας αφορά ως Πολιτεία, θεωρούμε αυτονόητη και απόλυτη υποχρέωση μας να κάνουμε το παν ώστε να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα αυτών των πληρωμάτων» το μήνυμα του πρωθυπουργού στον κόσμο της ναυτοσύνης.

Ζήτησε να γίνονται σεβαστές οι διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα τους, ειδικότερα όσον αφορά τους μισθούς, τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας.

«Η χώρα μας είναι σε θέση να μεταφέρει και να διδάξει αυτήν τη τεχνογνωσία που διαθέτουμε και να καταστεί διεθνές κέντρο προσέλκυσης για την εκπαίδευση όλων των ειδικοτήτων που σχετίζονται με τη ναυτιλία και με όλα τα στάδια ανάπτυξης της από την έρευνα, το σχεδιασμό, τη ναυπήγηση, την καθέλκυση, τη στελέχωση μέχρι και την επιχειρηματική ανάπτυξη» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Καθώς η χώρα προχωρά σε μια νέα εποχή, με καλύτερη προοπτική, με ασφάλεια και σταθερότητα για τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τη συλλογική ανάκαμψη της χώρας και των ανθρώπων της, οι δυνατότητες της ελληνικής ναυτιλίας πολλαπλασιάζονται» τόνισε ο πρωθυπουργός.

‘Όριό μας οι γραμμές των οριζόντων των μεγάλων θαλασσών του κόσμου που πλέουν τα καράβια μας. Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική ναυτιλία θα αξιοποιήσει αυτό το εξαιρετικό μομέντουμ. Τα κατάφερε σε δύσκολους καιρούς και σε φουρτούνες. Τώρα, με ήρεμα νερά και καθαρό ορίζοντα μπορεί να κάνει την υπέρβαση» το μήνυμα του πρωθυπουργού κλείνοντας την ομιλία του.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τα περίπτερα της έκθεσης συνομίλησε με τους συμμετέχοντες και έτυχε ιδιαίτερης υποδοχής στα περίπτερα των Κινέζων Εκθετών.

Ολιγόλεπτη συνομιλία είχε ο πρωθυπουργός και με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη ενώ συνομίλησε με τους αξιωματικούς του Ελληνικού Ναυτικού κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο.