Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει «κρυφή ατζέντα αντιλαϊκών μέτρων»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ως «πρόλογο των όσων ετοιμάζει η κυβέρνηση εάν περάσει τον κάβο των ευρωεκλογών», χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για κρυφή ατζέντα αντιλαϊκών μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά τις ευρωεκλογές, κατ’ αντιστοιχία με ό,τι έπραξε η κυβέρνηση Σαμαρά μετά τις εκλογές του 2012, κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση, στην ομιλία του στη Βουλή για το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018», το οποίο χαρακτήρισε ως «μονάχα τον πρόλογο των όσων ετοιμάζει η κυβέρνηση εάν περάσει τον κάβο των ευρωεκλογών».

«Η κυβέρνηση επινόησε τα νέα greek statistics, το παραμύθι ότι τα Μνημόνια τελειώνουν και έρχεται η ανάπτυξη, προκειμένου να γλιτώσει την εκλογική συντριβή», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση πρόσθεσε: «Λέτε ψέματα, όπως ψέματα λέγατε και πριν τις βουλευτικές εκλογές, ενώ είχατε ήδη στα συρτάρια σκληρά και βάρβαρα μέτρα που εφαρμόσατε αμέσως μετά».

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει «περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών παντού, νέες ιδιωτικοποιήσεις, περαιτέρω διάλυση της μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών, σε μια ήδη διαλυμένη κοινωνία», ενώ «τα μέτρα που θα ακολουθήσουν, και είδαν το φως της δημοσιότητας παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης, περιλαμβάνουν κατάργηση των τριετιών, απολύσεις, κλείσιμο και άλλων νοσοκομείων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό σε αντιπαράθεση, έστω και επί της κυβερνητικής πολιτικής ατζέντας: «Δέχομαι αν θέλετε, την πρόταση να μην μιλήσουμε καθόλου για τα Μνημόνια και για το τι έκανε ο ίδιος αυτά τα χρόνια, αλλά για το αύριο -για τη νέα Ελλάδα του Σαμαρά», και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εκ νέου απουσία τού πρωθυπουργού από τη Βουλή κατά τη συζήτηση ενός κρίσιμου νομοθετήματος, λέγοντας πως «ο κ. Σαμαράς, αντί να δοξαστεί κρυπτόμενος, θα καταρρεύσει κρυπτόμενος».

«Ο κ. Σαμαράς μιλά για το νέο και τη σταθερότητα, αλλά είναι ο ίδιος πολιτικός που βρισκόταν -δυο δεκαετίες πίσω- στην κεντρική πολιτική σκηνή και οδήγησε από θέση ευθύνης τη χώρα σε μια μεγαλειώδη ήττα, με τις εμμονές του στο «Μακεδονικό», ρίχνοντας την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε. Η παράταξή του τον κατηγόρησε για «φορέα συμφερόντων», και αυτός κατηγόρησε την παράταξή του. Ποιος μπορεί λοιπόν να εμφανίζεται ως εγγυητής της ομαλότητας;» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Τα έχετε κάνει όλα. Δεν μπορείτε να παρουσιάζεστε ως το καινούργιο. Είστε η παλιά Ελλάδα».

Ευχόμενος δε να εμπιστευτεί ο λαός μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήδη από φέτος, δήλωσε πως το κόμμα του «δεν θα ξεχάσει τα χρέη του παρελθόντος, αλλά θα αγωνιστεί να μην τα κουβαλούν οι επόμενες γενιές».

Τέλος, με αφορμή τη σημερινή επέτειο των 69 χρόνων από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης στη Νορμανδία, ο κ. Τσίπρας είπε πως η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναλογικά με την πληθυσμό της, υπήρξε η Ελλάδα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, ώστε το φάντασμα του φασισμού να μην ξαναγυρίσει στην πατρίδα μας και να μην ριζώσει ξανά στην Ευρώπη», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στη συνέχεια στα «69 χρόνια αδράνειας της Πολιτείας» για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε πως «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη στήριξη του λαού μας, αυτά τα 69 χρόνια δεν θα γίνουν 70. Στη νέα Ελλάδα που θα οικοδομηθεί με μια κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν θα μπορούν να κυβερνούν πρωθυπουργικοί φίλοι -οι διάφοροι Μπαλτάκοι- και να καθορίζουν την πολιτική ζωή μαζί με τους νεοναζί».

Διαβάστε ακόμη:

ΣΥΡΙΖΑ: «Απελπισμένες προσπάθειες αλλαγής της ατζέντας» από τον Σαμαρά

O ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το προβάδισμα του