Τσίπρας: «Να ελεγχθούν τα κόκκινα δάνεια σε ΜΜΕ και επιχειρηματίες»

Τσίπρας: «Να ελεγχθούν τα κόκκινα δάνεια σε ΜΜΕ και επιχειρηματίες»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με την οποία ζητάει έλεγχο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών, ειδικά προς επιχειρηματικούς ομίλους, ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έφερε στην επιφάνεια για άλλη μια φορά το αμαρτωλό τρίγωνο τράπεζες- κόμματα εξουσίας-επιχειρηματικά εκδοτικά συμφέροντα» και ότι «αυτό το τρίγωνο της διαπλοκής έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία».

Διαβάστε ακόμη: Απολογητικό υπόμνημα κατέθεσε ο Δημήτρης Κοντομηνάς

Ο κ. Τσίπρας καλεί επίσης τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή αν «αληθεύει η πρόθεση για επαναϊδιωτικοποίηση -πραγματικό ξεπούλημα των τραπεζών στους ιδιώτες μετόχους- αφού από τα 40 δισ. ευρώ που μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί από τις συστημικές τράπεζες θα αναμένεται να επιστραφούν πίσω το πολύ 15 με 18 δισ.» και «ποιος θα αναλάβει την πολιτική αλλά και την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη για τη ζημία του ελληνικού δημοσίου».

Ειδικά ως προς το τελευταίο ερώτημα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει ότι με την αρχική συμφωνία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο στόχος ήταν μέσα σε διάστημα από 2 έως 4,5 χρόνια να ανακτηθούν οι μετοχές των τραπεζών από τους ιδιώτες μετόχους σε συγκεκριμένες τιμές ώστε λόγω της επίτευξης συνεργειών που θα αύξαναν την αξία των τραπεζών, τελικά να επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο τα 40 δισ. και να ακυρωθεί ισόποσο δημόσιο χρέους. Ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα «επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου με το οποίο αλλάζουν οι όροι και οι ιδιώτες μέτοχοι θα μπορούν να ανακτήσουν άμεσα τις μετοχές τους σε τρέχουσες τιμές της αγοράς, δηλαδή εξευτελιστικά χαμηλότερες από τις αρχικά προβλεπόμενες».

Διαβάστε επίσης: Σφοδρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Προβόπουλο και Στουρνάρα