Τσίπρας: «Στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσων πλήττονται» από την κακοκαιρία

Τσίπρας: «Στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσων πλήττονται» από την κακοκαιρία

Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Πρώτο καθήκον σήμερα είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες και αύριο καθήκον μας θα είναι να αποκαταστήσουμε της ζημιές», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωσης της ευρείας σύσκεψης για τις πλημμύρες που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι.

«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τη μεγάλη κακοκαιρία», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι οι ανθρώπινες ζωές είναι η πρώτη προτεραιότητα, σημειώνοντας ότι κανείς δεν κινδύνευσε και εύχεται να μην κινδυνεύσει κανείς. Ο ίδιος έκανε λόγο για κρίσιμες ώρες και είπε ότι «στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσων πλήττονται».«Πρώτο καθήκον να κινητοποιήσουμε την πολιτεία, την κρατική μηχανή, γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες» τόνισε και πρόσθεσε ότι «από αύριο θα σταθούμε δίπλα στον πολιτη για να επουλώσουμε τις πληγές».

Χαρακτήρισε, ωστόσο, θλιβερό γεγονός την κατάρρευση του Γεφυριού της Πλάκας, το οποίο, όπως είπε, θα ανακατασκευαστεί καθώς έχει πέσει μόνο το τόξο και έχουν μείνει οι βάσεις.

Για τον λόγο αυτό μεταβαίνουν στην περιοχή κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών από τη Θεσσαλονίκη και Πολιτισμού από την Αθήνα, ενώ ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία και με το ΕΜΠ, το οποίο προσφέρθηκε να κάνει δωρεάν τη μελέτη ανακατασκευής του ιστορικού γεφυριού.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, ιδίως στη δυτική Ελλάδα, αλλά, όπως είπε, λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός και η Πολιτική Προστασία. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί πιθανό πρόβλημα από την υπερχείλιση του φράγματος στο Πουρνάρι Άρτας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενημέρωσε ότι τα κλιμάκια των υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού, καθώς και κλιμάκιο τεχνικών, θα μεταβούν σήμερα στην Ήπειρο με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη. Επίσης, θα μεταβεί στην Άρτα και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας, μαζί με τον γγ Σεραφείμ Τσόκα και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Παπαγεωργίου. Ο κ. Σακελλαρίδης, ανέφερε επίσης ότι έχουν κηρυχθεί σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης η Ήπειρος και η Ευρυτανία. Τέλος, ανέφερε ότι προβλήματα υπάρχουν και στον Έβρο αλλά παρακολουθούνται από τον κρατικό μηχανισμό, ενώ έχει υπάρξει επικοινωνία και με τις γειτονικές χώρες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι αναπληρωτές υπουργοί Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Διεξάγονται αρκετά από τα δρομολόγια των πλοίων
Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά, καθώς η Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία προβλέπει εξασθένηση, από αργά το βράδυ των ισχυρών νότιων ανέμων που σε πολλές θαλάσσιες περιοχές εξακολουθούν να φθάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ.

Συγκεκριμένα από το λιμάνι του Πειραιά, τα δρομολόγια των πλοίων για την Κρήτη και τις Κυκλάδες θα γίνουν κανονικά. Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Πέραμα-Σαλαμίνα. Κλειστή από Νέα Πέραμο-Σαλαμίνα.

Απαγορευτικό απόπλου εξακολουθεί να ισχύει για τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Κλειστές παραμένουν επίσης οι πορθμειακές γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός. Από το Βόλο για τις Σποράδες τα δρομολόγια γίνονται κανονικά.

Ανοιχτή είναι η γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.Κλειστή από Καβάλα για Θάσο. Κανονικά γίνονται επίσης τα δρομολόγια στις γραμμές Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα,Κυλλήνη-Ζάκυνθος,Κυλλήνη-Κεφαλλονιά. Κλειστή παραμένει η γραμμή Ηγουμενίτσα- Λευκίμη αλλά και το Ρίο-Αντίριο.

Σε συναγερμό όλη η χώρα
Πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί σε όλη την επικράτεια, λόγω έντονων βροχοπτώσεων, συσσωρεύσεων υδάτων και κατολισθήσεων. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε πολλά σημεία, ενώ από τις 05:45 έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών, λόγω υπερχείλισης όμβριων υδάτων σε σημείο της διαδρομής Αθήνα-Λιανοκλάδι. Οι επιβάτες μεταφέρονται με λεωφορεία από τον ΣΣ Λιανοκλαδιού προς τον ΣΣ Τιθορέας και αντίστροφα.

Παράλληλα, λόγω υπερχείλισης υδάτων του ποταμού Σπερχειού, διακόπηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λαμίας – Γοργοποτάμου (θέση Φραντζομύλου) και στην επαρχιακή οδό σιδηροδρομικού σταθμού Λιανοκλαδίου – Κωσταλεξίου. Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά από την Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας – Αθηνών μέσω Επαρχιακής οδού Μοσχοχωρίου – Γοργοποτάμου. Επίσης, λόγω πτώσης γέφυρας στο χωριό Περιβόλι, από τις 10:30 διεκόπη η συγκοινωνία από Περιβόλι Σπερχιάδας προς τα χωριά Κολοκυθιά- Μάρμαρα- Αργύρια- Ανατολή.

Στη Ροδόπη, λόγω υπερχείλισης των υδάτων, διακόπηκε η κυκλοφορία στις υδάτινες διαβάσεις Ποντικόρεμα, Λίσσος, Εβρίνος, Ιάσιο, Αεροκορυφή, Διώνη, Ιμέρου, Σκαλώματος, Δοκού, Κάλχα, Γρατίνη και Ηφαίστου, ενώ στην Ορεστιάδα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Πάλλης -Πενταλόφου λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων.

Στο Κιλκίς, λόγω υπερχείλισης των υδάτων του Γαλλικού ποταμού, διακόπηκε η κυκλοφορία στις ισόπεδες διαβάσεις: Επ. Ο. ‘Ανω Ποταμιάς – Κάτω Ποταμιάς, Επ. Ο. Αργυρουπόλεως – Σεβαστού, Επ. Ο. Μανδρών – Γαλλικού. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς. Παράλληλα, εξαιτίας υπερχείλισης ποταμού διακόπηκε η κυκλοφορία για όλα τα οχήματα στην ισόπεδη διάβαση παραποτάμου Γαλλικού ποταμού επί της επαρχιακής οδού Ακροποταμιάς – Μελάνθιου-Λαοδικήνου. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτηρίους οδούς, αλλά δεν υπάρχουν αποκλεισμένοι οικισμοί. Επίσης, διεκόπη η κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Οδό Πολυκάστρου Θεσσαλονίκης, από το Λιμνότοπο (διασταύρωση κολιός), έως τη διασταύρωση Αξιοχωρίου εξαιτίας υπερκάλυψης οδοστρώματος από όμβρια ύδατα και λάσπη. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήρια επαρχιακή οδό Αξιοχωρίου Πολυκάστρου, μέσω των οικισμών Αξιοχωρίου και ‘Ασπρου. Για μεγάλο χρονικό διάστημα θα παραμείνει κλειστή η διάβαση Ξηρόμερου στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου – Φαναρίου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Στην Καστοριά, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 26ο έως 28ο χλμ, λόγω χιονόπτωσης και ισχυρών ανέμων, που μεταφέρουν όγκους χιονιού στο οδόστρωμα.

Στα Τρίκαλα, λόγω υπερχείλισης του Πηνειού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κλοκοτού και Φαρκαδόνας, του δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων αγροτική περιοχή καλλιεργήσιμης και μη έκτασης, πενήντα περίπου στρεμμάτων, αλλά και τμήμα της επαρχιακής οδού Κλοκοτού Τρικάλων – Μαραθέας Καρδίτσας κατακλύστηκαν με νερά με αποτέλεσμα η κυκλοφορία στην Επ. οδό Κλοκοτού Τρικάλων – Μαραθέας Καρδίτσας (ύψους γέφυρας Κλοκοτού )να μην είναι εφικτή.

Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τη προστασία των διερχομένων ατόμων και οχημάτων από το σημείο. Η στάθμη των υδάτων είναι ανοδική.

Στην Ευρυτανία έχει διακοπεί η κυκλοφορία στα εξής σημεία:

§ Επ. Ο. 10η χ/θ Δάφνης – Μαυρομάτας, Δήμου Αγράφων.

§ Επ. Ο. Βαρβαριάδας – Μοναστηρακίου, από 6ο έως 9ο χλμ.

§ Επ. Ο. Κερασοχωρίου – Αγράφων, Δήμου Αγράφων θέση Καρβασαράς, (15ο χλμ).

§ Επ. Ο. Κερασοχωρίου – Παλαιοκατούνας, Δήμου Αγράφων, θέση Ακόνια, (8ο χλμ).

§ Επ. Ο. Βελαώρας – Τοπολιάνων, Δήμου Αγράφων (διασταύρωση προς Κ. Ποταμιά Γρανίτσας).

§ Επ. Ο. Ραπτόπουλου – Πρασιάς – Κέδρων, Δήμου Αγράφων, από 6ο έως 18ο χλμ.

§ Επ. Ο. Κερασοχωρίου – Αγράφων, θέση κουφαλόρεμα.

§ Όλο το επαρχιακό δίκτυο, της Δημοτικής ενότητας Αγράφων.

§ Επ. Ο. Καρπενησίου – Προυσού, από οικισμό Ταύρος έως Διπόταμα.

§ Επ. Ο. Προυσού – Ασπροπύργου.

§ Επ. Ο. Ραπτόπουλου -Πρασιάς, (θέση Στάρτ).

§ Επ. Ο. Κρικέλλου – Δομνίστας, 35ο χλμ.

§ Επ. Ο. Λημερίου – Γρανίτσας, Δήμου Αγράφων 1η και 6η χ/θ.

§ Επ. Ο. Καρπενησίου – Βελαώρας , θέση Σταυρός.

§ Επ. Ο. Σιγγρέλου – Κρικέλλου, (θέση Βασιλικό), λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

§ Στην Επ. Ο. Καρπενησίου – Προυσού, συχνές διακοπές κυκλοφορίας οχημάτων, λόγω πτώσεως βράχων και υλικών.

Επιπλέον, στις τοπικές κοινότητες Αγράφων – Επινιανών, Τριδέντρου και Βριγγιανών του δήμου Αγράφων, Δομνίστας και Στάβλων του δήμου Καρπενησίου και στις τοπικές κοινότητες του πρώην δήμου Προυσού(Προυσός, Καστανιά, Τόρνος, Ασπρόπυργος) και του πρώην δήμου Φούρνας, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω βλάβης.

Στην Αχαΐα, περίπου στις 12:00, λόγω κατολίσθησης χωμάτινου όγκου, πραγματοποιήθηκε εκκένωση οκτώ σπιτιών, του χωριού Πλάκα Κλειτορίας του Δήμου Καλαβρύτων, ενώ στο σημείο παραμένει ένας κάτοικος προκειμένου, διασώσει τα περιουσιακά του στοιχεία. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

Η πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου είναι κλειστή λόγω ισχυρών ανεμών στη περιοχή, όπως και η πορθμειακή γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης.

Τέλος, σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας, Καστοριάς, Αχαΐας και Αιτωλίας, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ