Τσίπρας: Στόχος η συνανάπτυξη και διασυνδεσιμότητα των Δυτικών Βαλκανίων

Τσίπρας: Στόχος η συνανάπτυξη και διασυνδεσιμότητα των Δυτικών Βαλκανίων
(Ξένη Δημοσίευση) Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (2Α), ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ (Δ), η Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα (2Δ), και ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς (Α), συνομιλούν κατά τη διάρκεια της Τετραμερής Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας, την Τρίτη 24 Απριλίου 2018, στο Victoria Palace, στο Βουκουρέστι. Επίκεντρο των συνομιλιών είναι ο συντονισμός των τεσσάρων κρατών και η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις 17 Μαΐου στη Σόφια. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Ολοκληρώθηκαν στο Βουκουρέστι οι εργασίες της τετραμερούς συνόδου Ρουμανίας, Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας. 

H τετραμερής σύνοδος μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας θεσμοθετείται σταδιακά ως ένα σημαντικό διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας στα Βαλκάνια που προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την συνανάπτυξη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, δήλωσε μετά την τετραμερή σύνοδο στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η περιοχή μας διανύει μια περίοδο με πολλαπλές προκλήσεις, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες. Οι πρωτοβουλίες μας προσανατολίζονται προς την συνεργασία και τον συντονισμό, μεταξύ των χωρών μας, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», ανέφερε ο πρωθυπουργός και ανήγγειλε πως η επόμενη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη περί τα τέλη του Ιούνη με τη συμμετοχή των υπουργών Μεταφορών και Υποδομών.

«Εμείς βρισκόμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό που θεσμοθετείται η τετραμερής συνεργασία που έχει στόχο οι βαλκανικές χώρες να καθορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή με βάση τις προτεραιότητες των λαών «και όχι με βάση τις στοχεύσεις και τις ατζέντες τρίτων».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στόχος είναι τα Βαλκάνια της εξωστρέφειας, σε μία εποχή δύσκολη, της παγκοσμιοποίησης. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αδράξουμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι το όραμα της συνεργασίας και της συνανάπτυξης των βαλκανικών χωρων δεν είναι καινούργιο. Είναι παλιό που έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στην ιστορία, όπως είπε. Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, όχι μόνο παραμένει, αλλά είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη συμφωνία του με την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να οικοδομήσουμε ένα ευρωπαϊκό όραμα «πάντα με την αιρεσιμότητα των κριτηρίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση» για μεταρρυθμίσεις και διασφάλιση της καλής γειτονίας. Υπενθύμισε δε, ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει στηρίξει αυτή την προοπτική. «Υπό αυτή την έννοια έχει αξία ότι ξαναπιάνουμε το νήμα της ατζέντας της Συνόδου της Θεσσαλονίκης του 2003, στη Σόφια, σε λίγες μέρες, στις 16 και 17 Μαΐου στη σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων» είπε.

Αναφερόμενος στη διασυνδεσιμότητα των Βαλκανίων, σιδηροδρομική, οδική, ψηφιακή, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας σημείωσε την διασύνδεση των λιμανιών της βόρειας θάλασσας και του Δούναβη, ως σημαντικά στοιχεία των συγκεκριμένων πρότζεκτς, όπως και την σιδηροδρομική διασύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη, Σόφια και Βουκουρέστι, που θα αυξήσει και τις τουριστικές ροές και αντίστροφα, την διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι, τονίζοντας ότι είναι έργα που μπορούν να δώσουν πνοή και να αναδείξουν τη συνεργασία των χωρών. Πρόσθεσε δε, ότι θα εξοικονομηθούν κονδύλια και από την ΕΕ και από άλλους επενδυτές, αλλά και πρωτοβουλίες, όπως η «16 συν 1» την οποία η Ελλάδα προτίθεται να αγκαλιάσει πιο στενά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ