TτΕ: Εκροή καταθέσεων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα

TτΕ: Εκροή καταθέσεων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα

Μείωση κατά 288 εκατ. ευρώ των καταθέσεων που διατηρούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά και τράπεζες τον Ιούλιο.

Στα 162, 386 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι καταθέσεις που διατηρούν στις τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τον μήνα Ιούλιο, μειωμένες κατά 288 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Πρόκειται για τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα που παρατηρήθηκε εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι η αντιστροφή της πτωτικής τάσης των καταθέσεων είχε ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2012 όποτε άρχισε η σταδιακή επιστροφή τους. Στο διάστημα Δεκεμβρίου 2012 έως και Μαρτίου 2013 εισέρρευσαν περίπου 8,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο από τον Απρίλιο άρχισαν να εμφανίζονται αυξομειώσεις, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες παρατηρείται σταθερή υποχώρηση τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταθέσεις υποχώρησαν στο ναδίρ τον Ιούνιο του 2012 όταν είχαν μειωθεί στα 150,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η απόκλιση με τα στοιχεία της ΕΚΤ οφείλονται σε διαφορετική μεθοδολογία. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι ιδιωτικές καταθέσεις τον Ιούλιο διατηρήθηκαν σταθερές , ενώ οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες μειώθηκαν κατά 2,4% τον ίδιο μήνα, μετά την πολύ μεγαλύτερη πτώση τους κατά 7,6% τον Ιούνιο.

Διαβάστε ακόμη:  «Αερομεταφορές χαρτονομισμάτων έσωσαν τo Ευρώ»

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες της Κύπρου διαμορφώθηκαν στα 36,7 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι το Μάιο είχαν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο των 50,5 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις μειώθηκαν τον Ιούλιο και στις ισπανικές (2,3%) και ιταλικές (1%) τράπεζες, ενώ παρέμειναν σταθερές στην Πορτογαλία. Τα στοιχεία αφορούν τις καταθέσεις σε όλα τα νομίσματα και δεν είναι εποχιακά προσαρμοσμένα, ενώ διαφέρουν ελαφρά από τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Μειώθηκε περαιτέρω ο τραπεζικός δανεισμός στην Ευρωζώνη
Ο τραπεζικός δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας της ευρωζώνης μειώθηκε περαιτέρω τον Ιούλιο, δυσχεραίνοντας την ανάκαμψή της και συνεχίζοντας να ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να διατηρήσει την επεκτατική νομισματική πολιτική της.

Τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 1,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Μία ανάλυση των στοιχείων κατά χώρα δείχνει ότι οι μειώσεις ήταν γενικά μεγαλύτερες στην αγκομαχούσα περιφέρεια της ευρωζώνης, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η ανάκαμψη δεν είναι ισόμετρη.

Η ΕΚΤ έχει συνδέσει την ανακοινωθείσα πολιτική διατήρησης των επιτοκίων της σε πολύ χαμηλό επίπεδο με τις προοπτικές χαμηλού πληθωρισμού και υποτονικής νομισματικής δυναμικής, ένα σενάριο που επιβεβαιώνεται σαφώς από τα σημερινά στοιχεία για τις χορηγήσεις. «Αυτά ενισχύουν την άποψη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη παραμένουν πολύ υποτονικές, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκιά της στα σημερινά επίπεδα για μία παρατεταμένη περίοδο», δήλωσε οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας ING.

Καθώς μεγάλο μέρος της περιφέρειας της ευρωζώνης βρίσκεται ακόμη σε ύφεση, οι επενδύσεις και οι δαπάνες είναι υποτονικές, ενώ οι τράπεζες περιορίζουν τις χορηγήσεις δανείων για να διορθώσουν τους ισολογισμούς τους — ένας συνδυασμός που απειλεί να καταδικάσει την περιοχή σε μία αναιμική και ανομοιόμορφη ανάκαμψη.