Τζανακόπουλος: Είμαστε ακόμη εδώ και ψηφίζουμε τον τελευταίο μνημονιακό Προϋπολογισμό

Τζανακόπουλος: Είμαστε ακόμη εδώ και ψηφίζουμε τον τελευταίο μνημονιακό Προϋπολογισμό
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλάει στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018, Αθήνα, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς επιτροπείας και τα θετικά σημάδια από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μίλησε ο υπουργός Επικρατείας στη Βουλή.

Κορυφώνεται η συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2018, που αναμένεται να ψηφιστεί απόψε στη Βουλή, μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αργηχών και του πρωθυπουργού.

«Είμαστε ακόμη εδώ και ψηφίζουμε τον τελευταίο μνημονιακό Προϋπολογισμό», τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, τα καταστροφικά σενάρια αποτυχίας διακινήθηκαν πολλαπλώς και επανειλημμένως από την αντιπολίτευση, τους εκπρόσωπους της πολιτικής ελίτ, «που έχουν αποσυρθεί και πλέον παρεμβαίνουν δια τηλεοράσεως» και της παλιάς κρατικοδίαιτης και καλομαθημένης επιχειρηματικής ελίτ, διάφορους δημοσιογράφους και κάθε λογής εκπρόσωπους του παλιού πολιτικού συστήματος «που έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής».

«Είμαστε ακόμη εδώ και κάθε σχέδιο υπονόμευσης, παρένθεσης, κατάρρευσης έπεσε στο κενό, κάθε επιθυμία παλινόρθωσης και εκδικητικής επιστροφής που θα ισοδυναμούσε με δικαίωση των επιλογών που μας οδήγησαν στην τραγωδία της χρεοκοπίας αποδείχτηκε φρούδα», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος προχωρώντας σε «αναδρομή» στο παρελθόν, θύμισε τα όσα έχουν συμβεί και συνιστούν το πλέγμα της πολιτικής υπονόμευσης της κυβέρνησης και καταστροφολογίας.

«Παρόλα αυτά είμαστε σήμερα ακόμη εδώ. Για να προτείνουμε και να ψηφίσουμε άλλον ένα προϋπολογισμό. Τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό. Και βαδίζουμε με σταθερότητα στην έξοδο από την επιτροπεία», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και προανήγγειλε την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Ο υπουργός Επικρατείας, καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση αντιφατική ρητορική πολιτική, αφού – όπως είπε – αυτή εδράζεται στο επιχείρημα ότι δήθεν η χώρα ήταν έτοιμη να βγεί εκτός μνημονίων το 2014 και ότι ήταν η επιλογή της μετωπικής αντιπαράθεσης με τους δανειστές που οδήγησε στο τρίτο πρόγραμμα, «κάτι που δεν αντέχει στην λογική».

«Η ρητορική περί success story και η πρόβλεψη ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με επιτυχία, βασίστηκε στην επιθυμία της τότε πολιτικής ηγεσίας η τρόικα να κάνει τα στραβά μάτια και να χαρίσει την ολοκλήρωση στον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο για να αποφύγει τον κίνδυνο της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Να κλείσει άρον άρον την πέμπτη αξιολόγηση χωρίς να καλύψει το δημοσιονομικό κενό και να του χαρίσουν μια πιστοληπτική γραμμή που υπήρχε μόνο στη φαντασία του και πουθενά αλλού καθώς κανείς δεν συζητούσε κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος και προσέθεσε ότι είναι αυτή η ανεκπλήρωτη «φαντασίωση» που επιτρέπει σήμερα στον κ. Σαμαρά να ισχυρίζεται ότι τον έριξαν οι σύμμαχοι του. «Ε, λοιπόν όχι. Δεν τον έριξαν οι σύμμαχοι του, αλλά η καταστροφική συμμαχία που υπέγραψε και που με σθένος και φανατισμό υλοποίησε. Τον έριξε, και ευτυχώς, ο ελληνικός λαός”, παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αντιπαρέβαλε την σημερινή κατάσταση, σημειώνοντας πως πλέον ολοκληρώνεται με επιτυχία ένα δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής, που εμπεριέχει, όπως τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, πολλά στοιχεία πολιτικής, με τα οποία «δεν θα συμφωνούσαμε ποτέ, παρά επιβλήθηκαν υπό γνωστούς όρους και συνθήκες» αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να συγκριθεί με το δεύτερο πρόγραμμα αλλά και όσα μας περίμεναν με βάση αυτό.

Ο υπουργός Επικρατείας, σημείωσε ότι ο βασικός δείκτης ο οποίος επιτρέπει σήμερα την βεβαιότητα για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος είναι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και εξειδίκευσε πως το δεκαετές ομόλογο έχει σπάσει το όριο του 4% ενώ το πενταετές ομόλογο έφτασε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας κοντά στο 3%, πράγμα που σημαίνει ότι η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές και η ανάκτηση της οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας της χώρας δεν είναι απλώς μια φαντασίωση ή μια επιθυμία αλλά ένας απόλυτα εφικτός και επιτεύξιμος στόχος.

«Βεβαίως αυτή η Συμφωνία πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω αλλά το νερό πλέον έχει μπει στο αυλάκι. Επομένως η έξοδος από το πρόγραμμα είναι μπροστά μας και ορατή» ανέφερε και παρατήρησε ότι αυτό ακριβώς το γεγονός είναι που καθιστά όψιμο το επόμενο επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι δεν υπάρχει έξοδος το 2018 «καθώς τα μνημόνια θα μείνουν μαζί μας μέχρι να σβήσει ο ήλιος ή εν πάση περιπτώσει μέχρι να πληρωθεί το 75% των δανείων που έχουμε λάβει από τον επίσημο τομέα». «Αυτό βέβαια δεν ίσχυε για κάποιο λόγο το 2014 αλλά ισχύει τώρα» είπε σκωπτικά ο κ. Τζανακόπουλος και εξήγησε ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε πλέον για τοι ίδιο καθεστώς επιτήρησης καθώς ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει παρέλθει.

«Προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει εποπτεία και παρακολούθηση. Δεν σημαίνει ότι μια κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να κάνει ότι θέλει. Καταρχήν οι αγορές εκ των πραγμάτων επιβάλλουν συγκεκριμένες πειθαρχίες αλλά και οι μηχανισμοί εποπτείας της Ευρωζώνης συνεχίζουν να λειτουργούν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μιλάμε για το ίδιο καθεστώς επιτήρησης για το ίδιο καθεστώς επιτροπείας. Και σε αυτή την περίοδο που εγκαινιάζεται μετά το καλοκαίρι του 2018 οι διαφορές της πολιτικής και οι κοινωνικές διαχωριστικές γραμμές που ήδη είναι σαφείς θα αρχίσουν να εμφανίζονται με ακόμη μεγαλύτερη ενάργεια», διευκρίνησε ο κ. Τζανακόπουλος. Καταλήγοντας την τοποθέτησή του, αντιπαρέβαλλε στο σχέδιο της σημερινής κυβέρνησης «που θέλει να θέσει στο επίκεντρο την εργασία και την αναδιανομή», το σχέδιο της ΝΔ , το οποίο, όπως είπε, βασίζεται στο τετράπτυχο «απολύσεις – ξεπούλημα – καταστροφή του κοινωνικού κράτους και μείωση των μισθών για να δημιουργηθούν δήθεν κίνητρα επενδύσεων».