Τζεφ Μπέζος ή Έλον Μασκ: Ποιος θα κερδίσει το συμβόλαιο με τη NASA για να στείλει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη

Τζεφ Μπέζος ή Έλον Μασκ: Ποιος θα κερδίσει το συμβόλαιο με τη NASA για να στείλει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη
Η NASA χρησιμοποιεί την αποστολή προσγείωσης στη σελήνη του 2024 σαν μια προετοιμασία για μια μελλοντική αποστολή προσγείωσης στον Άρη.

Η NASA επέλεξε την Blue Origin του Τζεφ Μπέζος, την SpaceX του Έλον Μασκ και την εταιρεία Dynetics με έδρα την Αλαμπάμα ως τις τρεις ομάδες που θα αναπτύξουν οχήματα για την προγραμματισμένη προσγείωσή στη σελήνη το 2024.

Η κάθε μια από τις τρεις ομάδες θα περάσει τους επόμενους 10 μήνες σχεδιάζοντας και εξελίσσοντας τα συστήματα προσγείωσης ανθρώπων (HLS) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα «Artemis» της NASA, το οποίο στοχεύει να στείλει την πρώτη γυναίκα και τον επόμενο άνδρα το φεγγάρι σε τέσσερα χρόνια.

«Με την απονομή αυτών των συμβολαίων, η Αμερική προχωρά μπροστά με το τελικό βήμα που χρειαζόταν προκειμένου να στείλει αστροναύτες στη σελήνη μέχρι το 2024, συμπεριλαμβανομένης της μοναδικής εμπειρίας, του να δούμε την πρώτη γυναίκα να πατά στην σεληνιακή επιφάνεια», δήλωσε ο υπεύθυνος του προγράμματος στη NASA, Jim Bridenstine. «Πρόκειται για την πρώτη φορά από την εποχή της αποστολής Apollo που η NASA έχει άμεση χρηματοδότηση για ένα σύστημα προσγείωσης ανθρώπων, και τώρα έχουμε εταιρείες να κάνουν τη δουλειά βάσει συμβολαίου στο πρόγραμμα Artemis», συμπλήρωσε.

Στο τέλος της 10μηνης περιόδου τα οχήματα προσεδάφισης στη σελήνη, που σχεδιάστηκαν από την Blue Origin, τη SpaceX και τη Dynetics θα αξιολογηθούν από τη NASA, με τα προτιμόμενα σχέδια να επιλέγονται έτσι ώστε να πραγματοποιήσουν τις αρχικές αποστολές επίδειξης.

Η τελική απόφαση σχετικά με το ποια εταιρεία και σχέδιο θα χρησιμοποιηθεί για να πραγματοποιήσει την προσεδάφιση στη σελήνη θα ληφθεί αφού πραγματοποιηθούν οι αρχικές αποστολές επίδειξης.

Η κάθε μια από τις τρεις εταιρείες έχουν υιοθετήσει μια σημαντικά διαφορετική προσέγγιση στο design του οχήματος για την προσεδάφιση στη σελήνη.

Η εταιρεία του Έλον Μασκ, SpaceX έχει σχεδιάσει ένα όχημα προσσελήνωσης που λέγεται «Starship». Πρόκειται για ένα σύστημα εκτόξευσης και προσγείωσης που είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο και θα μεταφερθεί από τη Γη στον ενισχυτή πυραύλων Super Heavy της SpaceX.

Η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος σχεδιάζει ένα όχημα τριών σταδίων που λέγεται «Integrated Lander Vehicle» (ILV), το οποίο έχει μονάδες καθόδου, ανάβασης και μεταφοράς. Θα εκτοξευθεί είτε από το σύστημα πυραύλων New Glenn είτε από το ULA Vulcan.

Το σύστημα προσγείωσης ανθρώπων της Dynetics είναι η τεχνολογία που προτείνει η εταιρεία Dynetics με έδρα την Αλαμπάμα. Αυτή η κατασκευή έχει έναν χαμηλωμένο θάλαμο πληρώματος που επιτρέπει μια ευκολότερη επιβίβαση. Θα εκτοξευθεί επίσης από το σύστημα εκτόξευσης ULA Vulcan.

«Είμαι σίγουρη ότι η συνεργασία της NASA με αυτές τις τρεις εταιρείες θα βοηθήσει στο να πετύχει η αποστολή Artemis και να αναπτυχθεί ένα σύστημα προσγείωσης ανθρώπων που θα μας επιστρέψει στη σελήνη», δήλωσε η Lisa Watson-Morgan, η manager του προγράμματος ανθρώπινων συστημάτων προσγείωσης της NASA. «Έχουμε μια ιστορία αποδεδειγμένης σεληνιακής εμπειρογνωμοσύνης στο Marshall Space Flight Center και σε όλη τη NASA, που θα διευκολύνουν τις προσπάθειές μας προσγειώσουμε ανθρώπους στη σελήνη γρήγορα και με ασφάλεια το 2024», συμπλήρωσε.

Η NASA χρησιμοποιεί την αποστολή προσγείωσης στη σελήνη του 2024 σαν μια προετοιμασία για μια μελλοντική αποστολή προσγείωσης στον Άρη. Αρχιτέκτονες και designers εργάζονται στη NASA προκειμένου να οραματιστούν πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν στον κόκκινο πλανήτη.

Κεντρική Φωτογραφία: NASA

Πηγή: Dezeen