Τζέφρι Πάιατ: «Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας»

Τζέφρι Πάιατ: «Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας»
Ο Αμερικανός Πρέσβη Τζεφρυ Πάιατ εγκαινιάζει το «Μουσείο Υφαντή», τη Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018, στο ακριτικό χωριό Λιάς Θεσπρωτίας. Ένα Μουσείο Τέχνης, ανοίγει την πόρτα του στο κοινό και φιλοξενεί σπουδαία έργα του Θεόφιλου, καθώς και δημιουργίες του σύγχρονου καλλιτέχνη Σωτήρη Σορόγκα, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή. Τα εγκαίνια του Μουσείου, έγιναν από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα Τζεφρυ Πάιατ, παρουσία των τοπικών αρχών της Ηπείρου και πλήθους κόσμου. Στην είσοδο του Μουσείου, φιλοξενούνται εικόνες από την καθημερινότητα στο χωριό τον περασμένο αιώνα, καθώς και φωτογραφίες διάσημων επισκεπτών . Στις κυρίως αίθουσες φιλοξενούνται 3 εικόνες του Θεόφιλου, οι οποίες μέχρι πρόσφατα φυλάσσονταν σε εκκλησία. Το 1976 οι 3 εικόνες χαρακτηρίστηκαν μνημεία, από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η προσφορά του ζωγράφου Σωτήρη Σορόγκα στο «Μουσείο Υφαντή», αποτελείται από 4 πίνακες με συμβολισμούς για την περιοχή.Το Μουσείο δίνει συνέχεια στην ιστορία του παλιού πετρόχορτου Σχολείου. Το κόστος της αναπαλαίωσης του κτηρίου και της κατασκευής του Μουσείου, ανέλαβε ο επιχειρηματίας Αλέκο

Ο Αμερικανός πρέσβης έστειλε για άλλη φορά μήνυμα στήριξης στην ελληνική κυβέρνησης, ενώ απέφυγε να απαντήσει σχετικά με τη διαμάχη ΗΠΑ-Τουρκίας. 

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας», τόνισε για ακόμη μία φορά σε δηλώσεις του, ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ από τον ακριτικό Λιά Θεσπρωτίας. Αμέσως μετά τα εγκαίνια του «Μουσείου Υφαντής», ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, εάν η πρόσφατη ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία, θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και απάντησε:

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήταν εξαιρετικά σαφής για τις ανησυχίες μας για την Τουρκία και για τι πρέπει να γίνει. Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό πρότυπο συντονισμού/συνεργασίας και διαλόγου ανάμεσα στις ΗΠΑ και όπως έχω πει, θεωρούμε πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας. Και θα το συζητήσω περαιτέρω αύριο με τους συναδέλφους μου στο υπουργείο Εξωτερικών όταν επιστρέψω στην Αθήνα».

Σε ερώτηση για τη «θέση» της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε:

«Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας και έναν σύμμαχο κλειδί στην προσπάθεια να προωθήσουμε τον κοινό μας στόχο, να ωθήσουμε όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, προς την ένταξη στην ΕΕ, προς ευρωπαϊκού επιπέδου μεταρρυθμίσεις και-αν οι λαοί το επιλέξουν- προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όταν έρχεται κανείς στην περιοχή βλέπει τις ιστορικές, αλλά και σύγχρονες ευκαιρίες και εμπορικές συνδέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια να ωθήσουμε όλες τις χώρες της γειτονιάς σας προς τις δημοκρατικές αξίες που μοιραζόμαστε από κοινού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ