Πούτιν προς Τζον Μπόλτον: Οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο

Πούτιν προς Τζον Μπόλτον: Οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο
epa06843909 Russian President Vladimir Putin (L) shakes hands with US National security advisor John Bolton (R) during their meeting in the Kremlin in Moscow, Russia, 27 June 2018. US President Donald Trump's national security advisor is in Moscow to lay the groundwork for a possible US-Russia summit. EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι η επίσκεψη του ειδικού συμβούλου του Τραμπ στο Κρεμλίνο σηματοδοτεί τη διεύρυνση της συνεργασίας Ουάσινγκτον-Μόσχας.

Στη Μόσχα βρίσκεται σήμερα ο στενός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, προκειμένου να προετοιμάσει τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο προσεχές διάστημα.

Ο σύμβουλός επί θεμάτων ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο ότι ευελπιστεί στην βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Χαίρομαι που είμαι και πάλι στην Μόσχα, σας ευχαριστώ που με δεχθήκατε διαθέτοντας χρόνο», δήλωσε ο Μπόλτον προσερχόμενος στην συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο και προσέθεσε: «Ελπίζω , ότι θα μπορέσουμε, τόσο κατά την διάρκεια των συνομιλιών μας με τους συναδέλφους σας, να συζητήσουμε τις δυνατότητες βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στις κατευθύνσεις εκείνες στις οποίες συμφωνούμε».

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον δεν βρίσκονται στην καλύτερη τους μορφή, κάτι που είναι αποτέλεσμα της εσωτερικής πολιτικής διαμάχης εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Δυστυχώς θα πρέπει να επισημάνω, ότι οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις δεν βρίσκονται στην καλύτερη μορφή τους», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και προσέθεσε: «Το έχω πει επανειλημμένως δημόσια και θα ήθελα να το ξαναπώ στην συνάντηση μαζί σας. Θεωρώ ότι αυτό συνιστά σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα της οξείας εσωτερικής πολιτικής διαμάχης που υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη Μπόλτον στη Μόσχα, θα αποτελέσει ένα βήμα για την βελτίωση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον. «Η άφιξη σας στην Μόσχα μας δημιουργεί την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε έστω τα πρώτα βήματα προς την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας» δήλωσε ο Πούτιν , προσθέτοντας ότι «η Ρωσία δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση».

Ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια των συνομιλιών, πρότεινε στον Τζόν Μπόλτον να συζητήσουν «τι θα μπορούσε να γίνει και από τις δύο πλευρές, για να αποκατασταθούν πλήρως οι σχέσεις στην βάση της ισότητας και του σεβασμού των συμφερόντων του καθενός».

Για την κατάσταση στη Συρία και την Ουκρανία συζήτησαν Λαβρόφ-Μπόλτον

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκεί Λαβρόφ και ο Τζον Μπόλτον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στη Μόσχα, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες, συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία, τη Συρία και για τις διμερείς σχέσεις. Αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων πάνω σε ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας, περιλαμβανομένης της κατάστασης στη Συρία και την Ουκρανία. Σημαντική προσοχή δόθηκε σε θέματα διμερών σχέσεων», αναφέρει η ανακοίνωση.